Η αύξηση των επιδομάτων για τα ΑμΕΑ

Τρί, 18/04/2023 - 17:17

«Η περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου θέλει να διευκρινίσει ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνάει τα 50 εκ ευρώ στο σύνολό τους και αφορά μόνο το πολύ 180.000 άτομα με αναπηρία, που παίρνουν επίδομα μέσω του ΟΠΕΚΑ ενώ εξαιρεί εκείνους που παίρνουν επίδομα αναπηρίας από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ που καλύπτεται 100% από το κράτος είναι μειωμένος για το τρέχον έτος κατά 185 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Μήπως τελικά η κυβέρνηση έχει κατά νου αυτήν την πενιχρή αύξηση των επιδομάτων να την καλύψει με την μείωση των δικαιούχων μέσω των περικοπών των ΚΕΠΑ...; Τη στιγμή που τα άτομα με βαριά αναπηρία στη χώρα μας πλησιάζουν τους 600.000» αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑμεΑΒΑ σημειώνοντας:

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια ανεξαρτήτου σύνθεσης και απόχρωσης που δεν πήρε αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε θεραπείες για τα παιδιά με αναπηρία, για επιβολή συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Ενώ, οι ανασφάλιστοι βιώνουν ένα δράμα αφού είναι τελείως ακάλυπτοι. Όλοι αυτοί μαζί, νυν και πρώην κυβερνόντες, ψήφισαν το 3ο μνημόνιο με 222 ψήφους που επιβάλει μείωση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50%, πετσόκομμα των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, κλείσιμο των δημόσιων ειδικών σχολείων και ιδρυμάτων στο όνομα της δήθεν «ένταξης και αποασυλοποίησης». Ενώ, όλοι τους ψήφισαν τους βάρβαρους αντιασφαλιστικούς νόμους με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση που εξαέρωσε τις αναπηρικές συντάξεις.

Τι αλήθεια θα καλύψει η αύξηση αυτή των 29 ή 50 ευρώ, προκειμένου να φτάσει την εκτίναξη του πληθωρισμού τόσο στο επίπεδο της επιβίωσης, όσο και στην κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αναγκών της κάθε αναπηρίας;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα ασφαλές αμαξίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χρήστη, πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 1500€ - 4000€ επιπλέον από αυτά που του καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ  την ίδια στιγμή οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται ούτε πατερίτσα!!

Ακόμα οι συνάδελφοι με προβλήματα όρασης παίρνουν μόνο 100€ για γυαλιά, όταν υπάρχουν γυαλιά με ειδικούς κρυστάλλους που μπορεί να στοιχίζουν από 1500 - 3500€.

Εκεί που ο υπουργός το απογείωσε ήταν όταν διαφήμιζε τα πολύ καλά ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, όπου τα άτομα με αναπηρία δεν πληρώνουν τίποτε. Όταν οι επιχειρηματίες του χώρου απαιτούν και παίρνουν 2000-3000€ τον μήνα για ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αποκατάστασης εκτός από αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ όταν πρόκειται για παιδί το ποσό ξεπερνάει τα 5000€ τον μήνα. Την ίδια στιγμή τα Κέντρα Αποκατάστασης του Δημοσίου ( ΚΕΦΙΑΠ), απαξιώνονται, χωρίς το απαραίτητο ειδικό προσωπικό και  απειλούνται με λουκέτο, αφού ούτε στο κτίριο που έχει κατασκευαστεί για αυτά δεν έχουν δικαίωμα λόγου. Παράδειγμα το ΚΕΦΙΑΠ Χίου, στο οποίο στεγάζονται το Ε.Δ. Σχολείο και Νηπιαγωγείο, το ΕΕΕΕΚ και η νοσηλευτική Σχολή του Γ.Ν. Χίου, περιορίζοντας δραματικά το χώρο του.

Εκείνοι που πτωχοποιούν τα άτομα με αναπηρία διαχρονικά, δεν μπορεί σήμερα να επιστρέφουν το "ένα από τα δέκα" που έχουν περικόψει και μάλιστα στο "παρά πέντε" των εκλογών.

Είναι σίγουρο πια, ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για πραγματική ανακούφιση και ανάκτηση των απωλειών μας, για μια πραγματικά αξιοπρεπή ζωή, που δικαιούμαστε και μας αξίζει».

 

Σχετικά Άρθρα