Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Η θέση της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου στην πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για τις ΔΥΕΠ

Παρ, 12/10/2018 - 21:52
Μ. Σκούφαλος

Συζητήθηκε στις 10-10-2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου για τη λειτουργία του προγράμματος «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων –προτάσεων, αρχικά έθεσε το ζήτημα φύλαξης των χώρων των δομών με σχολικούς φύλακες καθώς  και την παροχή απογευματινού μικρογεύματος στα προσφυγόπουλα που θα λαβαίνουν μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Κατά τη διαδικασία τοποθέτησής του επεσήμανε τα ακόλουθα:

 «Να σημειώσω ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι θεομηνία. Έχει συγκεκριμένες αιτίες και κρύβει συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλοι λέμε “o πόλεμος”. Ο πόλεμος δεν είναι σκέτος  πόλεμος, είναι ένας συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος δυνάμεων που ενδιαφέρονται για αγωγούς πετρελαίων, που ενδιαφέρονται για τους δρόμους του μεταξιού, που εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που εμπλέκεται η Ελλάδα με το okay της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή τρεις φρεγάτες περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αίγυπτο, Κύπρο και έξω από τη Συρία. Και τελευταία μία απ’ αυτές είχε στοχοποιηθεί σε περίπτωση χτυπήματος από το συριακό αντιαεροπορικό σύστημα. Δηλαδή θα χάναμε εμείς τα δικά μας παιδιά στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

»Αυτό τι σημαίνει; Ότι είμαστε οι εν δυνάμει πρόσφυγες μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία. Πολύ δε περισσότερο που κι εμείς έχουμε παιδιά και δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, κανένας δε βάζει πάνω στη συζήτηση τη πηγή  και την αιτία του προβλήματος. Και δυστυχώς ούτε  οι γονείς που υπογράφουν το βάζουν ούτε αυτοί που τους καθοδήγησαν (της Παγχιακής Επιτροπής) βάζουν αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν τους συμφέρει να τα βάλουν. Στην ουσία αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ένα clearway που λέμε για το αεροδρόμιο για να  κάνουν μπίζνες. Αυτό τους ενδιαφέρει, καθαρός διάδρομος για να  μην έχουν μέσα στα πόδια τους ούτε  πρόσφυγες ούτε “μαύρα τηγάνια” που είναι μια προσφιλής έκφραση κάποιου συμβούλου στης συμπολίτευσης  ούτε τίποτα άλλο.

»Από ‘κει και πέρα εδώ μιλάμε για παιδιά. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ είναι σαφής πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα και είναι και ματωμένος Χάρτης αφενός γιατί δεν εφαρμόζεται και αφετέρου έχει προέλθει μέσα από δύο ιμπεριαλιστικούς  πολέμους και διεθνείς συρράξεις ακριβώς για να  πιστοποιηθεί. Αναφέρει λοιπόν ότι: “τα δικαιώματα του παιδιού στην εκπαίδευση πηγάζουν από την ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθέριες, για τις αρχές που καθιερώνονται στο Χάρτη των ηνωμένων Εθνών, ο σεβασμός στις εθνικές αξίες της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και τους  πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του. Θα πρέπει  τα απιδιά να προετοιμάζονται μέσα από την εκπαίδευση για μια υπεύθυνη ζωή, σε μια ελεύθερη κοινωνία, μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικιστικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και στα πρόσωπα αυτόχθονος καταγωγής”. Για να μην σας κουράζω, πού θα τα διδαχτούν αυτά ή μήπως πρέπει να σας πούμε πώς θα τα διδαχτούν;

»Όποιος έχει ευαισθησία γνωρίζει ότι οι δάσκαλοι ξέρουν να διδάσκουν και αυτό που πολύ σωστά έθεσε ο κ. δήμαρχος ξέρουν να διδάξουν και με παντομίμα και την αγάπη και τη φιλία  και τη χειραψία και το ”γεια σου” είτε είναι μαύρα είτε είναι κίτρινα είτε είναι οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας. Απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά στήθηκε  ο υφέρπον ρατσιστικός  και διχαστικός λόγος, απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά  και στα υπαρκτά προβλήματα που οφείλονται στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στήθηκε αυτό το τείχος που εκμεταλλεύτηκε η Παγχιακή Επιτροπή για να  παίξει αυτό το παιχνίδι.

