"Κλείδωσε" στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου στο δημοτικό κήπο

Συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα αντιπλημμυρικά Καλοπλύτη και Μεστών, διεκδικεί 1,5 μήνα πριν την ολοκλήρωση των εντάξεων στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου ο Δήμος Χίου
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 18/11/2020 - 14:41

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της εργασίας που προηγήθηκε για την ωρίμανση έργων προκειμένου να διεκδικούν, έστω και στο παρά πέντε, την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου δήλωσε το μεσημέρι ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος, Γιώργο Πλακωτάρη. 

Ήδη όπως είπε, υποβλήθηκαν οι προτάσεις για τα δύο αντιπλημμυρικά στον Καλοπλύτη και στα Μεστά, συνολικου προϋπολογισμού 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, και συμπληρωματικά ο δήμος θα αιτηθεί το επόμενο διάστημα έγκριση 3 παρεμβάσεων από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το έργο στο Δημοτικό Κήπο, την βελτίωση των πεζοδρομίων και της προσβασιμότητας στην οδό Καλουτά και την αναβάθμιση υπαίθριων χώρων στάθμευσης, όπου εκτός των υφιστάμενων (π.χ. στην Αλατίου και στα Ταμπάκικα) ο Δήμος μέσω μισθώσεων εκτάσεων 7 στρεμμάτων, που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, επιχειρεί να προσθέσει και νέους.

Σύμφωνα με τον κο Ξενάκη τελικά ο προϋπολογισμός του έργου για την αναβάθμιση και ανάπλαση του δημοτικού κήπου διπλασιάστηκε μετά την προσθήκη και των ηλεκτρομηχανολογικών και αντί του αρχικού που ήταν της τάξεως του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται πλέον στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ (2,2 εκ. ευρώ για τις αναμορφώσεις στον κήπο και 1,5 εκ. ευρώ για τα Η/μ).  Πρόκειται για έργο, όπως είπε, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο έργο του κήπου δεν περιλαμβάνεται καμία παρέμβαση επί της πλατείας Νικολάου Πλαστήρα, όπου είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του συντριβανιού, λέγοντας ότι αυτό το τμήμα του έργου, όπως και άλλα που σχεδιάζονται και αφορούν την ανάπλαση του κέντρου της πόλης (π.χ. στην παλιά Λαχαναγορά), θα αποτελέσουν αντικείμενα προς ωρίμανση για ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ, στο οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Για το τρέχον ΕΣΠΑ, ο Δήμος Χίου παραμένει από τους δικαιούχους με υψηλά ποσοστά ένταξης έργων, αφού όπως είπε ο κος Ξενάκης, κατείχε το 12,5% και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και στο 20%.

 

erga_10_ekatommyria_eyro_diekdikei_gia_entaxi_sto_espa_o_dimos_hioy

Σχετικά Άρθρα