Κοινό μέτωπο διεκδίκησης από εργαζόμενους σε 5 νησιωτικά νοσοκομεία

ΣΕ ΧΙΟ, ΣΑΜΟ, ΚΑΛΥΜΝΟ, ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΩ
Τετ, 21/04/2021 - 16:43

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα νησιωτικά Νοσοκομεία Χίου, Σάμου, Κώ, Καλύμνου και Ρόδου δηλώνουν ότι συμμετέχουν στην αυριανή Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση ζητώντας  την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις μονάδες υγείας.

Επίσης ζητούν να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες , να αυξηθούν οι μισθοί τους και να επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση της Πανδημίας , η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και στις σχολές, αλλά συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στις λαϊκές οικογένειες και στην νεολαία. Προσπαθεί να μας μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ασφυκτική, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα Δημόσια νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο, όχι μόνο αρνείται να επιτάξει ουσιαστικά τον Ιδιωτικό Τομέα της Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά δεν επιδιώκει καν την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας.

Αντίθετα, αξιοποιεί την Πανδημία για την ενίσχυση της κερδοφορίας του Ιδιωτικού Τομέα -όπως προβλέπεται στην έκθεση Πισσαρίδη-, και να ξεφορτωθεί όσα δικαιώματα μας έχουν μείνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης με την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας υπό το «βάρος» της επιδημίας και την πίεση των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, που έχουν ανάγκη οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, που καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς ανάγκες.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι μας που εργάζονται σήμερα με ελαστικές μορφές εργασίας, επικουρικοί γιατροί, επικουρικό μη ιατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσο ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που  “αναγνωρίζουν” μεν τον ρόλο τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για την μονιμοποίηση τους».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψήφιση του νόμου του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνο σε αορίστου, καθώς και η απόρριψη από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσής Αυγής, την πρόταση εκατοντάδων  συνδικαλιστικών οργανώσεων για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Αντίστοιχη είναι η στάση των παρατάξεων του παλιού και νέου Κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ που αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες  των  Νησιών του Αιγαίου, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι, επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργεία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Όλες οι μονάδες υγείας στα νησιά μας βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τις ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, σηκώνοντας το βάρος του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού προβλήματος, που οι ίδιες οι Κυβερνήσεις εγκλωβίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να μεριμνήσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το πρόβλημα διογκώνεται και κατά τις θερινές περιόδους, λόγο τουρισμού.

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να εγγράψουν ως ισότιμα μέλη τους, με πλήρη δικαιώματα, τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να πάρουν πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσο ΟΑΕΔ  και  ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου).

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για ισχυρά Σωματεία που θα ενώνουν όλους τους συναδέλφους. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αυταρχισμού και εκφοβισμού, με στόχο να αφήσουμε παρακαταθήκη στο λαό, μετά το τέλος της πανδημίας, ένα ισχυρό αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και προνοίας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

Σχετικά Άρθρα