Χίος, Δευτέρα 15 Ιουλίου

Κέντρο Έρευνας Μαστίχας με άρωμα… εκλογών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/02/2019 - 09:30
Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα έργα που έγιναν, είναι σε εξέλιξη, αλλά και για αυτά που ακολουθούν και προγραμματίζονται για τη Νότια Χίο και τα Μαστιχοχώρια, πραγματοποίησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, με κύριους εισηγητές του προγράμματος και των έργων της Περιφέρειας, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργο Πλακωτάρη, που συζήτησαν τα θέματα με το κοινό και απάντησαν σε ερωτήσεις.

«Τα Μαστιχοχώρια σε κίνηση», ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας και στο γενικό και ειδικό πλαίσιο που ανέπτυξαν οι κύριοι ομιλητές, πρόσθεσαν με τη συμμετοχή, την παρουσία τους και τις ομιλίες τους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης (που πρώτος εισηγήθηκε για την ανάδειξη του Κάστρου των Απολίχνων στα Αρμόλια, μαζί με τον Κώστα τον Παπαδόπουλο, όπως είπε η Χριστιάνα Καλογήρου) και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε μια σειρά από έργα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος με το σκεπτικό ότι βασικές προϋποθέσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη, τη γεωργική ανάπτυξη, την όποια ανάπτυξη και την καλή ποιότητα ζωής κάθε τόπου, είναι το νερό, η διαχείριση απορριμάτων και η ενέργεια πάνω στον «καμβά» του σωστού Χωροταξικού Σχεδιασμού (για την αποφυγή ασύμβατων εμπλεκομένων επιχειρήσεων και καταστάσεων στον ίδιο χώρο). Μίλησε ακόμη για τη δημιουργία από το Δήμο Χίου μονάδας (εργοστασίου) που θα μετατρέπει τα απορρίμματα μέσω της καύσης σε ενέργεια, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, ακολουθώντας έτσι την ευρωπαϊκή γραμμή που σιγά σιγά εγκαταλείπει τους ΧΥΤΑ ως ξεπερασμένους.

Την ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρακολούθησαν επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος (που όπως είπε η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου ήταν ο πρώτος που επέστησε την προσοχή της Περιφέρειας στην αναγκαιότητα του έργου για την ανάδειξη και τη φροντίδα του Πύργου στο Πυργί), Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Κώστας Τρομπούκης και άλλοι πολιτευτές, όπως ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός και ο Σταύρος Μιχαηλίδης που έκανε μια σημαντικότατη παρέμβαση με την ολοκλήρωση της συζήτησης και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για το θέμα της άδικης φορολόγησης των μαστιχοπαραγωγών και των Δημοσίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που καλλιεργούν και παράγουν μαστίχα ως πάρεργο και συμπλήρωμα του εισοδήματός τους, αλλά και των συνταξιούχων που τους κόβεται η σύνταξη όταν παρουσιάζουν εργασία πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Για τα έργα που πραγματοποίησε, διεξάγει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Νότια Χίο (έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ) μίλησε κυρίως η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου τονίζοντας τον καθαρισμό των χειμάρρων (έργο 140.000 ευρώ) που έγινε, αλλά και τη μέριμνα για την επανάληψη του έργου (που το προτάσσει και για τον επόμενο χρόνο στα πλέον αναγκαία και σημαντικά για την προστασία των πολιτών). Μίλησε επίσης για τη βελτίωση του φράγματος του Κατράρη, για να μη χάνει ποσότητες νερού. Αναφέρθηκε στα έργα οδοποιίας, επεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Χίου (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ και στις εργασίες συντήρησης οδικών αξόνων της κεντρικής και νότιας Χίου, προϋπολογισμού 2.366.000 ευρώ (ΠΔΕ). Αναφέρθηκε στην πρόταση που υπεβλήθη για τη χρηματοδότηση μελέτης από το ΕΣΠΑ που αφορά τη σύνδεση της επαρχιακής οδού «Χίου-Καρυών-Ελίντας» με την επαρχιακή οδό Χίου-Μεστών με παράκαμψη Αγίου Γεωργίου Συκούση και Θολοποταμίου, έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της βατότητας των δρόμων και ταυτόχρονα να καταστήσει το οδικό δίκτυο πιο λειτουργικό με τις δύο παρακάμψεις, διοχετεύοντας την κυκλοφορία έξω από τους οικισμούς, συνδέοντας τους οδικούς άξονες που οδηγούν στα τουριστικά μέρη και τα μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία της Χίου (Νέα Μονή, Άγιος Γιώργης Συκούσης, Άγιοι Απόστολοι Πυργίου). Αναφέρθηκε σε λιμενικά έργα, μίλησε για την Κώμη και το Εμπορειό, για έργα σε Δημοτικά Σχολεία και πολλά άλλα.

Πάντως το έργο που πρωταγωνίστησε στην ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας, είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας που η Χριστιάνα Καλογήρου προλόγισε και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης παρουσίασε αναλυτικά.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης αφού μίλησε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της νότιας Χίου μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υπογράμμισε ότι το 20% (που είναι υψηλός αριθμός αναλογικά) των έργων της Περιφέρειας πάνε στη Χίο, παρουσίασε και την εισήγηση για το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, του Διευθύνοντα Συμβούλου του Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας, Γιάννη Μανδάλα (που από το παρατεταμένο κρύο των ημερών ασθενεί και νοσηλεύεται). Με επίκεντρο την εισήγηση του Γιάννη Μανδάλα και το βίντεο που έστειλε και παρουσιάζει τους εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και τις δραστηριότητές του, ο Γιώργος Πλακωτάρης τόνισε ότι είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκε για υλοποίηση (το κτήριο σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει να οικοδομείται). Τέλος υπογράμμισε ότι «γεφυρώνει τη γνώση με την παραγωγή» για την επιτυχημένη προώθηση και δημιουργία νέων προϊόντων (και φαρμακευτικού χαρακτήρα) με βάση τη Μαστίχα της Χίου. Φαίνεται ότι είναι μια δράση που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην επιχειρηματικότητα, όχι μόνο της Χίου, και γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο και στην Πάτρα σαν πρότυπη ιδέα για ανάλογες δράσεις με άλλα αντικείμενα. Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι ένα έργο της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα και στο υπόλοιπο 49% από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Είναι πραγματικά μια σημαντική και σπουδαία δράση που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

 

Υ.Γ.: Αισθητή η απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη.

Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 15/07/2019 - 19:58

Με μοναδικό θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την άμεση καταβολή τους, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Διοικητή ΕΦΚΑ και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας  την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της!

Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων έφεραν τη διαδικασία έκδοσης – σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο - των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι, κυριολεκτικά,  «στον αέρα».

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε δε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων χηρείας, για την πιο αδύναμη και ευαίσθητη κατηγορία των συμπολιτών μας.