Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά

Παρ, 29/09/2023 - 18:52

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν στη Μάλτα κοινό βηματισμό για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των MED9, βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν την έναρξη των εργασιών συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, οι εννέα ηγέτες αναζητούν μία κοινή συνισταμένη και για τα δύο θέματα που δοκιμάζουν τον ευρωπαϊκό Νότο. Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δίδυμες» κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος.

Για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι πρώτο μέλημα της Ελλάδας η φύλαξη των συνόρων ενώ τονίζει και την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των χωρών «πρώτης γραμμής», αλλά και συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη εντός ΕΕ η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αρκετές διαφωνίες και χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κοινή γραμμή Βορρά-Νότου.

Σε εξέλιξη και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για μία νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταστευτικό, μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα αναμένονται τα γνωστά τουρκικά «παζάρια», ωστόσο η Αθήνα αισιοδοξεί ότι μπορεί να «κλειδώσει» ως τις αρχές Δεκεμβρίου, με χρονικό ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή όπως και στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός μιλά για την ανάγκη για μία στρατηγική απάντηση της ΕΕ, για τη διάθεση πρόσθετων πόρων με έμφαση στο ταμείο αλληλεγγύης και στο αγροτικό αποθεματικό, αλλά και για ανάγκη για λύσεις έξω από τα συνήθη πλαίσια.

Και αυτή η συζήτηση έχει τη σημασία της, καθώς σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις εντός ΕΕ για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Κ. Μητσοτάκης σε Ε. Μακρόν: Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων - Τι είπαν για την κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

H ΕΕ υπό την πίεση του μεταναστευτικού – Σαφή ευρωπαϊκή απάντηση ζητούν οι χώρες «πρώτης γραμμής» Ελλάδα και Ιταλία

Με την άφιξη των πρώτων μεταναστών εδώ και μία εβδομάδα στη Λαμπεντούζα συνέπεσε η Σύνοδος των 9 μεσογειακών και νοτιοευρωπαϊκών κρατών στη Μάλτα αυξάνοντας την πίεση να βρεθεί λύση στην κρίση.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία, ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους και η Γαλλία ελπίζει ότι θα σταλεί το σαφές μήνυμα πως το πρόβλημα χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.

Παρουσία Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ οι 9 ηγέτες συζητούν μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών στη Μεσόγειο, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και οι επενδύσεις στους νότιους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις προκλήσεις που προσθέτει στη μετανάστευση η κλιματική αλλαγή.

Επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Η Πολωνία απειλεί ότι θα διατηρήσει το βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει την υποδοχή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η απειλή της Βαρσοβίας ήρθε μια μέρα μετά το συμβούλιο των υπουργών Eσωτερικών, στο τέλος του οποίου η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια και θα υιοθετηθεί η συμφωνία για μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Όποια χώρα δεν θέλει μετανάστες θα πληρώνει για όσους της αναλογούν.

Τη μεταρρύθμιση καθυστερεί και η Ιταλία που παραμένει εξοργισμένη με τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο. Αυτές οι οργανώσεις δεν μπορεί να γίνονται μαγνήτης μεταναστών είπε ο Ταγιάνι στην Μπέρμποκ, η οποία του απάντησε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους γιατί σώζουν ζωές.

Η Γερμανία, που ετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία, ενισχύει πάντως τις κοινές περιπολίες με την Πολωνία και την Τσεχία στα σύνορα και δημιουργεί δύναμη κρούσης με τις δύο χώρες για την πάταξη των διακινητών.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους κατά το επικίνδυνο πέρασμα από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη είναι ενδεικτικά του μεγέθους της τραγωδίας. Φέτος μόνο το καλοκαίρι τριπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο τουλάχιστον 990 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε σχέση με τους 334 την ίδια περίοδο πέρσι.

Συνολικά από την αρχή του τρέχοντος έτους, έφτασαν τους 2.500, μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με πέρσι. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν έδωσε στοιχεία για το πόσα παιδιά είναι μεταξύ αυτών των θυμάτων. Διευκρίνισε μόνο ότι το επικίνδυνο αυτό ταξίδι έκαναν 11.600 ασυνόδευτα παιδιά. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με τους πρώτους 9 μήνες του 2022.

Οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου αναζητούν τη λύση στη Μάλτα, στη σκιά της χθεσινής ασυμφωνίας για την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Πηγή: ΕΡΤ/ Μαρίνα Παπαδάκη, Παντελής Γκόνος

Σχετικά Άρθρα