Χίος, Τρίτη 25 Ιουνίου

Κίνδυνος να μείνουμε με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια

Περιμένουμε... χορηγίες για να επισκευάσουμε δύο, αλλά και αυτό να γίνει δεν έχουμε προσωπικό
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 17/09/2018 - 16:53

Τον κώδωνα του κινδύνου να μείνει ο τομέας ΕΚΑΒ Χίου με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια - πρωί, απόγευμα, βράδυ- από τις 19 Οκτωβρίου, που λήγουν οι συμβάσεις 5 εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, έκρουσε το πρωί, μέσω του Ράδιο “Α”, ο Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής του Σωματείου Χίου του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Μπακλούς, επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός των επειγόντων περιστατικών, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα εκτέλεσης των υπολοίπων τακτικών μετακινήσεων ασθενών, από και προς το Νοσοκομείο..

Το ήδη υποστελεχωμένο τμήμα τους σήμερα - με 15 άτομα προσωπικό, συν τα 5 μέσω ΚΕΛΠΝΟ- καλείται να καλύψει όχι μόνο τα επείγοντα περιστατικά αλλά και τις διακομιδές από και προς πλοία και αεροπλάνα, τα εξιτήρια από το νοσοκομείο, καθώς και τις μετακινήσεις νεφροπαθών, αλλά και ασθενών που επανεξετάζονται στο ορθοπεδικό και χειρουργικό τμήμα.

Αφορμή για την παρέμβαση του κου Μπακλού η καταγγελία που έκανε το πρωί από το Ράδιο “Α” ο νεφροπαθής, Αλέξανδρος Μιχάλας, για τους χρόνους αναμονής, μετά την ολοκλήρωση της αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο, για την επιστροφή του στο σπίτι.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής του Σωματείου ΕΚΑΒ Χίου με το υπάρχον προσωπικό διαθέτουν σήμερα δύο ασθενοφόρα στην πρωινή βράδια και από ένα στις υπόλοιπες δύο βάρδιες. Το πρωί ένα ασθενοφόρο παραμένει δεσμευμένο για τα επείγοντα περιστατικά και το δεύτερο για τις τακτικές μετακινήσεις των ασθενών. Δεδομένου του κανονισμού λειτουργίας τους, είπε, προηγούνται πάντα τα επείγοντα περιστατικά και μετά τις 11 - 12 το μεσημέρι που συνήθως προκύπτουν επείγοντα, συμπίπτει χρονικά η μεταφορά ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο αλλά και νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας χρόνος αναμονής για τους τελευταίους.

Ο κ. Μπακλούς καυτηρίασε το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ στη Χίο είναι υποστελεχωμένο, όταν ο αντίστοιχος τομέας στην Μυτιλήνη έχει τριπλάσιο προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, αφού από τα οχήματα που βλέπουμε στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, μόνο 3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δύο χρήζουν επισκευής (το ένα εξ’ αυτών περιμένει να επισκευαστεί εδώ και ένα χρόνο και καταβάλλουν - όπως είπε - προσπάθειες να βρουν χορηγίες!), ενώ ένα επίσης έχει διατεθεί στο Κέντρο Υγείας Πυργίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής των νοτιοχώρων.

Λεπτομέρεια στην αναφορά του ότι δυστυχώς ακόμη κι αν σήμερα τα είχαν αυτά τα οχήματα δεν υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει!

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 25/06/2019 - 13:53

Tην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσει τη νέα πρόταση των ακτοπλόων που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοϊας.

Οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει αύξηση 2% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από 1/6/2019, ενώ στελέχη ναυτεργατικών σωματείων έχουν ζητήσει την κατάργηση του νόμου 4150/2016 αναφορικά με τις μειωμένες συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της Αδριατικής, αλλά και βελτίωση των συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, καθώς, όπως οι ίδιοι τονίζουν, ο νόμος 4150/2013 μείωσε στο 50% τους χειμερινούς μήνες το ξενοδοχειακό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών στην ακτοπλοΐα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των εν ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία.

Πηγή: ΑΜΠΕ