
Για άλλη μια φορά γίναμε θεατές μίας κακοστημένης φιέστας, που δόθηκε από την διοίκηση αυτή τη φορά του Γ.Ν. Χίου μαζί με την κυβέρνηση, και μπροστάρη το γνωστό «influencer – Υπουργό εμπορίου της υγείας».
Την ώρα που το προσωπικό του Νοσοκομείου έχει κυριολεκτικά γονατίσει εξαιτίας της υποστελέχωσης, με το 50% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές, όπως αποδεικνύεται από το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και τα ψηφιακά οργανογράμματα των Νοσοκομείω. Όταν μάλιστα για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι δεν έγινε η παραμικρή πρόσληψη προσωπικού και στους εργαζόμενους του «Σκυλίτσειου» (πλην ιατρών) οφείλονται περισσότερες από 11.000 ημέρες κανονικής άδειας και ανάπαυσης και η στελέχωση των περισσότερων τμημάτων βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας, με ένα ή δύο άτομα ανά βάρδια, την ίδια ώρα οργανώνουν φιέστες και «χαριεντίζονται με την εκπρόσωπο των φονιάδων των λαών» (της Γιουγκοσλαβίας, της Παλεστίνης, του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Λιβύης, χωρίς να ξεχνάμε την εμπλοκής της στην διχοτόμηση της Κύπρου).
Οι κυβερνητικές φιέστες που στήθηκαν και στήνονται με τις ανακαινίσεις των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν μπορούν να κουκουλώσουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που παίζει τη ζωή και την ασφάλεια υγειονομικών, ασθενών και συνοδών στα ζάρια. Παλαιές υποδομές, αποψιλωμένες τεχνικές υπηρεσίες και απουσία πυρασφάλειας έρχονται να προστεθούν στα ράντζα στους διαδρόμους, στις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα, και στην τραγική κατάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενώ, η παλαιά πτέρυγα της παθολογικής κλινικής μας θυμίζει της «κόρης το γεφύρι» από την ανάποδη, καθώς δε διαφαίνεται κάποιο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών αυτής, αν και έχουν περάσει 8 χρόνια από την εκκένωσή της.
Η κυβέρνηση προκαλεί, μιλώντας για την καλύτερη δημόσια και δωρεάν Υγεία, για αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ανακαινισμένα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι ασθενείς ζουν στο πετσί τους τις πολύμηνες αναμονές στις λίστες της ντροπής, για μια αξονική τομογραφία και βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Παράλληλα το ακτινολογικό λειτουργεί με «αυτόματο πιλότο» εξαιτίας της υποστελέχοσης του, όπου για 17 ημέρες κάθε μήνα δεν υπάρχει φυσική παρουσία γιατρού, καθιστώντας έτσι επισφαλή τη λειτουργία του.
Αυτή την πραγματικότητα προσπαθεί προκλητικά να λειάνει η κυβέρνηση, ο υπουργός της και η διοίκηση του Νοσοκομείου. Για αυτό και «υποχρέωσαν» το προσωπικό της γραμματείας των ΤΕΠ να παραβρεθεί έστω και για μία ώρα στις θέσεις τους την ώρα της «φιέστας» το απόγευμα του Σαββάτου. Για να δείξουν πως όλα λειτουργούν άψογα. Αυτή την πραγματικότητα έχτισαν βήμα-βήμα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις με τη γνωστή συνταγή: Υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του δημοσίου τομέα υγείας, πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία εις βάρος του δημοσίου συστήματος και των εργαζομένων που πληρώνουν όλο και περισσότερο, με τους εκάστοτε διοικητές και τα διορισμένα μέλη του ΔΣ να «βάζουν πλάτη» στο κυβερνητικό έργο διά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
- Να δοθεί άμεσα σχέδιο αποκατάστασης όλων των οφειλόμενων αδειών και ρεπό.
- Άμεση έναρξη εργασιών στην παλαιά πτέρυγα της παθολογικής κλινικής με σαφές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών.
- Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες
- Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
- Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
- Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κατάργηση πληρωμών ασθενών.






































