«Η Χίος δεν θα γίνει σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου αλλά το κέντρο εξελίξεων στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΧ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ"
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 01/11/2021 - 15:03

«Η Χίος δεν θα γίνει σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου αλλά το κέντρο εξελίξεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΙΑΝΟΧ, Ηλίας Βορριάς, παρουσιάζοντας το πλάνο συνεργασίας με τους δήμους Ικαρίας και Φούρνων, μέσα από τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος της εταιρείας.

Ο κύριος Βορριάς παρουσίασε την τεχνοκρατική πλευρά του εγχειρήματος σε απάντηση ανακοίνωσης του δημοτικού συνδυασμού, «Χίος Μπροστά», ο επικεφαλής του οποίου, Γιάννης Καραβασίλης επανερχόμενος με δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή γιατί -όπως είπε- δεν ενημερώνει και δε διαβουλεύεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ αμφέβαλλε και για την ύπαρξη μελέτης που να στηρίζει τη βιωσιμότητα ενός πιο διευρυμένου σχήματος -με τη συμμετοχή και άλλων νησιών- στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από τη ΔΙΑΝΟΧ ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης υποστήριξε ότι μελέτη υπάρχει, κάνοντας λόγο για τον δεκαετή εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων 2020 - 2030 στον οποίο περιλαμβάνεται και το Βόρειο Αιγαίο.

Όπως είπε, στόχος της ΔΙΑΝΟΧ είναι να επικεντρώσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί στο 10% η ταφή των απορριμμάτων, εντάσσοντας σ'αυτό το σχεδιασμό πλέον εκτός της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών και την Ικαρία με τους Φούρνους.

Τελος αναφέρθηκε, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στον ΧΥΤΑ, στον Πόδορα ενώ εστίασε  και στις ευρωπαϊκές οδηγίες και αποφάσεις  βάσει των οποίων τα περιθώρια για τη χώρα μας στο αντικείμενο της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πλέον ελάχιστα και απαιτείται η προσαρμογή σε δεδομένα που θα συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθεί αναλυτική -επί του θέματος- ανακοίνωση της ΔΙΑΝΟΧ:

Η ΔΙΑΝΑ.Ε' Η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε ενημερώνει τους πολίτες της Χίου για τα εξής:

Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων της, δεδομένου ότι η τρέχον  προγραμματική περίοδος λήγει το 2023, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται η Πολιτική Συνοχής και οι κανονισμοί ταμείων για την νέα περίοδο.

Ο νέος Ν. Νόμος 4819/2021 - ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021 και ο (ΕΣΔΑ) Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030  αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και υιοθετούν στην Χώρα μας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Κατά δήλωση του ΥΠΕΝ προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Προτάσσοντας την ανακύκλωση, στοχεύουμε να αναστρέψουμε τη θλιβερή εικόνα με τις παράνομες χωματερές και το θάψιμο των σκουπιδιών!

Καθώς είναι γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η χειρότερη επίδοση στη διαχείριση απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη, με το νέο ΕΣΔΑ με  πράξεις, αυτή η θέση θα γίνει οριστικά παρελθόν.

Ήδη έχουν δημοπρατηθεί 17 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, από 6 που λειτουργούν σήμερα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ΜΕΑ της Χίου η οποία βρίσκεται σε στάδιο Συμβασιοποίησης.

Η στόχο-προσήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισφραγίστηκε και από τη νομοθετική ρύθμιση του Μαΐου του 2020 με την παύση λειτουργίας όλων των ΦΟΔΣΑ του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου με την μεταφορά των όλων των αρμοδιοτήτων στις αντίστοιχες Περιφέρειες.

Τη μοναδική εξαίρεση στη νησιωτική Ελλάδα αποτελούν οι ΦΟΔΣΑ Χίου και Λέσβου οι οποίοι δέχτηκαν να γίνουν δύο ισχυροί ΦΟΔΣΑ προκειμένου να μην αναλάβει τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμος Χίου και ο Φορέας άδραξαν την ευκαιρία και σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΝ εργάζονται στην δημιουργία πλαισίου Οικονομίας Κλίμακας σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων με διακριτικό τίτλο ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ αποτελεί μέλος του πανελλήνιου δικτύου των ΦΟΔΣΑ και Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου του Δήμου Χίου, με κύρια Δραστηριότητα ευθύνης την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και την εφαρμογή της ανακύκλωσης στους Δήμους Μετόχους σύμφωνα με το καταστατικό του. Ανώτατο Όργανο της Διοίκησης και Διαχείρισης αποτελεί η Γενική Συνέλευση των Μέτοχων - Δήμων και καθήκοντα άμεσης διοίκησης ασκεί το Δ.Σ. του Φορέα.

Κύριος Μέτοχος του Φορέα είναι ο Δήμος Χίου με εκπρόσωπο τον Δήμαρχο Χίου κύριου Σταμάτη Κάρμαντζη και ακολουθούν οι Δήμοι Η.Ν. Ψαρών και Οινουσσών.

Η ΔΙΑΝΟΧ προς την ανωτέρω κατεύθυνση εκσυγχρονίζει την εγκατάσταση απορριμμάτων/υπολειμμάτων στη θέση Πόδορα και λειτουργεί ήδη Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών τεσσάρων ρευμάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εφαρμόζοντας τον πλέον βέλτιστο και σύγχρονο τρόπο διαχείρισης όλων των ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ.

Στόχος μας είναι η μετοχική διεύρυνση του Φορέα για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων για την αποφυγή της ταφής.

Απώτερος σκοπός αυτού είναι και σύμφωνα με το Νόμο 4819/2021 η διαχείριση του SRF/RDF  σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Απ’ όλα τα παραπάνω η Χίος όχι απλά δεν θα γίνει σκουπιδότοπος αλλά αντίθετα θα είναι το κέντρο των εξελίξεων στη διαχείριση απορριμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο με ανταποδοτικότητα, όφελος και φυσικά με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στο μέγιστο βαθμό και την αξιοποίηση των απορριμμάτων όπως επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός και ο Εθνικός Σχεδιασμός.

Συνοπτικά οι στόχοι:

• Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035)

• Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022

• Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων)

• Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη μέχρι το 2022

• Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 – 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

• Λειτουργία τεσσάρων (4) μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη»/

 

 

 

 

politiki_kontra_metaxy_dianoh_kai_hioy_mprosta

Σχετικά Άρθρα