Η Ε.Ε. να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία

Δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 08/10/2021 - 16:32

«H Eυρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα. Αυτό κάνει τη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο πιο επίκαιρη. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι προφανώς ανησυχητική για όλους. Η Ελλάδα προσφέρει σε εθελοντική βάση υποστήριξη  σε ανθρώπους που έρχονται από το Αφγανιστάν. Τους προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον» δήλωσε, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημείωσε, «πρέπει να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι πιο επιθετικό στο θέμα της αλληλεγγύης.

Η μεταναστευτική πίεση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τις χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και για ολόκληρη την Ένωση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη κατανέμονται ισότιμα και δίκαια μεταξύ των κρατών μελών».

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως «δεν πρέπει να περάσουμε σε μία φάση αδράνειας περιμένοντας το νέο Σύμφωνο. Θα πρέπει να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πολύ περισσότερα στο ζήτημα της εξωτερικής διάστασης, στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και στην επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία».

Όπως τόνισε, «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Κάθε λέμβος που αναχωρεί από τις τουρκικές ακτές αποτελεί παραβίαση της Κοινής Δήλωσης. Κάθε άτομο που θεωρείται ότι δεν πληροί τα κριτήρια για διεθνή προστασία και δεν μπορεί να επιστρέψει (στην Τουρκία) είναι επίσης αποτυχία της Κοινής Δήλωσης. Ελπίζουμε να δούμε περισσότερη πρόοδο».

Για τα σχόλια που έγιναν πρόσφατα από τον Τύπο για «υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις», ο υπουργός υπενθύμισε πως είπε χθες στην Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον ότι προφανώς οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν τέτοιους ισχυρισμούς. «Κάθε υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα» είπε ο κ. Μηταράκης.

httpsyoutu.behos7-lxmvyk

Σχετικά Άρθρα