«Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να αντιμετωπίσουμε μια θεομηνία που ούτε το 112 δεν την πρόλαβε για να μας προειδοποιήσει». Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής στον απόηχο της κακοκαιρίας ΑΤΕΝΑ που προκάλεσε ζημιές και προβλήματα στη Χίο.
Ο Γιάννης Μαλαφής υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έγιναν από τον Δήμο Χίου τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι τα 113 χιλιοστά νερού που έπεσαν στο νησί σε άλλες περιοχές, όπως στην Μάνδρα και Καρδίτσα δημιουργήσαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές.
«Το 112 ήχησε σε Λήμνο, Θάσο και Μακεδονία ενώ εδώ δεν μας προειδοποίησε για την ραγδαιότητα του φαινομένου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Χίου ευτυχώς, όπως είπε, ήταν προετοιμασμένος και λειτούργησε σαν να ήταν στην κατηριρ5 και όχι 3 που έδιναν τα στοιχεία νωρίτερα.
Αναφορικά με το θέμα των φρεατίων ο Δήμαρχος Χίου υποστήριξε ότι είχαν καθαριστεί και ελεγχεί με το πρόβλημα να δημιουργείται από φερτές ύλες που «κατέβηκαν» στην πόλη από τις γύρω περιοχές όπως τα Γιαλούρικα και η Αγ.Κυριακή.
«Το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη άντεξε . Αλλά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πιο ψηλά σημεία. Τα είδαμε, τα καταγράψαμε και τώρα θα κάνουμε συμπληρωματικά έργα», ανέφερε προσθέτοντας όπως ότι σε ένα τέτοιου μεγέθους φαινόμενο κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν θα υπάρχουν ζημιές.
Τέλος ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για κήρυξη της Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κατηγόρησε τις αντιπολιτεύσεις ότι δεν πήραν ούτε ένα τηλέφωνο για να βοηθήσουν τους πολίτες της Χίου.
Στο μεταξύ για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Πρ. Μανωλάκης αναφέρει σε επειστολή του τα εξής:
Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για τις αιτίες συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας ομβρίων υδάτων στις οδούς της πόλης και ότι αυτό οφείλεται στον πλημμελή καθαρισμό των φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής: Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΧ ενδελεχής έλεγχος όλων των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων και είχε διαπιστωθεί ότι ήταν λειτουργικά. Η βροχόπτωση των πρώτων πρωινών ωρών της 11ης Σεπτεμβρίου, ειδικά για ένα διάστημα περί τις δύο ώρες, ήταν εξαιρετικά έντονη, με ρυθμούς βροχόπτωσης που έφτασαν τα 338 mm/hr χιλιοστά την ώρα και συνολικό ύψος βροχής περί τα 10 εκατοστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ροές που μετέφεραν προς τα φρεάτια υδροσυλλογής φύλλα και κλαδιά, αδρανή υλικά, απορρίμματα και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία αποτέθηκαν επί των σχαρών και μείωσαν δραματικά την αποχετευτική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ομβρίων επί των οδών. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν οφείλεται σε μειωμένη ικανότητα των δικτύων αποχέτευσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην έναρξη του φαινομένου όλα λειτουργούσαν όπως προβλέπεται, αλλά και μετά τη λήξη της έντονης βροχόπτωσης, παρά το γεγονός ότι οι σχάρες είχαν πάνω τους συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες φερτών, τα όμβρια απομακρύνθηκαν από τις οδούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες, τόσο από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΧ και συνεργαζόμενους εργολάβους όσο και από τα συνεργεία των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δήμου, έχουν αφαιρεθεί από τους δρόμους, τα ρείθρα και τις σχάρες υδροσυλλογής πολλοί τόνοι φερτών και απορριμμάτων και οι εργασίες ακόμα συνεχίζονται. Το επόμενο διάστημα θα καθαριστούν πλήρως και όλα τα φρεάτια των σχαρών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη και μακροβιότερη λειτουργία τους. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους εργολάβους ιδιωτικών και δημόσιων έργων να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τους χώρους απόθεσης κλαδεμάτων, απορριμμάτων, αδρανών και άλλων υλικών, ειδικά σε περιπτώσεις που αναμένονται έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι η πλημμελής απόθεση των παραπάνω υλικών σε συνδυασμό με τα έντονα φαινόμενα προκαλούν επιδείνωση των αποτελεσμάτων των μεγάλων ροών ομβρίων και εν τέλει βλάβες σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία.