Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Κέντρο Έρευνας Μαστίχας με άρωμα… εκλογών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/02/2019 - 09:30
Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα έργα που έγιναν, είναι σε εξέλιξη, αλλά και για αυτά που ακολουθούν και προγραμματίζονται για τη Νότια Χίο και τα Μαστιχοχώρια, πραγματοποίησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, με κύριους εισηγητές του προγράμματος και των έργων της Περιφέρειας, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργο Πλακωτάρη, που συζήτησαν τα θέματα με το κοινό και απάντησαν σε ερωτήσεις.

«Τα Μαστιχοχώρια σε κίνηση», ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας και στο γενικό και ειδικό πλαίσιο που ανέπτυξαν οι κύριοι ομιλητές, πρόσθεσαν με τη συμμετοχή, την παρουσία τους και τις ομιλίες τους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης (που πρώτος εισηγήθηκε για την ανάδειξη του Κάστρου των Απολίχνων στα Αρμόλια, μαζί με τον Κώστα τον Παπαδόπουλο, όπως είπε η Χριστιάνα Καλογήρου) και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε μια σειρά από έργα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος με το σκεπτικό ότι βασικές προϋποθέσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη, τη γεωργική ανάπτυξη, την όποια ανάπτυξη και την καλή ποιότητα ζωής κάθε τόπου, είναι το νερό, η διαχείριση απορριμάτων και η ενέργεια πάνω στον «καμβά» του σωστού Χωροταξικού Σχεδιασμού (για την αποφυγή ασύμβατων εμπλεκομένων επιχειρήσεων και καταστάσεων στον ίδιο χώρο). Μίλησε ακόμη για τη δημιουργία από το Δήμο Χίου μονάδας (εργοστασίου) που θα μετατρέπει τα απορρίμματα μέσω της καύσης σε ενέργεια, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, ακολουθώντας έτσι την ευρωπαϊκή γραμμή που σιγά σιγά εγκαταλείπει τους ΧΥΤΑ ως ξεπερασμένους.

Την ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρακολούθησαν επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος (που όπως είπε η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου ήταν ο πρώτος που επέστησε την προσοχή της Περιφέρειας στην αναγκαιότητα του έργου για την ανάδειξη και τη φροντίδα του Πύργου στο Πυργί), Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Κώστας Τρομπούκης και άλλοι πολιτευτές, όπως ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός και ο Σταύρος Μιχαηλίδης που έκανε μια σημαντικότατη παρέμβαση με την ολοκλήρωση της συζήτησης και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για το θέμα της άδικης φορολόγησης των μαστιχοπαραγωγών και των Δημοσίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που καλλιεργούν και παράγουν μαστίχα ως πάρεργο και συμπλήρωμα του εισοδήματός τους, αλλά και των συνταξιούχων που τους κόβεται η σύνταξη όταν παρουσιάζουν εργασία πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Για τα έργα που πραγματοποίησε, διεξάγει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Νότια Χίο (έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ) μίλησε κυρίως η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου τονίζοντας τον καθαρισμό των χειμάρρων (έργο 140.000 ευρώ) που έγινε, αλλά και τη μέριμνα για την επανάληψη του έργου (που το προτάσσει και για τον επόμενο χρόνο στα πλέον αναγκαία και σημαντικά για την προστασία των πολιτών). Μίλησε επίσης για τη βελτίωση του φράγματος του Κατράρη, για να μη χάνει ποσότητες νερού. Αναφέρθηκε στα έργα οδοποιίας, επεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Χίου (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ και στις εργασίες συντήρησης οδικών αξόνων της κεντρικής και νότιας Χίου, προϋπολογισμού 2.366.000 ευρώ (ΠΔΕ). Αναφέρθηκε στην πρόταση που υπεβλήθη για τη χρηματοδότηση μελέτης από το ΕΣΠΑ που αφορά τη σύνδεση της επαρχιακής οδού «Χίου-Καρυών-Ελίντας» με την επαρχιακή οδό Χίου-Μεστών με παράκαμψη Αγίου Γεωργίου Συκούση και Θολοποταμίου, έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της βατότητας των δρόμων και ταυτόχρονα να καταστήσει το οδικό δίκτυο πιο λειτουργικό με τις δύο παρακάμψεις, διοχετεύοντας την κυκλοφορία έξω από τους οικισμούς, συνδέοντας τους οδικούς άξονες που οδηγούν στα τουριστικά μέρη και τα μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία της Χίου (Νέα Μονή, Άγιος Γιώργης Συκούσης, Άγιοι Απόστολοι Πυργίου). Αναφέρθηκε σε λιμενικά έργα, μίλησε για την Κώμη και το Εμπορειό, για έργα σε Δημοτικά Σχολεία και πολλά άλλα.

Πάντως το έργο που πρωταγωνίστησε στην ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας, είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας που η Χριστιάνα Καλογήρου προλόγισε και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης παρουσίασε αναλυτικά.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης αφού μίλησε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της νότιας Χίου μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υπογράμμισε ότι το 20% (που είναι υψηλός αριθμός αναλογικά) των έργων της Περιφέρειας πάνε στη Χίο, παρουσίασε και την εισήγηση για το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, του Διευθύνοντα Συμβούλου του Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας, Γιάννη Μανδάλα (που από το παρατεταμένο κρύο των ημερών ασθενεί και νοσηλεύεται). Με επίκεντρο την εισήγηση του Γιάννη Μανδάλα και το βίντεο που έστειλε και παρουσιάζει τους εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και τις δραστηριότητές του, ο Γιώργος Πλακωτάρης τόνισε ότι είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκε για υλοποίηση (το κτήριο σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει να οικοδομείται). Τέλος υπογράμμισε ότι «γεφυρώνει τη γνώση με την παραγωγή» για την επιτυχημένη προώθηση και δημιουργία νέων προϊόντων (και φαρμακευτικού χαρακτήρα) με βάση τη Μαστίχα της Χίου. Φαίνεται ότι είναι μια δράση που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην επιχειρηματικότητα, όχι μόνο της Χίου, και γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο και στην Πάτρα σαν πρότυπη ιδέα για ανάλογες δράσεις με άλλα αντικείμενα. Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι ένα έργο της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα και στο υπόλοιπο 49% από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Είναι πραγματικά μια σημαντική και σπουδαία δράση που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

 

Υ.Γ.: Αισθητή η απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη.

Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ενημερωτική συνάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση του στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Χίου
Σάβ, 06/06/2020 - 19:25

 

Αξιότιμη Κυρία Χορτατσιάνη,

Αξιότιμοι Κύριοι Συνομιλητές,

Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας

 

Με ιδιαίτερα χαρά συμμετέχω στην παρούσα συζήτηση με επίκεντρο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά μας και άξονες τους προβληματισμούς που εγείρονται αλλά και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας.

 

Ξέρετε καθώς λένε η λέξη κίνδυνος ενέχει διπλή σημασία. Αφενός, αφορά το ρίσκο και τη μάχη της επιβίωσης, αφετέρου όμως και την ευκαιρία. Μία ευκαιρία να αναδειχθείς αλώβητος, πιο ώριμος, πιο σοφός και τελικά καλύτερος από την δοκιμασία.

 

Με αυτές τις σκέψεις από τη θέση μου ως Δήμαρχος Χίου, θα σας παρουσιάσω τους βασικούς προβληματισμούς που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του Β. Ανατολικού Αιγαίου την περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι σίγουρα πρωτόγνωρη, ετερόκλιτη και αντιφατική.

