Χίος, Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Η ημερήσια διαταγή του παραδίδοντος Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Υποστράτηγου Παναγιώτη Κιμουρτζή

Τετ, 13/03/2019 - 18:46

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ».

Με απόφαση του ΓΕΣ, παραδίδω σήμερα τη διοίκηση της ΑΔΤΕ, στον καταξιωμένο συνάδελφο, Ταξ/χο Σταύρο Παπασταθόπουλο, τον οποίο συγχαίρω για την επάξια τοποθέτησή του και του εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Θεωρώ ύψιστη την τιμή, που μου έκανε ο προηγούμενος Αρχηγός/ΓΕΣ Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής -και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι΄ αυτό – να μου εμπιστευθεί τη διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ, ενός επιχειρησιακά σύνθετου Σχηματισμού με ΠΕ το χερσαίο χώρο της ν. Χίου, του Συμπλέγματος των Οινουσσών και των ηρωικών Ψαρών. Ενός χώρου που βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας, λόγω της θέσης του στο Αιγαίο μας και της μεγάλης γεωπολιτικής του αξίας.

Παραλαμβάνοντας αισθάνθηκα βαριά την κληρονομιά, από τις διαχρονικά αμέτρητες θυσίες του λαού της Χίου στον βωμό της ελευθερίας και από τις μεγάλες προσωπικότητες που κατάγονται ή έδρασαν εδώ, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Κων/νος Κανάρης, ο «μαύρος καβαλάρης» Νικόλαος Πλαστήρας και τέλος ο Στρατηγός Δελαγραμμάτικας Ν., ο οποίος μετά τη συμμετοχή του στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, εκτέλεσε την 1η αμφίβια επιχείρηση στις 11 Νοε 1912 με τον πλοίαρχο Δαμιανό και απελευθέρωσε την Χίο μετά από αγώνα 40 ημερών, αμέσως δε μετά έλαβε μέρος στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Αυτή η βαριά κληρονομιά με ώθησε πριν 1 έτος, να δηλώσω αβίαστα ότι ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Αυτό λοιπόν το συμβόλαιο θεωρώ ότι το τίμησα, αφιερώνοντας όλες μου τις δυνάμεις στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ταξιαρχίας.

Κάθε διαταγή μου αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση της υπάρχουσας ισχύος και στην πρόβλεψη ώστε να αποφύγουμε έγκαιρα τις προκλήσεις των γειτόνων μας με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

  • Δοκιμάσαμε το αξιόμαχο και την ετοιμότητα μας, εδραιώνοντας την αποτροπή, με δράσεις ακόμα και τις ημέρες των εορτών.
  • Εκτελέσαμε με απόλυτη επιτυχία την διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».
  • Κατατάξαμε, εκπαιδεύσαμε και αποδώσαμε στις Μονάδες 6 σειρές Ν/Σ οπλιτών.
  • Οι Αντιαεροπόροι μας παραμένουν πρώτοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ.
  • Οι Εθνοφύλακές μας κατέβαλαν την 1η θέση στους Πανελλήνιους σκοπευτικούς αγώνες, ενώ εκπαιδεύσαμε μεγάλο αριθμό Τ.Δ εφέδρων χωρίς ΦΑΠ, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν αποστολή.
  • Διαχειριστήκαμε υποδειγματικά το μεταναστευτικό σύμφωνα με τις εντολές του ΥΠΕΘΑ, σε απόλυτη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ΕΛΑΣ.
  • Επιτηρήσαμε τα θαλάσσια σύνορά μας αποτελεσματικά σε άριστη συνεργασία με το ΝΑΣΧΙ και ιδιαίτερα με το ΛΣ στη μάχη της αποτροπής.
  • Συνεργασθήκαμε αποδοτικά με την ΠΥ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στην μάχη της επιτήρησης και πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών που τόσο έχουν βασανίσει την Χίο τα προηγούμενα χρόνια.
  • Η κοινωνική προσφορά της Ταξιαρχίας υπήρξε πολυεπίπεδη και οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τις κρατικές υπηρεσίες και τους τοπικούς συνδέσμους και συλλόγους της Μυροβόλου.
  • Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω την στήριξη στους άπορους συνανθρώπους μας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

 

Στήριξη όμως καθημερινά είχε και η Ταξιαρχία , από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, με τον λόγο του, τις ευχές του, την πνευματική του καθοδήγηση, για να επιβεβαιώσει πλήρως ότι Ελληνισμός – Ορθοδοξία και Ένοπλες Δυνάμεις είναι έννοιες ταυτόσημες.

