Χίος, Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Κινητοποιήσεις για την υγεία και το προσφυγικό

Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου
Δευ, 14/10/2019 - 06:28
ΠΑΜΕ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ 15 Οκτώβρη 2019

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ –ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

 • 12:00πμ στην είσοδο του Νοσοκομείου Χίου
 • 18:00μμ στην είσοδο της Απλωταριας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπάλληλων Χίου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα Σωματείων και Εργατικών Κέντρων των νησιών του Αιγαίου καλεί τα μέλη μας και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στην υγεία και το προσφυγικό μεταναστευτικό στα νησιά μας.

Το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό. Είναι ζήτημα όλων μας. Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Χίου είναι διαχρονικά. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι μόνιμη και συνεχώς αυξάνεται. Δεν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα μέσα σε ένα μήνα. Ούτε φταίνε οι πρόσφυγες που έχουμε στη βάρδια μόνο ένα ασθενοφόρο. Είναι στρατηγικός στόχος και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση των δαπανών στα Νοσοκομεία, για να σπρώχνουν το λαό στους ιδιώτες και για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα για τα μονοπώλια.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ  ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο αγώνας μας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, είναι αίτημα που ενώνει όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Πλήρης στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού στο Νοσοκομείου Χίου και των υπόλοιπων δομών υγείας του Νομού και του ΕΚΑΒ  με μόνιμο προσωπικό όχι με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας  (ΟΑΕΔ,  συμβάσεις έργου κλπ) και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ζώντας την ανασφάλεια, τα εργασιακά αδιέξοδα και την οικονομική αβεβαιότητα που σκοτώνει την καθημερινότητά του. Με τη λήξη δε των συμβάσεων η λειτουργία του νοσοκομείου θα βρεθεί κάτω από τα όρια  ασφαλείας και ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές θα είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.   ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!
 • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
 • Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες  
 • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία
 • Κρατικές επιχορηγήσεις που να επαρκούν να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η προμήθεια υλικών για την περίθαλψη των ασθενών.
 •  Την αποπεράτωση των κτιρίων της παλαιάς πτέρυγας του νοσοκομείου που οι ρυθμοί των εργασιών να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των αυξημένων  αναγκών περίθαλψης.

 

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Εκφράζουμε αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούμε άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα μας, να κλείσει το hot spot, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο, μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, εκεί να γίνονται τα αιτήματά τους και άμεσα να μεταφέρονται με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν, να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας, να σταματήσει η καταστολή και ο διπλός εγκλωβισμός τους. Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές.

Υψώνουμε τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να κλείσει άμεσα το hot Spot της ΒΙΑΛ και όλα τα hot spots των νησιών μας.
 • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ-Τουρκίας  και κυβέρνησης ΝΔ σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες  στην Ελλάδα.
 • Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
 • Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
 • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες με ένταξή τους για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές .
 • Όχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη-μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.
 • Όχι στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης .
 • Μόνιμο προσωπικό ασύλου και δομών,  καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις διαδικασίες διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος. 
 • Ενίσχυση του προσωπικού που εμπλέκεται στο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. (Λιμενικό, Αστυνομία κλπ)
 • Αποζημιώσεις σε όσους κατοίκους έχουν υποστεί ζημιές λόγω της συγκεκριμένης κρίσης

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 16/11/2019 - 07:30

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο οδηγός που εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του που έπεσε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με Πυροσβεστική, Δύτες, Λιμενικό και ΕΚΑΒ που επιχείρησαν στο σημείο να κάνουν λόγο για πνιγμό.

Σύμφωνα με το "Νησί" πρόκειται για 76χρονο από την περιοχή της Άγρας που εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο Opel Corsa χρώματος μαύρου και ανασύρθηκε νεκρός.

Το αυτοκίνητο είχε αναποδογυρίσει και οι δύτες επενέβησαν στο «Γ» που σχηματίζει το τελωνείο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και κινήθηκαν άμεσα, όσο επέτρεπε η θολότητα του νερού, αλλά και η κατάσταση του αυτοκινήτου.