Η “Χιακή Συμπολιτεία” αντιδρά για τη ΒΙΑΛ

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 21/12/2015 - 16:22

Την έντονη διαφωνία της παράταξής τους με την αγορά της ΒΙΑΛ, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Ερμιόνη Φρεζούλη και το μέλος της Κίνησης, Γιάννης Κουτσοδόντης. “Διαφωνούμε πλήρως με τον Δήμαρχο”. είπε η Ερμιόνη Φρεζούλη, Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της “Συμπολιτείας”. “Θέλει να δημιουργήσει μια κλειστή φυλακή στη ΒΙΑΛ για τους πρόσφυγες και μπλέκει το προσφυγικό με την ανακύκλωση με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσουμε και τα δυο”. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Γιάννης Κουτσοδόντης. “Ο Δήμαρχος δεν διεκδικεί” είπε, “αντί να αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες των πολιτών άφησε τα πάντα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”.

Επιγραμματικά στην συνέντευξη τονίστηκαν τα εξής: 

 

* Καλέσαμε τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό και καθώς βλέπουμε τη δημοτική αρχή Βουρνού να εγκλωβίζει το δήμο και τη χιώτικη κοινωνία σε περιπέτειες που δεν γνωρίζουμε πού θα μας βγάλουν, σε περιπέτειες που δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε κατ' αυτόν τον τρόπο.

 

* Ο δήμαρχος θα εισηγηθεί σήμερα το απόγευμα έναν προϋπολογισμό που κόβει 4 εκατομμύρια ευρώ από τους δημότες, με τρομακτικές περικοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που θα γίνουν ορατές σε κάθε πλευρά της ζωής των δημοτών.

 

* Ο δήμαρχος Χίου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό τις προάλλες συμμετέχοντας μετά χαράς σε επικοινωνιακές φιέστες άνευ περιεχομένου, περιπλανήθηκε μαζί του στο κτίριο -φάντασμα της ΒΙΑΛ και δεν βρήκε μια λέξη να του πει για τις τρομακτικές ανάγκες του νησιού που σηκώνει επιπλέον το εν τρίτο του βάρους της προσφυγικής κρίσης.

 

* Η εμμονή του Μανώλη Βουρνού στην εύρεση των χρημάτων για την αγορά της ΒΙΑΛ έχει εμπλέξει το νησί σε ένα επικίνδυνο παζάρι:

 

- Η Χίος δέχεται αδιαμαρτύρητα τη λειτουργία του αποκαλούμενου χοτ-σποτ χωρίς να ζητά καμιά εγγύηση ότι αυτό δεν θα μετεξελιχθεί σε ένα κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

 

Αντί να εστιάσει στη λειτουργία ενός ανοιχτού κέντρου σύντομης φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, με κοινωνικό έλεγχο, με εποπτεία επί της δράσης των ΜΚΟ, παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική «να πάρουμε τη ΒΙΑΛ», με αμφισβητούμενα οφέλη.

 

Ο Δήμαρχος είναι προσωπικά υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στη συνέχεια και για τις συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία της Χίου. Είναι προσωπικά υπεύθυνος για την ακροδεξιά ρητορική που φαίνεται να ξεπηδά με δειλά βήματα. Θα είναι υπεύθυνος για την μεταστροφή μιας αλληλέγγυας κοινωνίας

 

Το προσφυγικό ζήτημα

 

* Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής και όσα αποφασίστηκαν εκεί δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη ξανασηκώνει τείχη και φράχτες και η Κομισιόν έρχεται να επιβάλλει, ξεκάθαρα πλέον, ένα αδιαφανές, αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς στα εξωτερικά της σύνορα, και εν προκειμένω στη γειτονιά μας, στο Αιγαίο.

Η κεντρική κυβέρνηση, παρά τις όποιες θετικές κινήσεις το πρώτο διάστημα (όπως την παύση των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, που ισοδυναμούσαν με σίγουρους πνιγμούς), το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται πλήρως εναρμονισμένη με την προωθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη χώρα.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

* Εξαιρετική η ανταπόκριση της χιώτικης κοινωνίας, με λαμπρά δείγματα έμπρακτης αλληλεγγύης:

 

 * Σε κάθε σημείο άφιξης προσφύγων, στον Καρφά, στην Αγία Ερμιόνη, στον Καταρράκτη, στα Νένητα, στην πόλη, αυθόρμητα δεκάδες πολίτες συγκρότησαν ομάδες αλληλεγγύης και με αυταπάρνηση βοηθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά

 

* Ο Δημοτικός Κήπος λειτούργησε επί μήνες ως όαση αλληλεγγύης. Οι καθημερινές διανομές ρούχων και φαγητού από τους αλληλέγγυους εθελοντές, η παρουσία γιατρών και νοσηλευτών, η ανταπόκριση εκατοντάδων πολιτών που έδωσαν απλόχερα, ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ. έδειξαν πως η κοινωνία ξέρει πώς να στέκεται στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

 

 

Η κατάσταση των τελευταίων μηνών

 

* Η αποχώρηση των υποδομών υποδοχής των προσφύγων από τον Δημοτικό Κήπο, αλλά και η εκχώρηση από τον δήμο της διαχείρισης της Σούδας και των Ταμπάκικων στις ποικιλώνυμες ΜΚΟ, είχε ως αποτέλεσμα πολλές πλευρές του ζητήματος να μην είναι εύκολα ορατές δημόσια.

