Και δε σηκώνουν το τηλέφωνο και καθυστερούν οι συντάξεις των ναυτικών!

Νέες προσφυγές για αναδρομικά
Δευ, 14/09/2020 - 12:22

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ με ανακοίνωσή της επαναφέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των συνταξιούχων ναυτικών και όσων περιμένουν μήνες τώρα την απόδοση της σύνταξής του, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, ενώ όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν με το ΝΑΤ τηλεφωνικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα επισημαίνει ότι συνεχίζεται η προσέλευση στα γραφεία της ένωσης όσων θέλουν να προσφύγουν δικαστικά για τη διεκδίκηση αναδρομικών στις συντάξεις τους.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν τον εμπαιγμό των συνταξιούχων ναυτεργατών, αρνούμενοι να ικανοποιήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που οι ίδιοι και οι προκάτοχοί τους δημιούργησαν.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επιδείνωση της κοινωνικής ασφάλισης και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, καθώς οι απόμαχοι, χήρες συναδέλφωνκαι ειδικά μετά την ένταξη του ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ.

Η υποβάθμιση του ΝΑΤ σαν ασφαλιστικού φορέα και η εξάρτηση του από τον ΕΦΚΑ, μόνο προβλήματα, ταλαιπωρίες και δυσκολίες δημιούργησε για τους Μάχιμους και απόμαχους, ήταν που ήταν το ΝΑΤ «αργοκάραβο», τώρα με την ένταξη του στον ΕΦΚΑ… «παροπλίστηκε»!

Δυστυχώς εμείς ακούμε καθημερινά και γινόμαστε δέκτες παραπόνων από συναδέλφους και χήρες συναδέλφων για καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων προσωρινής και τελικής, καθυστέρηση στην καταβολή του Εφάπαξ, καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης χηρείας, καθυστέρηση στην καταβολή εξόδων κηδείας, άσχετα με τις τακτικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση ότι όλα βαίνουν καλώς και στον ΕΦΚΑ δουλεύουν όλα «ρολόι»!

Όσο για τηλεφωνική επαφή με το ΝΑΤ… «εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα»! Πιο εύκολα πατάς στο φεγγάρι από το να έχεις τηλεφωνική επαφή με τα γραφεία του ΝΑΤ, και δεν είναι λίγοι συνταξιούχοι και χήρες συνταξιούχων που αναγκάζονται να μεταβούν στον Πειραιά και να πάνε στο ΝΑΤ μήπως και βρούνε λύση στα προβλήματά τους, έχουν βλέπετε πολλά ευρώ και τα σκορπάνε!

Σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία με το ΝΑΤ, ή δεν απαντούν ή ακούς το μήνυμα που λέει « η τηλεφωνική συσκευή που καλείται προσωρινά δεν λειτουργεί για τεχνικούς λόγους», δηλαδή έχουν κατεβασμένο το ακουστικό και σε γράφουν… κανονικά! Και άντε τώρα να εξηγήσεις στον κάθε συνταξιούχο και χήρα συνταξιούχου που έρχονται στο γραφείο του σωματείου μας και ζητάνε την βοήθεια μας ότι δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με το ΝΑΤ, φυσικό επόμενο θα είναι να νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε!, για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουμε ενημερώσει και τον κ. Μηταράκη σε μία από τις επισκέψεις μας.

Ασχέτως αν βρούμε ανοιχτά ή κλειστά αυτιά, απαιτούμε λύσεις στα ακόλουθα:

1. Ο χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης που κυμαίνεται από 361 έως 721 ευρώ, αντί να μειώνεται αυξάνεται με αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει τους 8 και πλέον μήνες, με τραγικά οικονομικά αδιέξοδα για όσους συναδέλφους καταθέτουν χαρτιά για συνταξιοδότηση.

2. Η έκδοση της οριστικής σύνταξης ξεπερνάει τα 2 χρόνια, αντίστοιχα πάνω από 3 χρόνια για το εφάπαξ.

3. Καμία επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί για όσους κατέθεσαν για σύνταξη μετά τον ν. 4387/2016.

4. Ο χρόνος του υπολογισμού της θαλάσσιας υπηρεσίας, που περιλαμβάνεται στην συνταξιοδοτική διαδικασία και πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων, διαρκεί από 4 – 6 μήνες, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού.

5. Η κατάθεση ηλεκτρονικής αίτησης για συνταξιοδότηση χωρίς την προσκόμιση του συνόλου των δικαιολογητικών (φυλλάδιο, διπλώματα κα), επιμηκύνει τον χρόνο αναμονής.

6. Στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν υπολογίζεται το σύνολο των εισφορών που καταβάλλεται ως συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο ο μισθός ενεργείας και το επίδομα Κυριακών, ενώ δεν υπολογίζονται η άδεια όπως προβλέπεται στο ν.4387/2016. Επίσης παρότι περιλαμβάνεται στο ν.4387/2016, δεν συνυπολογίζεται η προσαύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη από τις αυξημένες εισφορές, σε σύγκριση με τις εισφορές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και είναι 3% επιπλέον.

Κλείνοντας, θέλουμε να ενημερώσουμε τα μέλη και όλους τους συνταξιούχους ΝΑΤ, ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβρη και σε μια δόση θα δοθούν τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 στις κύριες συντάξεις, εκτός επιστροφών μένουν Δώρα, Επικουρικές και φυσικά το κούρεμα του 7% που έγινε το 2012 μόνο στους συνταξιούχους ΝΑΤ.

Παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο Πρωθυπουργός διέγραψε προκλητικά το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών που οφείλει στους συνταξιούχους, αποκλείοντας μάλιστα όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους από το να πάρουν έστω και ένα ευρώ, εφόσον έβγαλε εκτός τα αναδρομικά από τα δώρα, επικουρική καθώς και το 7% για όλους τους συνταξιούχους του ΝΑΤ.

Η νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου δίνει τα αναδρομικά του 11μηνου μόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων,ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών, με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται.

Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές καθώς και για το κούρεμα του 7% από τις συντάξεις των απόμαχων ναυτικών παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις.

Όσοι εκ των συναδέλφων δεν έχουν κάνει προσφυγή για τα αναδρομικά τους, μπορούν να το κάνουν μέχρι της 31/12/20, κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή από 10-12 μπορούν να περάσουν από το γραφείο του σωματείου μας για περαιτέρω ενημέρωση».

Σχετικά Άρθρα