Χίος, Σάββατο 20 Απριλίου

Χριστιάνα Καλογήρου στο Πολιτικό Γραφείο της CPMR

«Το δίκτυο αερομεταφορών είναι εξαιρετικής και συνεχώς αυξανόμενης σημασίας κυρίως για τα νησιά Απαραίτητη θέσπιση ειδικών πολιτικών»
Πέμ, 07/03/2019 - 17:26

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπρεστ της Περιφέρειας της Βρετάνης της Γαλλίας.

 

Η κα. Καλογήρου μίλησε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου που έγινε με θέμα «Μεταφορές και Προσβασιμότητα», υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση τη μεγάλη αξία της προσβασιμότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ταυτόχρονα με την ανάγκη εφαρμογής μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών που θα ενώνει και δε θα απομονώνει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Συγκεκριμένα, στη σχετική ομιλία της ανέφερε τα εξής:

 

«Το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών αποτελεί ένα βασικό εργαλείο εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών, η οποία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τις Περιφέρειές μας.

Οι τροποποιήσεις που έχουν εισαχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027 μας βρίσκουν θετικούς, καθώς διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας για την προσθήκη του τμήματος Θεσσαλονίκης – Τουρκίας στον διάδρομο Orient-East Med.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) ιδιαίτερης σημασίας είναι η επέκταση του ΤΕΝ-Τ που διατρέχει τα κράτη-μέλη και στα Βαλκάνια και να διευρυνθεί αυτή η διασύνδεση πέρα από το οδικό δίκτυο στα σιδηροδρομικά και ποτάμια δίκτυα. Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την εξασφάλιση της σύνδεσης ανάμεσα στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου».

 

Ειδικότερα για το Βόρειο Αιγαίο η Περιφερειάρχης σημείωσε:

 

«Για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως είναι το Βόρειο Αιγαίο, η προσβασιμότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων των νησιών μας. Βέβαια από το γράμμα του Κανονισμού στην υλοποίηση με τις απαραίτητες πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές η απόσταση είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη συνδρομή της CPMR και τις ενέργειές της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο ώστε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις απομακρυσμένες περιφέρειες, νησιωτικές αλλά και ορεινές για τις οποίες η βελτίωση της προσβασιμότητας είναι αναγκαία συνθήκη για την ευημερία αν όχι την επιβίωσή τους.

Εμείς, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Περιφερειών της Ευρώπης πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά για τα νησιά το δίκτυο αερομεταφορών είναι εξαιρετικής και συνεχώς αυξανόμενης σημασίας, παράλληλα με την επιδιωκόμενη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών. Οι αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν το κύριο μέσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών μας. Και επιπλέον σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια με ελλιπή οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα η ανάπτυξη περιφερειακών αεροπορικών δρομολογίων αποτελεί μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερη η σημασία της δημοσίευσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τις Υποχρεώσεις Παροχής Υπηρεσιών Δημοσίου Συμφέροντος (Public Service Obligation). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις περιφέρειες και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς αφορά πολλές γραμμές τόσο μεταξύ των ελληνικών νησιών όσο και μεταξύ νησιών και κυρίως χώρας. Έτσι για παράδειγμα εξασφαλίζεται η σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής με τα Δυτικά Βαλκάνια».

 

Η Περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία της είπε: «Ο σχεδιασμός που γίνεται για την περίοδο μετά το 2020 είναι μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσουμε μέσω της CPMR τη θέσπιση ειδικών ευρωπαϊκών πολιτικών για τις πολύ απομακρυσμένες Περιφέρειες που θα προβλέπουν την υποστήριξη συνδυαστικού δικτύου μεταφορών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με όρους συνοχής να μιλάμε για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων
Παρ, 19/04/2019 - 18:43
Γιάννης Τζούμας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συμπολίτη μας Γιάννη Παληό και την οικογένειά του αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους από τις τράπεζές για οφειλές προς αυτές. Οι κατοικίες των πολιτών είναι ζωτικό κομμάτι της ζωής τους και θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο!

Άλλη μια υπόθεση για πλειστηριασμό κατοικίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Άλλο ένα σπίτι το οποίο κινδυνεύει να «χαθεί» από τους ιδιοκτήτες του οι οποίοι αγωνίστηκαν για να το χτίσουν, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό τους, να στεγάσουν την οικογένειά τους.

Πολλοί άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες αλλά «τσακίστηκαν» από την κρίση, την ανεργία, τα μνημονιακά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και τη βαριά φορολογία. Μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα ολοένα και αυξανόμενα έξοδά τους (σε σχέση με τα ολοένα και μειούμενα έσοδά τους) πολλοί πολίτες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αδυνατώντας να ανταποκριθούν (ανάμεσα στα άλλα και) στην αποπληρωμή των δανείων τους. Τα δάνειά τους «κοκκίνισαν» και τώρα οι Τράπεζες τους πιέζουν για διακανονισμούς και τους απειλούν ακόμα και με πλειστηριασμό της κατοικίας τους!

Οι πραγματικοί «μπαταχτσήδες» που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς το Δημόσιο μένουν στο απυρόβλητο και σε ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Οι Τράπεζες δείχνουν το ανάλγητο και σκληρό τους πρόσωπο στους αδύναμους- απλούς πολίτες ενώ στους «έχοντες» δύναμη και εξουσία (πολιτική & οικονομική) κάνουν τα «στραβά μάτια». Δυο μέτρα και δυο σταθμά!

Καλούμε την κυβέρνηση να υψώσει τείχος προστασίας στην κατοικία όλων των οικονομικά «ασθενέστερων» πολιτών νομοθετώντας ανάλογα.