
“Το καλοκαίρι θα φύγει, ο χειμώνας έρχεται και το νησί είναι χωρίς κέντρο υποδοχής μεταναστών”. Την παρατήρηση αυτή έκανε ο Δήμαρχος Χίου, με την ευκαιρία της σημερινής σύσκεψης για το μεταναστευτικό που έγινε στο Δημαρχείο, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Με την ευκαιρία, ο Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι το πρόβλημα στο νησί φαίνεται να έχει μικρότερες διαστάσεις επειδή ακριβώς γίνεται καλύτερη διαχείριση από το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία. Τέλος κατέθεσε το αίτημα του Δήμου για δανειοδότηση, προκειμένου να φτιαχτεί κέντρο υποδοχής μεταναστών στην πρώην ΒΙΑΛ.
Τη δική του οπτική για το πρόβλημα ανέπτυξε ο υπουργός Άμυνας, που προσέθεσε ότι βρίσκεται στο νησί και σαν Πρόεδρος των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων”, σημειώνοντας στη σημερινή σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Δημαρχείο ότι η ζωή έχει δείξει πως όπου εγκαθίστανται κέντρα υποδοχής αυξάνει δραματικά προς τα πάνω η ροή μεταναστών. “Το πρόβλημα”, είπε ο Πάνος Καμμένος, “είναι διεθνές, είναι πανευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Καταλήξαμε ότι η λύση είναι η δρομολόγηση πλοίων για να μην μένουν μετανάστες στα νησιά, αλλά και στη συνέχεια για να μένουν ως χώροι πιστοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας”. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με Ναυτιλιακές Εταιρείες που έχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ΝΕΛ, που θα μπορούσε να έχει έσοδα με τα οποία να εξοφληθούν και εργαζόμενοί της.
Στη αναμονή βρίσκονται συνέχεια οι Οινούσσες, καθώς όπως ανέλυσε ο Δήμαρχος του νησιού, Στέφανος Βογιατζής, το νησί δέχεται καθημερινά 60 μετανάστες χωρίς καμιά υποδομή, πέρα από μια τέντα που έστειλε ο Στρατός για να μην βρίσκονται οι άνθρωποι εκτεθειμένοι στον ήλιο, περιμένοντας πότε θα μπορέσει το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος να τους μεταφέρει στη Χίο, όπου είναι αναγκαίο να φτιαχτεί κέντρο υποδοχής.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι η εμπειρία, για παράδειγμα στη Μόρια, στη γειτονική μας Μυτιλήνη, λέει ότι όπου γίνεται κέντρο υποδοχής πέφτει “σύρμα“ και αυξάνονται δραματικά προς τα πάνω οι ροές μεταναστών.
Στο σημείο αυτό έγινε διάλογος του υπουργού με τον Δήμαρχο Χίου να υποστηρίζει ότι δεν είναι ανάγκη να βρισκόμαστε στην άλλη άκρη, αφού σήμερα αναγκαζόμαστε να “φιλοξενούμε” ανθρώπους δίπλα σε νεκροταφεία. Όσον αφορά τις ευθύνες γι’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης. “Στην ουσία”, είπε, “επιβραβεύουν αυτόν που έχει λεφτά και πλήρωσε κυκλώματα, δεν λέω για να σώσει τη ζωή του στην Ελλάδα, τι γίνεται όμως με τον Σύρο που δεν έχει χρήματα για ένα τέτοιο ταξίδι ζωής;”.
Θέμα αριθμών έβαλε στη δική του παρέμβαση ο Λιμενάρχης Χίου. “Τα στοιχεία”, είπε, “διαψεύδουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι είμαστε μια ήσυχη περιοχή, είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου, απλά κάνουμε καλύτερη διαχείριση και δεν φαίνεται το πρόβλημα.”.
Τη δική της άποψη εξέφρασε η παρούσα στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. “Υπάρχουν”, είπε, “διεθνείς συνθήκες που δεν μπορούν να παραβιάζονται, οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, είναι διωγμένοι από τον τόπο τους και χρήζουν προστασίας, που προσφέρεται σε οργανωμένους χώρους με συγκεκριμένες προδιαγραφές.”.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και αυτοί που έρχονται πρέπει να έχουν νομική κάλυψη και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Στο κέντρο υποδοχής στο Μερσινίδι βρίσκονται εκπρόσωποι της οργάνωσης “Μετάδραση”, που όπως εξήγησε εκπρόσωπός τους στη σύσκεψη, προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφράσεων στη γλώσσα των μεταναστών.
Λιτή ήταν και η ενημερωτική παρέμβαση της εκπροσώπου των “Γιατρών του Κόσμου” που εξυπηρετούν τους μετανάστες με γιατρό και νοσηλεύτρια.











































