Κάντο όπως η Γερμανία;

H προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει την εμπειρία του εξωτερικού. Πως μια Πόλη 30.000 κατοίκων εξυπηρετείται με 7 απορριμματοφόρα!
Τρί, 12/06/2018 - 06:14
φωτο αρχείου

Είναι γεγονός ότι βγαίνοντας έξω ανοίγουν τα μάτια μας. Όπως επίσης γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω σε ζητήματα καθημερινότητας από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό φάνηκε καθαρά και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, κάτι που αναλύθηκε από το Δήμαρχο Χίου Μαν. Βουρνού και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γ. Μπελέγρη πριν λίγες μέρες στην «Αλήθεια TV».

Με αφορμή την επίσκεψη και των δύο στο γερμανικό Δήμο του St. Ingbert, που προσομοιάζει πληθυσμιακά με το νησί μας -30 χιλ. κάτοικοι- η συζήτηση ξεκίνησε με το πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνεις και να γνωρίζεις τι γίνεται στον τομέα αυτό στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μπορείς εν ευθέτω χρόνο να ενσωματώσεις τις καλές πρακτικές και στην περιοχή σου.

Ο Αντιδήμαρχος υπεραμύνθηκε της μεγάλης αύξησης ανταποδοτικών τελών στην αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι ήταν αναγκαία για να μπορεί η υπηρεσία να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο έργο της, να ανανεώσει το στόλο της, που ήταν ήδη πολύ γερασμένος με αποτέλεσμα από τα 20 απορριμματοφόρα που επιχειρούσαν κάθε μέρα τα 3 παρουσίαζαν προβλήματα, και να μπορέσει να πάει ένα βήμα παρακάτω εκτός από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Έτσι ήδη αντικαταστάθηκαν 7 οχήματα –σχεδόν το 1/3 του στόλου- δημιουργήθηκε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Κοφινά, κάτι που εξοικονόμησε σημαντικό παραγωγικό χρόνο αλλά και καύσιμα στα οχήματα, αφού πριν χρειάζονταν από τις 6 ώρες που δούλευαν 2,5 ώρες για να πηγαινοέρχονται στο ΧΥΤΑ, ενώ στα σκαριά είναι προμήθεια και άλλων μηχανημάτων που θα συλλέγουν το περιεχόμενο των διάσπαρτων πρες κοντέινερ ώστε και εκεί τα δρομολόγια προς Πόδορα να μειωθούν. Ειδικά για τα press container, που όπου έχουν τοποθετηθεί έχουν δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως δυσοσμίας, στόχος μέσω του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που ήδη έχει ενταχθεί ο Δήμος Χίου, είναι να υπογειοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χίου λειτουργεί με 120 άτομα για όλο το νησί την ώρα που παλαιότερα μόνο ο Δήμος Χίου, που περιελάμβανε μόνο την πόλη, είχε 100 άτομα προσωπικό στον συγκεκριμένο τομέα! Έτσι αναπόφευκτα δημιουργούνται προβλήματα που εντοπίζονται στη μη σάρωση των δρόμων, στη μη αποκομιδή κλαδιών και χόρτων, στις μη χορτοκοπές, ειδικά στα χωριά, φαινόμενο που έχει πολλές φορές αναδειχθεί προκαλώντας αντιπαραθέσεις, ακόμη και στα δημοτικά συμβούλια. Από την άλλη ο Δήμος για να μην ξοδεύει στο… βρόντο χρήματα περιμένει γι’ αυτές τις εργασίες τις προσλήψεις της κοινωφελούς εργασίας που ποτέ βέβαια από την κεντρική διοίκηση δεν γίνονται στην ώρα τους.

Κατά τον Γ. Μπελέγρη, αλλά και τον Δήμαρχο, η ενιαία επιβολή δημοτικών τελών σε όλη τη Χίο –με μειωμένα μόνο αυτά της Αμανής- επέτρεψε στην Υπηρεσία να ανασάνει και να μπορεί πλέον να προγραμματίζει διάφορα για το εγγύς μέλλον. Εξάλλου όπως μπορούμε να καταλάβουμε η αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως και άλλες υπηρεσίες, κοστίζουν περισσότερο σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε διάσπαρτα σπίτια απ’ ό,τι στα αστικά κέντρα. Έτσι η γερμανική πόλη που επισκέφθηκαν, για 30.000 κατοίκους χρησιμοποιούσε μόλις 7 απορριμματοφόρα –συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης- λόγω της πυκνότητας των κατοίκων. Ακόμη εκεί οι κάτοικοι κρατούν τα σύμμεικτα σκουπίδια σπίτι τους και η αποκομιδή τους γίνεται κάθε 2 εβδομάδες, μία φορά την εβδομάδα μαζεύουν τα οργανικά απόβλητα, τα ανακυκλώσιμα συλλέγονται σε μεγάλους κάδους και αδειάζονται ακόμη πιο αργά και μία φορά το μήνα μαζεύουν τα επικίνδυνα (μπαταρίες κ.λπ.).

Στη Χίο τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015, που άρχισε η συστηματική συλλογή ανά ρεύμα σε ξεχωριστούς κάδους, μαζεύονταν 600 με 700 κιλά ημερησίως ενώ τώρα συλλέγονται 4,5 τόνοι, δείγμα του ότι η ανακύκλωση μπήκε ενεργά στη ζωή μας. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι ποσότητες αυτές να αυξηθούν κι άλλο αφού τώρα ανακυκλώνουμε μόλις το 6% των οικιακών απορριμμάτων που παράγουμε. Σημειωτέον ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι το 15%!