»Εκπλήσσομαι που ακούω συναδέλφους που λένε πως εγώ μιλώ για KGB ή για “κυνήγι μαγισσών”. Ποιο είναι το κυνήγι μαγισσών; Τα εξώδικα που πήραμε στα χέρια μας είναι κυνήγι μαγισσών; Η υπογραφή της κας Αλοίμονου είναι κυνήγι μαγισσών που δεν έχει και τη σφραγίδα της; Οι κύριοι γονείς με ονοματεπώνυμο της Παγχιακής Επιτροπής που και με τη γονεϊκή ιδιότητα βρίσκονταν μέσα στις συνελεύσεις και διακινούσαν όλα αυτά τα χαρτιά είναι κυνήγι μαγισσών;  Όχι. Είναι αντιπαράθεση με ονοματεπώνυμα και είναι, αν θέλετε και με την ιδιότητά μου ως διευθυντής σχολείου που θα φιλοξενήσει ΔΥΕΠ, αγανάκτηση πάνω στο  γεγονός ότι επί δέκα μέρες, αντί να ασχολούμαι με το πώς θα “τρέξουν”  τα προβλήματα του σχολείου,  ασχολούμαι με το πώς θα ηρεμήσουν οι γονείς που πρέπει να ηρεμήσουν, το πώς θα πεισθούν και πώς θα αγωνιστούμε μαζί απέναντι στα προβλήματα. Γιατί ακριβώς έχει περάσει αυτή η ξενοφοβία  και ο ρατσισμός μέσα στην ψυχή τους και τους κατανοούμε ως γονείς, γιατί είμαστε  κι εμείς γονείς.

»Αλλά γι’ αυτήν την κατάσταση είχε υπάρξει σχέδιο. Το χρηματιστήριο των εκλογών είναι ένα ανθηρό χρηματιστήριο και επάνω εκεί παίζουν και ποντάρουν. Και κάποιοι πολιτικών κομμάτων του αστικού τόξου (ΝΔ. ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) έχουν χωμένη την ουρίτσα τους μέσα εκεί. Εξάλλου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόκληση του κ. δημάρχου δεν απήντησε να πει “εκπαίδευση για  όλα τα παιδιά”. Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για κυνήγι μαγισσών, αλλά για παιχνίδι μαγισσών και μάλιστα συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

»Συνάδελφοι, εμείς θα το ψηφίσουμε το κείμενο γιατί πιάνει τα minimum, έστω  και με κάποιες αντιρρήσεις μας που δε θέλουμε να τις βάλουμε ακριβώς για να  μπει το κείμενο ως έχει. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε μάθει να μασάμε τα λόγια μας, θα πρέπει κ. δήμαρχε να εισηγούμαστε πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους που εκφράζουν την κεντρική πολιτική σας γραμμή. Και κ. Καρατζά, όταν θα απαντάτε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ τα χρήματα που συμβολικά θέλαμε να βάλουμε ως ΑΔΕΔΥ για να αγοράσουμε ένα τετράδιο, δυο μολύβια  και μια ιχνογραφία, δε θα απαντάτε “τα χρήματα να τα βάλει το ΚΚΕ και η κυβέρνηση”. Εκπροσωπείτε μια δημοτική αρχή, εμείς μπορεί μεν να είμαστε απέναντι, τη σεβόμαστε όμως ως  πολιτικό αντίπαλο. Συνεπώς μην ευτελίζετε κάποια πράγματα. Θα μπορούσατε να έρθετε εδώ  και να αφήσετε τους παιχνιδισμούς του τύπου “το ΚΚΕ να βάλει τα χρήματα για τα τετράδια”. Το ΚΚΕ ξέρει και τι θα βάλει και βάζει ανά  πάσα στιγμή  και χρήμα  και αίμα, όχι μόνο γι’ αυτά τα παιδιά και για τα ελληνόπουλα και για  όλο τον ελληνικό λαό.

»Άρα λοιπόν για να είμαστε συνεπείς  και ακριβείς σ’ αυτά που  λέμε και για να έχει και νόημα η ψήφος μας θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Η ψήφος μας θα είναι θετική ως μια μίνιμουμ απάντηση στο ρατσισμό και στο δηλητήριο της ξενοφοβίας που χύθηκε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.-»                           

 

 

Σχετικά Άρθρα

  Κατά… 500 %  αυξήθηκαν οι παραβιάσεις επί Τσίπρα, αλλά…
Σάβ, 07/12/2019 - 20:02

Για τακτικό λάθος των αδελφών μας Κυπρίων , που άνοιξαν το μέτωπο των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, χωρίς στρατιωτική κάλυψη, προκαλώντας ακαίρως τον εχθρό να μεταφέρει την απειλή από την Κύπρο στα ανοιχτά της Κρήτης, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται εν αδυναμία, μίλησε το  Σάββατο πρωί,  στην  εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΆΙ, ο Κώστας Μαρδάς, συγγραφέας του βιβλίου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Άρα , πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια; Όχι, βέβαια!  Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος , δεν έμεινε στη δυσμενή για την Ελλάδα διαπίστωσή του , που πρώτος και … μόνος  από όλους τους τηλεοπτικούς αναλυτές  ανέδειξε, αλλά προχώρησε σε αντιπρόταση,  λέγοντας ότι  το λάθος αυτό, πρέπει να το καλύψουμε όχι με παρορμητισμούς για ...βύθιση τουρκικού πλοίου, αλλά με οργάνωση , διακομματική συνεργασία και πνεύμα ετοιμότητας .