 

Προβληματισμοί:

 

-           Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Αποτελεί ένα μείζον θέμα και πρόβλημα, δυσβάσταχτο για την περιοχή μας το οποίο τελικά εδώ και μία πλέον πενταετία το επωμιζόμαστε βλέποντας την απροθυμία της Ευρώπης να συνδράμει αλλά και τη δυσπιστία των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας να συνδράμουν.

Οι κάτοικοι των νησιών δυσανασχετούν αναγκαζόμενοι να συνυπάρξουν με έναν τεράστιο αριθμό αλλοδαπών που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίστανται ζημιές στις περιουσίες τους, να μειώνεται η ποιότητα ζωής τους, να ελλοχεύουν κίνδυνοι καθημερινότητας, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες – μετανάστες να στοιβάζονται σε χώρους με ελλιπή έως μηδαμινή ποιότητα αναμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες του εξωτερικού που είναι και ο τελικός προορισμός τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ύφεση και οικονομική στασιμότητα, προβλήματα στην κοινωνική ζωή και πρωτογενή παραγωγή, ανασφάλεια και πρωτόγνωρες αναταραχές όπως αυτές του Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι των νησιών αγανακτούν και επιθυμούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

 

-           Ελληνοτουρκικές σχέσεις: οι γείτονες κορυφώνουν την προκλητικότητά τους καθημερινά. Το πιο απτό παράδειγμα είναι οι συνεχείς παραβιάσεις, όπου το τελευταίο διάστημα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τα ακριτικά μας νησιά. Η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό αυτής της αχανούς χώρας εγείρει στην απέναντι πλευρά ως προπέτασμα καπνού το θράσος και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλάκις στηλιτευθεί τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Δυστυχώς, η απέναντι πλευρά με μοχλό το μεταναστευτικό ασκεί τη δική της στρατηγική και εύλογα δημιουργείται ο προβληματισμός για τη συμπεριφορά αυτή και τις πρακτικές της.

 

-           Οικονομία -ΦΠΑ: ο τομέας της οικονομίας πλήττεται όπως και σε όλη τη χώρα και στο Αιγαίο. Αντίβαρο για εμάς τους Χιώτες η ναυτιλία αλλά και η Μαστίχα. Ωστόσο, η ύφεση του τουρισμού, η υποαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί, το χρόνιο ζήτημα του ΦΠΑ ταλανίζουν και συσκοτίζουν τον οικονομικό τομέα, σκιάζοντας με προβληματισμούς το μέλλον.

 

 

-           Παροχή υπηρεσιών υγείας & Σύνδεση με πρωτοφανή γεγονότα πανδημίας:

Διανύουμε ίσως την πιο πρωτόγνωρη κατάσταση της νεότερης ιστορίας, βιώνοντας την καραντίνα και διαπερνώντας με επιτυχία ομολογουμένως μέσα από την πανδημία. Εν τούτοις, για εμάς τους ακρίτες αναδείχθηκε ακόμα μια φορά και μάλιστα επιτακτικά ο προβληματισμός και συνάμα το αίτημα για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. Τα νοσοκομεία μας, με ένα πολύτιμο και άξιο μεν, ανθρώπινο δυναμικό, στενάζουν και κτηριακά, και στα μηχανήματα, Και στις κλίνες, αλλά και στις βάρδιες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί.

ΕΚΑΒ: χρόνιο πρόβλημα

 

 

-           Brain drain: δηλαδή το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Με βάση όλα τα παραπάνω δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ακριτικά μας νησιά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Η ανεργία των νέων μας, μας γεμίζει προβληματισμό αλλά και λύπη ειδικά όταν άξιοι επιστήμονες αλλά και ικανότατοι νέοι συμπολίτες μας ταλανίζονται από την ετεροαπασχόληση ή ακόμα χειρότερα την ανεργία και προτιμούν τη φυγή. Ο τόπος χάνει όμως τα νιάτα του, χάνει τα δυνατά μυαλά του, χάνει την αυτοπεποίθηση του και κυριολεκτικά και μεταφορικά ερημώνει.