Στο νησί μας βέβαια εδώ και 6 χρόνια –από προηγούμενης δηλαδή δημοτικής αρχής- και μέχρι τις 31/12/2018 υπάρχει μία σύμβαση του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία, η οποία και έχει αναλάβει το διαχωρισμό των συλλεγόμενων από το Δήμο ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία εν συνεχεία εκείνη εμπορεύεται, αποδίδοντας μία σταθερή τιμή στο Δήμο, 100 ευρώ ανά τόνο. Κατά τον Δήμαρχο η πτώση της τιμής των ανακυκλώσιμων υλικών, εξ αιτίας του ότι η Κίνα που προμηθευόταν πλαστικά για καύση και παραγωγή ενέργειας σταμάτησε αυτή την εισαγωγή, έχει ρίξει σημαντικά την τιμή, κάνοντας, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ασύμφορη για τον ιδιώτη την εμπορία τους.

Με τη λήξη της σύμβασης πάντως ο Δήμος σκοπεύει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην π. ΒΙΑΛ σε συνεργασία με τον Φορέα Συλλογής και Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Χίου, που θα συνδυάζει μηχανική και χειροκίνητη διαδικασία, πάντα στα πλαίσια του μεγέθους του νησιού.

Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος υποστήριξαν ότι στη Χίο έχουν γίνει αρκετά γρήγορα βήματα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στόχος τους παραμένει η ανακύκλωση να φτάσει σε διψήφια νούμερα. Αυτό θα μειώσει πολύ τα απορρίμματα του «πράσινου κάδου», άρα και τα δρομολόγια περισυλλογής τους, άρα και τη μεταφορά προς το ΧΥΤΑ, επιμηκύνοντας έτσι το χρόνο ζωής του, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συγκεκριμένος. Είναι επίσης σημαντικό ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα στον τομέα αυτό, γι’ αυτό και σχεδιάζει κομποστοποίηση για τους επαγγελματίες, ανακύκλωση ελαίων, ελαστικών κ.λπ.

 

Το πράσινο σημείο

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί το λεγόμενο «πράσινο σημείο», όπου, όπως εξήγησε περιχαρής ο Γιώργος Μπελέγρης, θα μπαίνει ο δημότης μέσα και θα μπορεί να έχει όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, ελαστικά, μπαταρίες, λάδια, ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα –μικρής ποσότητας- κ.ά.). Ο χώρος αυτός θα είναι από 2.000 έως 5.000 τ.μ., ελεγχόμενος, φωτιζόμενος, ασφαλτοστρωμένος, ανοιχτός συγκεκριμένες ώρες, ώστε να μπορεί κάποιος να πετάξει τα… πάντα στα σημεία που θα του υποδεικνύονται. Βασική προϋπόθεση όμως είναι πρώτα ο Δήμος να έχει σύμβαση με όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης. Και όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος ο τομέας αυτός έχει χώρο και για ιδιώτες, παράλληλα με τον Δήμο.

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια μας ο Δήμαρχος είπε ότι είναι ένας στόχος 5ετίας -πρόσφατα άλλαξε και η ελληνική νομοθεσία ώστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο- την χαρακτήρισε το μέλλον όπου θα πάει και η Ελλάδα ολόκληρη, γι’ αυτό και καλό είναι κι εμείς ως νησί να προετοιμαζόμαστε.

 

Ακριβή αλλά απαραίτητη η διαχείριση

Και ενώ μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται ωραία, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος δεν έκρυψαν ότι όσο περισσότερο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας τόσο μεγαλώνει το κόστος. Σίγουρα το πιο οικονομικό είναι να τα τσουβαλιάζουμε όλα και να τα πετάμε όπως τα προηγούμενα, όχι και πολύ παλιά, χρόνια, σε ένα χώρο, απλά σκεπάζοντάς τα με χώμα. Η ζημιά όμως που προκαλούμε, πρώτα και κύρια στους εαυτούς μας και εν συνεχεία στα παιδιά και τα εγγόνια μας, είναι ανυπολόγιστη. Άρα ή θα τα διαχειριστούμε σωστά, μειώνοντας όσο γίνεται το κόστος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον άρα και εμάς τους ίδιους ή το μέλλον μας θα είναι πιο δύσκολο αύριο. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο για όλους μας. Και στον συγκεκριμένο τομέα η αλλαγή χρειάζεται να γίνει από όλους. Ο καθένας μας ρυπαίνει και ο καθένας έχει τη δική του συνεισφορά στην ποιότητα του περιβάλλοντος που απολαμβάνουμε υιοθετώντας σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Γι’ αυτό και ο δυτικός κόσμος προχωράει όλο και περισσότερο στη λεγόμενη κυκλική οικονομία. Κάτι που μπαίνει δηλαδή στη ζωή μας ως αντικείμενο, αφού επιτελέσει την αποστολή του επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται ή στο τέλος παράγει ενέργεια. Εξ άλλου εδώ και κάμποσα χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν κατασκευάζονται πλέον ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ, χώροι δηλαδή υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων κι όχι απορριμμάτων.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, στο χέρι μας είναι, και με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής που πιστεύει και βοηθάει τέτοιες καλές πρακτικές, να αλλάξουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα