Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Καζάνι που βράζει η Σάμος: Συγκρούσεις προσφύγων και λουκέτο στο Δημαρχείο

Μετανάστες πιάνονται στα χέρια λίγα μέτρα δίπλα από την είσοδο του ΚΥΤ .Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν το πλήθος των συγκεντρωμένων μεταναστών να κινηθεί προς το κέντρο της πόλης. 
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 18/10/2019 - 16:42

Λουκέτο μπήκε από το πρωί στο δημαρχείο της Σάμου ως διαμαρτυρία για τη συγκέντρωση πολλαπλάσιων προσφύγων και μεταναστών από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει το νησί.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι ζουν μέσα στον φόβο και ζητούν άμεσες κινήσεις για την εκτόνωση της κατάστασης.

Πρόσφυγες και μετανάστες νωρίτερα πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.Χτυπώντας κάδους σκουπιδιών και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες που επικρατούν και ζητούν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Τονίζουν πως ζητούν ειρήνη και όχι συγκρούσεις. Ήρθαν στην χώρα μας για να γλυτώσουν τον πόλεμο. 

« Είμαστε άνθρωποι. Θέλουμε μια σκηνή. Όλες οι σκηνές έχουν καεί. Δεν έχουμε ένα μέρος να κοιμηθούμε.», λένε.

Για ένα ακόμα 24ωρο η Σάμος παραμένει καζάνι που βράζει. 

Μετανάστες πιάνονται στα χέρια λίγα μέτρα δίπλα από την είσοδο του ΚΥΤ .Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν το πλήθος των συγκεντρωμένων μεταναστών να κινηθεί προς το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν μόνο 7 αστυνομικοί για την ασφάλεια 7.000 ανθρώπων.Την ίδια ώρα, για αίσθημα ανασφάλειας λόγω μη επαρκούς αστυνόμευσης κάνουν λόγο οι κάτοικοι.

Ίδια εικόνα και χθες το απόγευμα στο νησί, με περισσότερους από 100 μετανάστες από χώρες τις Αφρικής να διαδηλώνουν στο κέντρο του νησιού. 

Στο περιθώριο των γεγονότων, μετά τη λήξη της 48ωρης προθεσμίας που είχε δώσει στην κυβέρνηση για αποσυμφόρηση του νησιού, κινητοποιήσεις ξεκινάει από σήμερα και η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου.

«Τα ζητήματα ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας είναι πλέον στο κόκκινο. Σας μιλάω μέσα από ένα κλειστό δήμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό τον κύριο Χρυσοχοΐδη και υπάρχει υπόσχεση από την πλευρά του ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού της Σάμου τα επόμενα 24ωρα.», αναφέρει 

Κλειστές παραμένουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου με εξαίρεση τους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και την Υπηρεσία Αποκομιδής Απορριμμάτων, ενώ αύριο το μεσημέρι η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών της FRONTEX.

Πηγή: skai.gr

Οι φωτογραφίες από ιστοσελίδες της Σάμου

Σχετικά Άρθρα

Προβληματίζουν οι κλειστές συσκέψεις την παράταξη «Τολμάμε»
Παρ, 24/01/2020 - 09:37

Έμεινε εκτός της σύσκεψης που έγινε χθες στο Μαξίμου για το προσφυγικό μεταναστευτικό και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Τολμάμε", Παναγιώτης Χριστόφας, και με ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζεται ο προβληματισμός για τις κλειστές συσκέψεις και προτείνεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, εξετάζοντας το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει στη Σάμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει :

"Στις 23 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαμε αποφασίσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο, μετείχαμε στην αντιπροσωπεία φορέων στην Αθήνα, που είχε σκοπό την επίδοση του ψηφίσματος των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου στην Κυβέρνηση και την ενημέρωσή της σχετικά με την στάση των νησιωτών στο μεταναστευτικό ζήτημα. Κατά την παρουσία μας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς (στην οποία δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή κάποιου άλλου πέραν του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων) καθώς επίσης και επίδοση του ψηφίσματος στη Βουλή των Ελλήνων.

Έπειτα από τις παραπάνω συναντήσεις, όπως επίσης και από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, και κρίνοντας από τις δημόσιες τοποθετήσεις των Υπουργών και του Περιφερειάρχη, σημειώνουμε τον προβληματισμό μας για τις συσκέψεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται πίσω από κλειστές πόρτες και για τη γενικότερη στάση της Κυβέρνησης, που φαίνεται να εμμένει στη θέση για τη δημιουργία νέων δομών, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται να προχωρά εντατικά η απαραίτητη αποσυμφόρηση των νησιών.

Κρίνουμε, επίσης, απαραίτητο ενόψει και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σάμο, να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των κινητοποιήσεων, αλλά και σε αποφάσεις για την κλιμάκωσή τους με τρόπο, που να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η συμπόρευσή μας."