Κάλεσμα για Παναιγαιακή κινητοποίηση από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στα Κλειστά Κέντρα

Παρ, 22/11/2019 - 14:45

Σε συγκέντρωση ενάντια στα Κλειστά Κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες που εξήγγειλε η κυβέρνηση προτάσσοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από τη νησιά και τη χώρα καθώς και την απομόνωση των ρατσιστικών φωνών, καλεί η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ.  Η συγκέντρωση, στην οποία επιδιώκεται να δοθεί ένας παναιγαιακός χαρακτήρας, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ.

Η ΑΔΕΔΥ απευθυνόμενοι στα  σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους μαζικούς φορείς επαγγελματιών στο Νομό τα προτρέπει να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Να στηρίξουν έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς.

            Ο προσανατολισμός αυτός είναι αναγκαίος, τόσο λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, όσο και λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και στη χώρα μας.

 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

 

Όσοι έταζαν κλείσιμο των Hot Spots σήμερα εισηγούνται τη δημιουργία νέων, μεγαλύτερων σε χωρητικότητα (5000 plus) οδηγώντας σε ασφυξία πρόσφυγες και κατοίκους είναι έκθετοι στα μάτια του λαού! Η κατάσταση με τα κλειστά κέντρα θα γίνει ακόμα χειρότερη, όπως και συνολικά με τα νέα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης!

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, θεωρεί πως είναι ντροπή να υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας και σε άλλες «πολιτισμένες» καπιταλιστικές χώρες στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας συμβαίνει γιατί υπάρχει η άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας - Τουρκίας. Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως φυλακές.

Οι συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά και δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, έχουν μεγάλες συνέπειες και στη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οξύνονται, αφού οι υποδομές υγείας, παιδείας, ασύλου, διεθνούς προστασίας, φύλαξης κλπ, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Τα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ επιφυλάσσουν για τους ξεριζωμένους ένταση της καταστολής και περιορισμό των δικαιωμάτων όπως με την αλλαγή ουσιαστικά της έννοιας του αιτούντος άσυλου και εγκατάσταση σε τόπους στη μέση του πουθενά με έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η φημολογούμενη στο 18ο χιλιόμετρο στο Αίπος. Αλήθεια αυτή είναι η μέριμνα για τα ασυνόδευτα και ανήλικα παιδιά ή τις μωρομάννες;

Ο λαός των νησιών μας, τα σωματεία μας, χρειάζεται να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, για όσο είναι εδώ, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ασύλου, Λιμενικού και Αστυνομίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την αθλιότητα είναι το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί συμμετέχουν στις επεμβάσεις που βρωμούν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.

Το να «εξεγείρονται» κάποιοι προσπαθώντας να παρασύρουν τον λαό εναντίον των προσφύγων εκφράζει θρασυδειλία, αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά με τα θύματα, τους πρόσφυγες.

  • Είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν αδιάφορα για τους πόλεμους που γίνονται και γεννούν προσφυγιά.
  • Είναι οι ίδιοι που καλούν την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να χτυπήσουν διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στο άγαλμα του Τρούμαν.
  • Που «διαμαρτύρονται» για τις συγκεντρώσεις ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις και το ενδεχόμενο «φιλοξενίας» πυρηνικών.
  • Που σιωπούν και αποδέχονται το να επισκέπτονται δημοτικά σχολεία την έδρα του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και να «διδάσκονται» το ευαγές έργο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην στεριά, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός που έχει βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά να μένει απαθής στα διαμελισμένα κορμιά παιδιών στην Συρία, στην Υεμένη και σε δεκάδες άλλες χώρες που διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο!
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Καλούμε τα σωματεία της δύναμής μας, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, να απαιτήσουμε να σταματήσουν τα νησιά μας να είναι αποθήκες ψυχών και να στηρίξουμε τα θύματα των πολέμων είτε στρατιωτικής είτε οικονομικής μορφής.

Να συγκεντρώσουμε διάφορα είδη που χρειάζονται γάλα, τροφές μακράς διάρκειας, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα (χοντρά σακάκια) και να συντονιστούμε για την διάθεσή τους.

Ξεκινάμε από τη συγκέντρωση και οργανώνουμε ως ΑΔΕΔΥ και σωματεία το ανθρωπιστικό μας καθήκον.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 μ.μ.

 

    

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Σκούφαλος Μάρκος

Σοφία Γατανά»

 

Σχετικά Άρθρα