Αξ/κοί, Υπ/ξκοί, Στρ/τες, Εθνοφύλακες και Π.Π. της ΑΔΤΕ

Όλο το έργο που επιτελέσατε οφείλεται αποκλειστικά στις άοκνες προσπάθειες, στο ζήλο, το φιλότιμο και την αυταπάρνηση που δείχνατε καθημερινά και ενίοτε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σας προτρέπω δε να συνεχίσετε να εκτελείτε στο ακέραιο την αποστολή σας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Υπ/κτή μου, τον Επ/χη με το Επιτελείο μου, τον Δ/κτή ΔΠΒ και όλους τους Δ/κτές των Μονάδων – Αν. Υπομονάδων της Ταξιαρχίας που σαν πραγματικοί συνεργάτες με στήριξαν και ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις μου.

Αποχωρίζομαι με βαθύτατη συγκίνηση τον υπέροχο λαό της Χίου που με στήριξε με την εμπιστοσύνη του και την αγάπη του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εθνική υπερηφάνεια που ένοιωσε, όταν κατά την παρέλαση της 11ης Νοε παρουσιάσθηκε με πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας για πρώτη φορά, η σημαία της απελευθέρωσης της Ευγενίας Μαδιά.

Σήμερα ολοκληρώνω μια 36χρονη πορεία στον ΕΣ νοιώθοντας ολοκληρωμένος, ήσυχος και ευτυχής, διότι απόλαυσα με πάθος τη κάθε ημέρα αυτού του υπέροχου ταξιδιού. Είμαι υπερήφανος που υπήρξα ενεργό μέλος του, σε μια μακρά πορεία με έργο δύσκολο αλλά εξόχως τιμητικό.

Γι αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Διοικητές μου και προϊσταμένους μου, που διαμόρφωσαν τον στρατιωτικό μου χαρακτήρα, σκέψη και ήθος. Τους ευχαριστώ γιατί μου εμπιστεύθηκαν θέσεις υψηλής ευθύνης στην μεθόριο, στους Σχηματισμούς του Έβρου και του Αιγαίου, διότι η πορεία ενός Αξκού καταξιώνεται στις Μονάδες, στα πεδία των ασκήσεων αλλά κυρίως εκεί όπου υπάρχει απειλή.

Είναι μεγάλη η τιμή για εμένα σήμερα, η παρουσία στην σεμνή αυτή τελετή, του προηγούμενου Δ/κτή της ΑΣΔΕΝ Στ/γου Μανωλάκου Νικόλαου.

Στρατηγέ, εκτέλεσα κατά γράμμα την εντολή που μου δώσατε πριν ένα χρόνο σαν σήμερα. Με την βοήθεια του Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού παραδίδω με υπερηφάνεια την Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά ακέραια και αμόλυντα, όπως τα παρέλαβα.

Ευχαριστώ τους γονείς μου που με γαλούχησαν από μικρό παιδί στην αξία της οικογένειας, στην πίστη στο Θεό και στην αγάπη για την Ελλάδα μας.

Ευχαριστώ την σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά, που ανέχτηκαν τις απουσίες μου από το σπίτι, αλλά τους είμαι ευγνώμων διότι στο πέρασμα του χρόνου κατανόησαν πλήρως την αγάπη μου στο Στρατό και την Πατρίδα και με βοήθησαν στο έργο μου.

Κλείνοντας θα ήθελα να συμβουλέψω τους Αξ/κούς και Υπ/ξκούς, εκτός από την καλλιέργεια των στρατιωτικών αρετών και την προάσπιση του παρόντος, να διαμορφώσουν το μέλλον των νέων γενεών του στρατού μας, αναπτύσσοντας την δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και το στρατιωτικό ήθος.

Υποκλίνομαι με ευλάβεια και σεβασμό στις πολεμικές σημαίες της Ταξιαρχίας και των Μονάδων της και αποτίνοντας φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Πατρίδος,

Σας καλώ να αναφωνήσουμε:

 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ΖΗΤΩ Η 96 ΑΔΤΕ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 17/11/2019 - 10:21

Η… εισβολή μεταναστών – προσφύγων, που εκμεταλλεύονται την καλοκαιρία συνεχίζεται.

Έτσι μετά τους 46 στα Καρδάμυλα και 11 στη Νότια Χίο χθες, σήμερα το πρωί μόνο είχαμε δύο αποβάσεις με την χρήση  φουσκωτών λεμβών στην Πούντα στα Θυμιανά και στα Γρίδια.

Στην φωτογραφία Λιμενικός ανασύρει το φουσκωτό σκάφος, που ρυμούλκησε μέχρι το Λιμάνι το περιπολικό του Λιμεναρχείου.