Χίος, Κυριακή 5 Απριλίου

Καθολική καταδίκη της βίας

Τετ, 26/02/2020 - 22:21

Σειρά φορέων καταγγέλουν την κυβερνητική βιά στο προσφυγικό.

 Κατ' αρχήν από το γραφείο τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοινώθηκαν τα εξής:

 

Αν η κυβέρνηση δε σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή, αν δεν αποσύρει τα ΜΑΤ, απ’ όλα τα νησιά, αν δεν ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες.

            Αυτή η πολιτική είναι που πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις των νησιωτών, που υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δίκιο τους, τη γη τους, την αξιοπρέπειά τους, τους συνανθρώπους τους.

            Οι κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής, όταν μάλιστα υπάρχει εμμονή σε ένα σχέδιο επικίνδυνο, που έχει συναντήσει καθολική αντίδραση.

            Ο λαός των νησιών έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύει μια πολιτική που στρέφεται εναντίον τόσο του ίδιου όσο και των προσφύγων, όπως επίσης έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιδιώκει να επιβάλλει αυτή την πολιτική με τα ΜΑΤ και τη βία. 

 

 

Ακολουθούν ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Συλλόγου γυναικών Χίου  

 

Με αφορμή τις τελευταίες εξαιρετικά δυσάρεστες και πρωτόγνωρες εξελίξεις στα νησιά μας, Λέσβο, Χίο και Σάμο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει ότι, σύμφωνα με την πάγια αρχή του, καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, προτρέπει την Πολιτεία και τις Τοπικές Αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουν ένα σταθερό πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο, με στόχο τη μείωση των εντάσεων και την αναζήτηση λύσεων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες θα λαμβάνουν υπ’ όψη και τις ευαισθησίες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, των οποίων το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και με τις οποίες διατηρεί διαχρονικά μια άρρηκτη σχέση.

 

Επισημαίνουμε και πάλι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται, όπως πάντα, στη διάθεση της Πολιτείας, αλλά και των Tοπικών Αρχών και Φορέων, προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση προτάσεων για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, που έχουν ανάγκη κατεξοχήν οι τοπικές κοινωνίες και η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου καταδικάζει την κατάληψη εδαφών του νησιού από τις δυνάμεις καταστολής του κράτους (ΜΑΤ) και τη βία των ΜΑΤ απέναντι στους πολίτες των νησιών μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει τη σκληρότητά της και τον αυταρχισμό της στα νησιά μας και τους πολίτες τους. Αντί οι Ακρίτες να στηρίζονται και να προστατεύονται από το κράτος αντίθετα ξυλοκοπούνται! Η ιστορική μνήμη θα τους καταγράψει σε μαύρες σελίδες! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατώτερη των περιστάσεων, ενεργώντας απολυταρχικά και αυταρχικά προσπαθεί να εφαρμόσει το σχέδιό της και να μετατρέψει τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε φυλακές- κέντρα υποδοχής και διαμονής μεταναστών – προσφύγων.

Απαιτούμε:

  • Να αποσύρει η κυβέρνηση άμεσα όλες τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) που από προχτές έχουν κάνει κατάληψη εδαφών του νησιού.
  • Να ακυρώσει την απόφασή της για δημιουργία Υπερδομών στα νησιά.
  • Να επανασχεδιάσει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες τη μεταναστευτική πολιτική στα νησιά.
  • Να ζητήσει συγγνώμη για τη βία που άσκησαν οι δυνάμεις καταστολής στους κατοίκους των νησιών.

Καλούμε τη ΔΟΕ και τους κατά τόπους Συλλόγους να βγάλουν ψηφίσματα συμπαράστασης του αγώνα που δίνουν τα νησιά μας και καταδίκης της αστυνομικής βίας από μέρους της κυβέρνησης.

 

Το  Δ.Σ του συλλόγου γυναικών Χίου καταγγέλλει την άγρια και πρωτοφανή  καταστολή ,που για άλλη μια φορά έδειξε η αστική δημοκρατία ,ενάντια στον Χιώτικο λαό που αγωνίζεται για να μην δημιουργηθούν κέντρα κράτησης –φυλακές- στο νησί μας. Εδειξε τον αυταρχισμό ,την βία και την τρομοκρατία με την ωμή επίθεση των ΜΑΤ ,ενάντια στον εχθρό λαό.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να κλείσουν όλα  τα hot-spot και να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή ανοιχτή ή κλειστή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους  πρόσφυγες  και μετανάστες  και ζητάμε να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και την χώρα και να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 04/04/2020 - 18:32

Μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

68 θάνατοι στην Ελλάδα

Σε 68 ανέρχονται συνολικά οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς εννέα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60 το τελευταίο 24ωρο και φτάνουν πλέον τα 1.673.

Το 55% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες ενώ 92 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα σε νοσοκομεία της χώρας.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% υπήρχε υποκείμενο νόσημα.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης μάσκας από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ο κ. Τσιόδρας είπε πως στους ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί κάποια σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους κλειστούς χώρους τις επόμενες ημέρες.