 

  Οι πρόσφυγες παραμένουν επί ώρες στο κρύο πρώην εργοστάσιο των Ταμπάκικων, συχνά ακόμα βρεγμένοι, στη δε Σούδα δεν προσφέρεται σίτιση γιατί οι ΜΚΟ που τη διαχειρίζονται δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στον καθαρισμό, απορρίπτοντας ακόμη και την προσφορά για σίτιση από ομάδες αλληλέγγυων.

 

* Ο δήμος υπήρξε ο βασικός συνομιλητής και επισπεύδων της διαδικασίας εκχώρησης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ. Είναι ο δήμαρχος που συνομίλησε μόνο με τις ΜΚΟ.  Ας μη μιλά λοιπόν για δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες, γιατί εκείνος είναι που πέταξε έξω τη χιακή κοινωνία από τη Σούδα, με τα αποτελέσματα που περιγράψαμε. Απαξίωσε και απαξιώνει όλη αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε και συνεχίζει να δείχνει η χιακή κοινωνία.

 

Το θέμα της ΒΙΑΛ

 

* Ο δήμαρχος μας μίλησε για συνδιαμόρφωση της πρότασης για τη ΒΙΑΛ με τη χιώτικη κοινωνία. Για ποια διαβούλευση και ποια συνδιαμόρφωση ακριβώς μας μιλά; Για τις συνεδριάσεις στο Χαλκειός; Προφανώς κι έπρεπε να γίνουν κι αυτές, αλλά αυτό δεν συνιστά  διαβούλευση με τη χιώτικη κοινωνία.

 

Διαβούλευση πραγματική θα ήταν αν ο δήμος εξέθετε δημόσια, όλα τα δεδομένα που γνωρίζει για το τι πρόκειται να γίνει στη ΒΙΑΛ.

 

Κρίσιμα ερωτήματα:

 

* Με ποιο καθεστώς θα λειτουργεί το περίφημο χοτ σποτ στη ΒΙΑΛ; Ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα; Ο δήμος, η αστυνομία, κάποια ΜΚΟ, το υπουργείο, η Frontex;

 

* Θα είναι ανοιχτό  κέντρο φιλοξενίας; Θα είναι ελεύθερη η διέλευση και η αποχώρηση των προσφύγων; Με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ για διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, πώς αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε εγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων επί μέρες;

 

Αυτό που πριμοδοτεί ο Δήμαρχος στη ΒΙΑΛ είναι ένα μαύρο κουτί, οπού κανείς δεν θα ξέρει τι θα γίνεται εκεί μέσα και δεν θα υφίσταται κανενός είδους κοινωνικός έλεγχος.

 

Το καλοκαίρι ο ίδιος ο Δήμαρχος μιλούσε για ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας. Σήμερα λέει «αυτά μου έλεγαν, αυτά έλεγα και εγώ».  Ποιος και ποια διαδικασία διασφαλίζει ότι, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το hotspot δε θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο: και πάλι θα μας λέει ότι τον διαβεβαίωναν ότι η παραμονή των προσφύγων θα είναι για μάξιμουμ 72 ώρες, ότι δεν θα είναι αποθήκη ψυχών, αλλά τώρα άλλαξαν τα δεδομένα.

 

Με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, έχει απολέσει κάθε δικαίωμα άσκησης πίεσης και ελέγχου και διεκδίκησης, αν ποτέ είχε τέτοια διάθεση.

*  Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για το Δήμο, όπου πετσοκόβει τον προϋπολογισμό, επιλέγει να χρεώσει το δήμο με ένα σημαντικότατο ποσό για την αγορά της ΒΙΑΛ.

 

Αναγορεύει το θέμα της ανακύκλωσης – θέμα προφανώς σημαντικό –, σε κύριο ζήτημα του δήμου, χωρίς να εξετάσει καμία εναλλακτική.  Θέτει σε κίνδυνο τελικά και την ίδια την ανακύκλωση, μιας και η φιλολογία περί συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα όπου θα είναι εκεί το hotspot και θα το διώξουμε όποτε εμείς θέλουμε, είναι παντελώς αβάσιμες και αυτό, δυστυχώς, θα αποδειχθεί σύντομα.

 

 

*  Όφειλε να διεκδικήσει τελείως διαφορετικές συνθήκες για τη φιλοξενία των προσφύγων και τη διαχείριση του ζητήματος.

 

 Εάν η δημοτική αρχή δεν λειτουργούσε τόσο εγωιστικά και θεωρώντας ότι τα ξέρει όλα, οι συνθήκες σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικές και οι δυνατότητες διεκδίκησης για έλεγχο των προθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης πολύ μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, πρέπει με ακρίβεια να επισημάνει στην κεντρική κυβέρνηση ποιες ανάγκες και ποια πίεση δημιουργεί στις δομές του, στην καθαριότητα, στο νοσοκομείο, στα ασθενοφόρα, στα λεωφορεία,  το προσφυγικό ρεύμα και η λειτουργία του κέντρου είτε στη ΒΙΑΛ είτε οπουδήποτε αλλού. Και να διεκδικήσει πόρους και ανθρώπους, αλλιώς θα επιβαρύνει τη ζωή των δημοτών, δίνοντας χώρο στην ακροδεξιά ρητορική.

 

Το αίτημα είναι ένα για μας: ανοιχτή δίοδος και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες για όσο διάστημα απαιτείται να μείνουν στο νησί, είτε αυτοί έρχονται λόγω πολέμου, είτε λόγω οικονομικών συνθηκών στις χώρες καταγωγής τους. 

 

Ερμιόνη Φρεζούλη - Γιάννης Κουτσοδόντης - Η “Χιακή Συμπολιτεία” αντιδρά για τη ΒΙΑΛ

Σχετικά Άρθρα