 Ο Χιώτης δημοσιογράφος,  στο χρονολόγιό του στο facebook παραθέτει  συνοπτικά την ανάλυσή του , σε ερωτήσεις του Γιώργου Αυτιά :

-- Το μνημόνιο για τη μέση γραμμή της ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης, μπορεί να μην παράγει έννομα αποτελέσματ , παράγει όμως στρατηγικά αποτελέσματα και πραγματικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, αυτά, μέχρι στιγμής, είναι εις βάρος μας, καθώς με την άκαιρη, ορμητική και δίχως προηγούμενη αμυντική θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης από την Κύπρο, στον άξονα Κρήτης - Λιβύης, διευρύνοντας το μέτωπο υπέρ αυτού... κυκλώνοντάς μας από το νότο...

-- Ο Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει από τη Λιβυκή κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ειδικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προσφυγικού , την ίδρυση τουρκικής αεροναυτικής Βάσης που θα καλύπτει το εν λόγω μέτωπο - υποψήφιο χώρο τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων , έχοντας σύμμαχο το Πακιστάν. Η μουσουλμανική χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων και των 130 πυρηνικών κεφαλών, εντάχθηκε στην επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου ", που υπό τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού διεξάγει τις παράνομες γεωτρήσεις στην αθωράκιστη, όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, ΑΟΖ της Κύπρου.

-- Μάλιστα, Πακιστανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, συμμετείχε πρόσφατα σε τουρκική άσκηση στη γραμμή Αιγαίο- Κρήτη - Κύπρος, πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, ενώ φρεγάτα του Πακιστάν προχώρησε σε νηοψίες εμπορικών πλοίων που έπλεαν στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου. Και η φρεγάτα το έκανε με κάλυψη τουρκικών πολεμικών !

--Ο τουρκικός κίνδυνος ξεπερνάει όλους τους Έλληνες Πρωθυπουργούς, όπως αποδεικνύει η μελέτη της κατάληξης που είχαν όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις από το 1955 μέχρι σήμερα. Στο τέλος όλοι οι Πρωθυπουργοί έκαναν πίσω . Έκαναν πίσω - και ορθώς - και οι μεγάλοι ηγέτες, εν ονόματι της ειρήνης. Και ο Καραμανλής στην κρίση του "Χόρα" τον Αύγουστο του 1976... Αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κρίση του Μάρτη του 1987, παρά τη δυναμική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο τέλος έκανε πίσω προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, αποδεχόμενος τη Συμφωνία της Βέρνης για το πάγωμα - γκριζάρισμα των ερευνών- γεωτρήσεων στην ελληνική , αλλά μη οριοθετηθείσα υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου... Συμφωνία- Πρωτόκολλο που είχε δεχθεί το 1976 ο Καραμανλής - κάτι που όμως ο Ανδρέας είχε χαρακτηρίσει … εθνική προδοσία !

-- Το θρυλούμενο περί του ότι ο Ανδρέας ήταν συνεννοημένος με τον Καραμανλή, να πει στην κρίση του 1976 το... "Βυθίσατε το Χόρα", διαψεύσθηκε πανηγυρικά από τον πιο κοντινό άνθρωπο του Καραμανλή . Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ Πέτρο Μολυβιάτη, από το βήμα της Βουλής.

-- Ναι. Η τουρκική απειλή ξεπερνά όλους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα-ο οποίος σωστά έδειξε στρατηγική ψυχραιμία - οι παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων μας έφθασαν το 2018 στο πρωτοφανές ποσοστό αύξησης κατά 500 % ! Και επί Μητσοτάκη - ( προσθέτω εδώ ) - θα αυξηθούν άλλο τόσο...! Γι αυτό χρειάζεται διακομματική συνεννόηση. Για να μπει ένα όριο...

--- Και να σταματήσουν οι προτροπές ορισμένων αποστράτων για βυθίσεις!.. Αυτό που χρειάζεται πρώτ΄απόλα , είναι η προετοιμασία Στρατού- Λαού για ένα θερμό επεισόδιο ...

Και ο Κώστας Μαρδάς , καταλήγει με νόημα:
---Φυσικά, εκτιμώ ότι  δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο...Αν γίνει ... θα γίνει άλλη μία.. .θερμή υποχώρηση...