Χίος, Παρασκευή 14 Αυγούστου

Καλοδεχούμενη η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά...

Και ανακοίνωση της ΟΕΒΕ μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ν.Μηταράκη
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 15/10/2019 - 14:33

Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε η ταμίας της ΟΕΒΕ Χίου, Βικτωρία Αμπαζή, τη χθεσινή γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη για τη διατήρηση και το 2020 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, αν και όπως τόνισε, πάγια θέση της Ομοσπονδία είναι ότι οι μειωμένοι συντελεστές είναι κεκτημένο δικαίωμα των νησιών και δεν πρέπει να συνδέονται με το προσφυγικό.

Όπως είπε, φεύγοντας από τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΟΕΒΕ το Σάββατο με τον υφυπουργό, είχαν λάβει τη διαβεβαίωσή του ότι θα μεταφέρει το θέμα για το ΦΠΑ στο αρμόδιο υπουργείο, οπότε η δήλωσή του που μιλάει σαφώς για παράταση είναι θετική εξέλιξη, τουλάχιστον για να μην αντιμετωπίσουν για μια ακόμη χρονιά το «μαρτύριο της σταγόνας», αν και πότε δηλαδή θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Βέβαια, επανέλαβε, η κα Αμπαζή ζητούν μόνιμη διατήρηση του μέτρου και παράλληλα επαναφορά του στα Ψαρά και τις Οινούσσες, αίτημα που έθεσαν και στον κο Μηταράκη, χωρίς επί του συγκεκριμένου να υπάρχει κάποια δέσμευση από μέρους του.

Στο θέμα αναφέρεται με την παρακάτω ανακοίνωσή της και η ΟΕΒΕ Χιου:

"Μετά από αίτημα συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου, στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότη Μηταράκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019. Τα θέματα προς συζήτηση που έθεσε το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε. αφορούσαν στο μείζον ζήτημα του ΦΠΑ, το παραεμπόριο, τη μαύρη εργασία και τα καθημερινά προβλήματα των επαγγελματιών.

Στα χέρια του υφυπουργού παραδόθηκε επιστολή, που αιτούνταν την οριστικοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με υπουργική απόφαση. Ωστόσο από την έκβαση της κουβέντας προέκυψε ότι μέχρι την ημέρα της συνάντησης δεν είχε πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ κ. Μηταράκη και Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για το ΦΠΑ στα νησιά. Δεν υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά του υφυπουργού, παρά μόνο η προαναγγελία επιδίωξης σύσκεψης με τον Υπουργό Οικονομικών και η πρόβλεψη ότι θα παραμείνει το 17% του ΦΠΑ για ολόκληρο το έτος 2020, ενώ εγγυήθηκε ότι θα δοθεί απάντηση άμεσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Παρόλο που δεν λάβαμε απάντηση, δύο μέρες μετά την παρέμβαση της Ο.Ε.Β.Ε., παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση τις δηλώσεις του υφυπουργού στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έως το τέλος του 2020. Μια εξέλιξη, που ναι μεν δίνει ανακούφιση στους πολίτες για ένα χρονικό διάστημα αλλά δεν παύει να είναι στην ίδια λογική με την προηγούμενη Κυβέρνηση που υπέβαλλε τους νησιώτες στο βασανιστήριο της σταγόνας με τις συνεχείς παρατάσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου μετά τη θετική αυτή εξέλιξη αιτείται:

-  τη θεσμοθέτηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ χωρίς αυτό να συνδέεται με τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά καθώς αποτελεί κεκτημένο των μόνιμων κατοίκων των νησιών πριν τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και είναι ρητά συνδεδεμένο με τη νησιωτικότητα

- τη συνέχιση ισχύς του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλα τα νησιά της Ελλάδας καθώς το μέτρο αυτό αποτελεί το δικαίωμα του νησιώτη και του επιχειρηματία που βρίσκεται σε κάποιο από τα 49 νησιά, να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας, αλλά και των άλλων περιοχών της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας

- επαναφορά ειδικού καθεστώτος μειωμένου ή και μηδενικού ΦΠΑ σε Οινούσσες και Ψαρά. 

 

Ευελπιστούμε οι δεσμεύσεις του χιώτη Υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη για την ετήσια παράταση του μειωμένου ΦΠΑ να γίνουν πράξη και στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριστικοποίηση με υπουργική απόφαση, βγάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο του νησιώτες από την βασανιστική αναμονή των παρατάσεων."

Σχετικά Άρθρα

Επισημαίνει ο Περ. Σύμβουλος της ΛΑΣ Γιώργης Αμπαζής
Παρ, 14/08/2020 - 00:25

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου κατανοώντας την έντονη ανησυχία  που επικρατεί μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε εργαζόμενο  του ΚΥΤ στη Βιάλ  στο Χαλκειός, θεωρεί επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να πραγματοποιηθεί πλήρης εργαστηριακός  μοριακός έλεγχος Covid19, από το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο Νησί, ώστε οι περίπου 200 εργαζόμενοι να τύχουν της αναγκαίας περίθαλψης και πρόληψης.

Η άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής αρχής θα κρίνει εν πολλοίς την προστασία του κοινωνικού συνόλου του νησιού που υφίσταται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, στον τομέα της υγείας.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό…

    Επίσης  η απαράδεχτη σημερινή εικόνα  - η οποία εξελίχθηκε  στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,  όπου οι προσληφθέντες  γιατροί του Ιατρείο του ΚΥΤ της Βιάλ, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που προσλήφθηκαν τον Ιούνη του 2020,  εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και να φαίνονται ως μην προσληφθέντες από τις οικονομικές υπηρεσίες της ΠΒΑ, δείχνει τις τεράστιες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταφέρουν ευθύνες του κράτους στην Τοπική Διοίκηση και της Περιφερειακής αρχής, που υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές, προκειμένου να   πληρώνει ο λαός τα νοσηλεία του.

 Απαιτείται η άμεση πληρωμή των μισθών των εργαζομένων γιατρών του Ιατρείου του ΚΥΤ της Βιάλ και η απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών τους!

Απαιτείται:

  • Να σταματήσει κάθε ολιγωρία και να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα ύποπτα κρούσματα, τις «επαφές» τους και σε όλους τους εργαζόμενους. Να απομονώνονται όλες οι «επαφές» για 14 ημέρες
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον ιό COVID-19.
  • Να χορηγηθούν μάσκες και όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους του ΚΥΤ δωρεάν.
  • Να χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που ανήκους σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό και να καλυφτούν  άμεσα οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και ΜΑΠ.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας.

 

 

Χίος, 13/08/2020

 Γιώργης Η. Αμπαζής

           Περιφερειακός σύμβουλος

της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου