Η "Πρωτοβουλία" για τον Βιολογικό της Βολισσού

Πέμ, 05/11/2020 - 18:39

Βιολογικός της Βολισσού

Όταν πριν μερικά χρόνια εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση αρκετών μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε χωριά του νησιού μας, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένας από αυτούς, της Βολισσού, θα γινόταν αιτία για την δημοσιοποίηση τόσων επιστολών, δελτίων τύπου και οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα του βιολογικού της Βολισσού με τη νηφαλιότητα που απαιτούν παρόμοια θέματα. Ας δούμε τι θεωρούμε δεδομένο:

  1. Η κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης είναι ζητούμενο τουλάχιστον δύο δεκαετιών για τη Βολισσό. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Αμανής με την ανάθεση μελέτης για το σχεδιασμό του.
  2. Η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, όπως του βιολογικού καθαρισμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας που εκφράζεται από το Τοπικό Συμβούλιο και τη Λαϊκή Συνέλευση. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά και επιδρά στην καθημερινότητα αποκλειστικά και μόνο της Βολισσού και ως τέτοιο πρέπει να υλοποιηθεί.
  3. Εδώ και δύο δεκαετίες, η μόνη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, ήταν κατά την προηγούμενη περίοδο, όταν με πρόταση και διεκδίκηση του Δήμου Χίου εντάχθηκε ο βιολογικός της Βολισσού και τεσσάρων ακόμη χωριών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από την τότε Περιφερειάρχη κα Χριστιάνα Καλογήρου.
  4. Με δεδομένη τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ωρίμασε η μελέτη χωροθέτησης προτείνοντας πιθανές θέσεις, παραθέτοντας και αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.
  5. Η απαίτηση από το Τοπικό Συμβούλιο και τη Λαϊκή Συνέλευση το έργο να κατασκευαστεί σε θέση άλλη από αυτή που προκρίνει η ΔΕΥΑΧ, δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστή από τη ΔΕΥΑΧ, η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό και τεχνικό βραχίονα του Δήμου της Χίου και όχι τον αποφασιστικό, όταν αυτή την αρμοδιότητα την παίρνει ο κύριος της ΔΕΥΑΧ, ο Δήμος της Χίου, δια της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, ή δια άλλης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  6. Η ΔΕΥΑΧ λοιπόν, οφείλει να εξετάσει μελετητικά αυτή την απόφαση, μέσα στον χρόνο που απαιτείται και με τους διατιθέμενους πόρους, ώστε να φέρει στο Τοπικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα, το Τοπικό Συμβούλιο να τα επιβεβαιώσει και στη συνέχεια να εξευρεθούν από τον Δήμο σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ οι απαιτούμενοι πόροι, δηλαδή η επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον αυτή απαιτείται. Αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο και να εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, αλλά δεν μπορεί κανείς αφοριστικά να το αποκλείσει, ούτε να το θεωρήσει απολύτως μακρινό στόχο.

 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν με ηρεμία, χωρίς περιφρονητικές λογικές, χωρίς μαξιμαλισμούς και απλουστεύσεις, να δούμε με μεθοδολογικά βήματα και δημοκρατικές αποφάσεις το δρόμο για την υλοποίηση αυτού του έργου που είναι απαραίτητο για τη Βολισσό.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία έχει ζητήσει το Τοπικό Συμβούλιο της Βολισσού, είναι απαραίτητη, για να τεθεί ξανά το θέμα στην πορεία υλοποίησής του, με όλες τις πλευρές να εργάζονται συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Πρωτοβουλία για τη Χίο

Σχετικά Άρθρα