Χίος, Δευτέρα 3 Αυγούστου

Η FRONTEX μάλλον «δυσκολεύει» την φύλαξη των συνόρων παρά την ενισχύει.

Τόνισε ο καθηγητής Ι. Μάζης στο Ομήρειο
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 14/12/2019 - 21:03

Κατευθύνσεις ως προς την επίλυση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, κατέθεσε στην ομιλία του ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, καλεσμένος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου ο κ. Μάζης μίλησε για τις νέες συνθήκες αστάθειας, που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής σκιαγράφησε το προφίλ των μεταναστών - προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας τονίζοντας ότι κατά την γνώμη του αλλά και τις διεθνείς συνθήκες, δεν πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες καθώς έρχονται στην Ελλάδα από μια χώρα στην οποία ζουν με ασφάλεια (εννοώντας την Τουρκία) στην οποία μάλιστα, όπως ανέφερε, έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φτιάξει δομές για την φιλοξενία τους.

Αναφορικά με τρόπους επίλυσης του μεταναστευτικού - προσφυγικού ρεύματος προς την χώρα μας και την Ευρώπη, ο κ.Μάζης υπογράμμισε ότι ανάμεσα σε όλα εκείνο που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πράξει είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως φυλάσσονται τα χερσαία, η διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρημάτων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό μόνο από την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μέσω των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη  Ελλάδα  και άλλα ζητήματα.

Παράλληλα ο κ .Μάζης τόνισε τον συνεχή αγώνα που κάνουν τα πληρώματα και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κατά την δική του άποψη για να γίνεται φύλαξη συνόρων πρέπει να γίνεται διάσωση, όπου απαιτείται, καταγραφή πάνω στο σκάφος του λιμενικού και ταυτόχρονη επιστροφή με ασφαλή μέσο στην χώρα προέλευσης, ενώ αναφερόμενος στην FRONTEX, τόνισε ότι πιστεύει ότι μάλλον «δυσκολεύει» την φύλαξη των συνόρων παρά την ενισχύει.

Αμέσως μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με συντονιστή τον Χρήστο Καραχάλιο.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 03/08/2020 - 18:38

Σπάνια ευαισθησία...

Συμπολίτης ΑμΕΑ από τον Καταρράκτη ευχαριστεί τον Δήμαρχο Χίου γιατί του υποσχέθηκε μια ράμπα ΑμΕΑ στο χωριό του και αυτό υλοποιήθηκε.

Στο θέμα αναφέρεται και ο Δήμαρχος σε σχετική ανάρτηση του σημειώνοντας: 

"Το είχαμε υποσχεθεί και το πραγματοποιήσαμε.Μια ράμπα για ένα συμπολίτη μας με ειδικές ανάγκες, για να μπορεί να απολαμβάνει την θαλασσα και το μπάνιο του στον Καταρράκτη που διαμένει. Δυσκολή κατασκευη όμως ολοκληρώθηκε όπως βλέπετε στις φωτογραφίες"

Εννοείται βεβαίως ότι η ράμπα είναι δημόσια που σημαίνει ότι όσα ΑμΕΑ επιθυμούν ένα μπάνιο στον Καταρράκτη τώρα μπορούν να το πραγματοποιήσουν.