Κώστας Μαρδάς: Διάλογο μοιρασιάς του Αιγαίου, από πάνω μέχρι κάτω, θέλει ο Ερντογάν

Τετ, 30/12/2020 - 19:38

«O Ερντογάν θέλει διάλογο για να πάρει το μισό Αιγαίο από πάνω μέχρι κάτω» είπε ο Κώστας Μαρδάς, αναλύοντας στο Εκρηκτικό Δελτίο του αθηναϊκού καναλιού ART την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση του χρόνου που πέρασε.

 Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι:
« Το 2021 θα είναι έτος πιέσεων στην Ελλάδα , από ευρωπαίους και αμερικανούς, για να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Ντονμέζ που έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως το είχε πρωτοθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου στην on air αντιπαράθεσή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο- παίρνοντας την απάντηση ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη».

Και συνέχισε:

«Το νέο έτος ο Ερντογάν θα συνεχίσει το δίλημμα: Ή διάλογος για όλα ή επαύξηση των ερευνών- γεωτρήσεων . Αυτό σημαίνει ότι ,αν δεν τον συγκρατήσουν οι Αμερικάνοι, για να μην διαλυθεί η πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε η  προοπτική μιας στρατιωτική εμπλοκής είναι στον ορίζοντα, εφόσον  η κυβέρνηση  δεν υποχωρήσει. Ναι, λοιπόν στον διάλογο, αλλά μόνο για ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός. Διότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό που ζητάνε οι Τούρκοι: Το αεροπλάνο όταν πηγαίνω στην πατρίδα μου τη  Χίο, αλλά και τα πολεμικά μας, μόλις βρεθούν στα μισά του Αιγαίου να υποχρεούνται δίνουν σήμα στο αεροδρόμιο… Μεντερές της Σμύρνης».

Αναφερόμενος στην διεύρυνση των διερευνητικών επαφών πρότεινε μια πολιτική ρελάνς:

«Αν στην πορεία του διαλόγου, ο Τούρκος διαπραγματευτής θέσει και άλλα θέματα διεκδικήσεων, πρέπει η ελληνική πλευρά να θέσει και εκείνη λίστα ελληνικών διεκδικήσεων, όπως:  Να έχουν δικαίωμα απογραφής με βάση την εθνοτική τους καταγωγή οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, οι τουρκοκρητικοί της Σμύρνης, με δικαίωμα ίδρυσης πολιτιστικών σωματείων και συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές . Ακόμη: Να αποδώσει η Τουρκία στην Ελλάδα νησίδες στον Κόλπο του Αδραμυτίου , απέναντι από την Λέσβο, που είναι πέραν των 3 μιλίων, όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά κατέχονται από την Τουρκία. Θα μπορούσε το υπουργείο Εξωτερικών να μορφοποιήσει και άλλες διεκδικήσεις. Ας διεκδικούμε και εμείς! Ας τους έχουμε υπό κατηγορία! Και ας είμαστε έτοιμοι για άμυνα!».

Για το ενδεχόμενο ενός ειρηνικού διακανονισμού είπε:

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις για το διάλογο. Και θέλω οι οπαδοί της άποψης του κ Σημίτη, ο οποίος μίλησε για μια επώδυνη συμφωνία ώστε να αποφύγουμε ένα πόλεμο, να μας πουν τι διατίθενται να μας δώσουν οι Τούρκοι, ώστε μια ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι ισορροπημένη».

Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος, αφού  ισχυρίστηκε ότι ο επί 82 ημέρες τουρκικός τσαμπουκάς με τις έρευνες σε 11.000 τετραγωνικά μέτρα θάλασσας στο Καστελόριζο ήταν νομικά δύσκολο να απαντηθεί δυναμικά ,καθώς η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί, ανέφερε τα θετικά που πέτυχε η κυβέρνηση τον χρόνο που πέρασε:

- Τον Μάρτιο έσπασε τα μούτρα του Ερντογάν στο φράκτη του Έβρου και στο Αιγαίο.

-Υπέγραψε τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

-Παρήγγειλε τα γαλλικά Ραφάλ, σπάζοντας τον υπερδεκαετή αφοπλισμό λόγω των μνημονίων.

-Υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή μεταστάθμευσης δυνάμεων .

 

(Ακολουθεί το βίντεο .

Χρόνος παρέμβασής του , από 32.00 έως 54.00  )

   http://www.arttv.info/2020/12/291220_29.html      

Σχετικά Άρθρα