Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου για νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δευ, 08/03/2021 - 15:27

“Σήμερα και αύριο θα συζητήσουμε πώς  μπορούμε να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου”, ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακή Δημοκρατίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

“Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις ροές από την Τουρκία, η οποία δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο των εταίρων μας. Αυτή η ανεκτικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί”, τόνισε ο Νίκος Νουρής.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ευρισκόμενες στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή», ανέφερε ο κος Μηταράκης και συνέχισε:

«Και οι δύο χώρες έχουμε εκφράσει ανησυχίες για τα όσα μέχρι στιγμής προβλέπει το Σύμφωνο, την ανισορροπία μεταξύ των αυξημένων ευθυνών των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της περιορισμένης αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.   

Θα έχουμε βέβαια την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερέστερα τα θέματα του Συμφώνου, όταν θα βρεθούμε στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα οι Υπουργοί όλων των μεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχή: Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας.

Τέλος, μαζί με τα επιτελεία των δύο Υπουργείων θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα προστασίας συνόρων, υποδοχής, ασύλου και ένταξης».  

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου συνεχάρη τον κο Μηταράκη, για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει στην Αθήνα στις 19 και 20 Μαρτίου μια Σύνοδο με φυσική παρουσία των πέντε Υπουργών Εσωτερικών των χωρών πρώτης γραμμής, για να συζητήσουν ακριβώς την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής συνισταμένης για να φτάσουν σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Σχετικά Άρθρα