Χίος, Δευτέρα 24 Ιουνίου

Καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ
Τετ, 12/11/2014 - 15:23

Με την ευκαιρία της σύγκλησης του "Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής", το οποίο "νομιμοποιεί" τις επιζήμιες για το λαό κυβερνητικές αποφάσεις και στηρίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημειώνουμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας "μυρίζουν μπαρούτι", όπως:

- Η διατήρηση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, οι κίνδυνοι νέου διχοτομικού σχεδίου σε βάρος του κυπριακού λαού.

- Η συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών, που στήριξαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.

- Η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

- Η επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία που διαμορφώθηκε μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία αλλά και η όξυνση του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος πολύ επικίνδυνων εξελίξεων που επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το λαό.

Πρώτον, στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τους ενεργειακούς αγωγούς, διαμορφώνεται έδαφος ακόμα και για πιο γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις και πολέμους.

Δεύτερον, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο δεν αποσόβησε την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πως οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες τροφοδοτούν την τουρκική προκλητικότητα, είναι παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και υποστηρίζουν διχοτομικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου. Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", οξύνει τα προβλήματα και βάζει το λαό μας σε νέες περιπέτειες.

Τρίτον, καταρρίφθηκαν τα προσχήματα και αποδείχθηκε στην πράξη πως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, οι επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή στρέφονται συνολικά κατά των λαών και υπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων για τον έλεγχο της περιοχής.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καταδικάζει την πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αποκαλύπτει πως η διατήρηση της Ελλάδας στο μαντρί των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, που υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον κυπριακό, τον παλαιστινιακό λαό και παλεύει για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, για δίκαιη λύση, με τους λαούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Απαιτεί:

- Να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα και του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, να κλείσει η βάση της Σούδας.

- Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας στρατιώτης για την οργάνωση των πολεμικών ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων.

- Να επιστρέψουν πίσω όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ.

Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί έχουν υποχρέωση να επαγρυπνούν και να υπερασπίζονται με τον αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα.

Η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, είναι προϋπόθεση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων της χώρας μας με άλλες χώρες και λαούς.

 

Σχετικά Άρθρα

Με αναφορά και στην περίπτωση της Χίου
Δευ, 24/06/2019 - 14:53

Για «τραγική υποστελέχωση» των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ και προκηρύξεις που δεν ολοκληρώθηκαν επειδή κάποιοι «κωλυσιέργησαν "μαγειρεύοντας" τα αποτελέσματα» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μιλά για «ακόμη ένα καλοκαίρι» με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες στα νησιά του Αιγαίου και επισημαίνει πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό είχε ως αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες σε υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου.

Όπως υποστηρίζει, «ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εδώ και μήνες "μαγειρεύει" τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS». Η Ομοσπονδία θεωρεί πως η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων και πως οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. «104 διασώστες, εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το καλοκαίρι θα έχει περάσει» σημειώνει.

Στα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα η ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει και τη Χίο αναφέροντας: Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που επιβαρύνονται και λόγω της έναρξης τουριστικής περιόδου και της ύπαρξης του προσφυγικού καταυλισμού, απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο το απόγευμα και τη νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Σήμερα, όμως, λόγω της έλλειψης προσωπικού, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.