 

 

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι προβληματισμοί απαιτείται να μας δώσουν δύναμη και να μη μας πτοήσουν. Ας τους δούμε ως το γρανάζι που θα κινήσει τους μοναδικούς και επινοητικούς μας μηχανισμούς για ανάταση και πρόοδο. Άλλωστε είπαμε πως ο κίνδυνος αποτελεί και ευκαιρία.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν η προοπτική της επόμενης μέρας και μπορεί και πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέσα από 

 

Προοπτικές επόμενης μέρας:

 

-           Έργα Υποδομών: θεμελιώδες ζήτημα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια. Νερό, ενέργεια, αστική ανάπλαση, κυκλοφορία. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης ποιοτικής ζωής.

 

-           Αναπτυξιακή πολιτική: όραμα, πόροι, προγράμματα, βλέπουμε μπροστά, αξιοποιούμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, μελετάμε, σχεδιάζουμε.

 

 

-           Συσπείρωση των νησιών: ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, συνεργασίας. Από το εμπόριο, τον τουρισμό, την προτίμηση τοπικών προϊόντων, την εργασία.

 

-           Εξωστρέφεια: έχουμε να δείξουμε πράγματα στους άλλους αλλά και να πάρουμε. Ένα δούναι και λαβείν γνώσης πληροφορίας δεδομένων και εμπειριών. Συμμετέχουμε σε συζητήσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, προγράμματα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες

 

 

-           Αξιοποίηση – συνεργασία και ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε μοχλό ανάπτυξης:

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία δε θα μπορούσε να μην επισημανθεί ο πολυεπίπεδος και πολυσήμαντος ρόλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένα διαμάντι από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και έργου. Ένας μοχλός ανάπτυξης, έρευνας και προοπτικής από κάθε πλευρά. Ένας σύνδεσμος με τους νέους μας. Ένα μέσο και βήμα κατάθεσης απόψεων, έρευνας, γνώσης, ανταλλαγής δεδομένων, διαλόγου, επικοινωνίας, ανθρωπισμού.

 

-           Προβολή των νησιών στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού:

Τα νησιά μας διαθέτουν ένα πλούσιο και πανέμορφο εναλλακτικό προφίλ: θρησκευτικός τουρισμός, μονοπάτια, φύση, παραλίες, βουνά, αρχιτεκτονική, γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Ησυχία, καθαρό περιβάλλον μακριά από τη βουή του μαζικού τουρισμού. Άνθρωποι απλοί, μνημεία, πολιτισμός.

-           Αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους. Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Τα νησιά μας πρέπει να διατηρήσουν τον αγνό και ανόθευτο χαρακτήρα τους σε συνδυασμό με ήπιες μεθόδους ενέργειας τουρισμού και τη σύμμετρη ανάπτυξη που θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον.

 

-           Αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας: ένας πλούτος παράδοσης, μνημείων, λαογραφίας, λογοτεχνίας, τεχνών μας καλεί να τον γνωρίσουμε και να τον αξιοποιήσουμε.

 

Απαιτείται:

-           Όραμα

-           Στρατηγική

-           Σταθερότητα

-           Ρεαλισμός

-           Συνεργασία

-           Πίστη στις αξίες

-           Γνώση της παράδοσης και αξιοποίηση των δυναμογόνων στοιχείων της

 

Κλείνοντας με τούτες τις σκέψεις αφού συγχαρώ τη Δ.Α.Π για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός τόσο αξιόλογου σεμιναρίου θα ήθελα απευθυνόμενος σε εσας τους νέους και τις νέες μας να δώσω ένα μήνυμα:

Να μη χάνετε ποτέ την ελπίδα σας, να κυνηγάτε τα όνειρα σας. Να έχετε παθος, αγωνιστικότητα και όραμα!

Κι όπως λέει και ο Ποιητής:

 Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!

 

 

Σας Ευχαριστώ!