Κώστας Μαρδάς: Διάλογο μοιρασιάς ζητάει ο Ερντογάν

Δευ, 26/09/2022 - 18:24

«Όταν ο Ερντογάν μας καλεί σε διάλογο, εννοεί να καθίσουμε στο τραπέζι για να του πούμε τι θα του δώσουμε», σχολίασε ο Κώστας Μαρδάς στη βραδινή κυριακάτικη εκπομπή του Δημήτρη Κοτταρίδη στο νέο κρατικό κανάλι ERT news, με καλεσμένους τον στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον υφυπουργό Παιδείας- διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο τον τουρκολόγο Δημήτρη Σταθακόπουλο και τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη.

Αφορμή της συζήτησης ήταν η διαφαινόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει, μεταξύ 17 τρίτων ηγετών και τον Τούρκο Πρόεδρο, στις 6 Οκτωβρίου, στη διάσκεψη με θέμα το ευρωπαϊκό μέλλον.

«Πώς να συζητήσεις όταν η Τουρκία, εδώ και χρόνια, μας ζητάει το μισό Αιγαίο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά των διερευνητικών συνομιλιών μετά την κρίση του Χόρα το 1976… Ακόμη και όταν Έλληνας διαπραγματευτής , για να δείξει καλοπιστία , δέχεται να συζητήσει να μην επεκτείνουμε στο Ανατολικό Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια αλλά μόνο στις ηπειρωτικές ακτές, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη κίνηση ».

Θύμισε ότι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή της Ορθοδοξίας , στις 13 Μαρτίου, δεν απέδωσε. Μάλιστα, ενώ ένα μήνα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν , η Τουρκία έκανε 300 παραβιάσεις, ένα μήνα μετά τις διπλασίασε !...

Ο Χιώτης δημοσιογράφος ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού, που έγινε τον Ιούνιο του 1974, με τον δικτάτορα Ανδουτσόπουλο μέχρι σήμερα , ο διάλογος δεν απέδωσε.

Πρότεινε να αλλάξει η ελληνική πολιτική και  - με έναν φορέα επίσημο ή ανεπίσημο -  να αρχίσουμε και εμείς να θέτουμε διεκδικήσεις…

 

 

 

Σχετικά Άρθρα