Κώστας Μαρδάς: Διερευνητικές για 12 μίλια, αλλά και για μηδέν!

Τρί, 26/01/2021 - 14:08

«Ας ελπίσουμε σε μια έκπληξη…», είπε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος για τις διερευνητικές συνομιλίες στο κυριακάτικο δελτίο ειδήσεων του αθηναϊκού καναλιού Blue Sky.

Και πρόσθεσε: «Ίσως οι επαπειλούμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως η εκλογή του Μπάιντεν συνετίσουν, κάπως, τον Ερντογάν… αν και, έχοντας μελετήσει όλες τις διερευνητικές που ακολουθούν τις κρίσεις, δηλώνω… συγκρατημένα… απαισιόδοξος καθώς, από το 1976 έως σήμερα, όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί, αναγκάσθηκαν να πάνε σε διάλογο με την Τουρκία, που ζητούσε και, πιθανότατα θα ζητήσει… προκαταβολικά το 25 % του Αιγαίου για να πάμε στη Χάγη… να γιατί από τον διάλογο περιμένω πολλά… και τίποτα!..».

Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος έδωσε ένα σενάριο συζητήσεων, βάσει των επίσημων πρακτικών του υπουργείου Εξωτερικών 1976- 1981, που παρουσίασε με συνέντευξή του στo Ζougla.gr, τα οποία, όπως σημείωσε, αγνοούν οι διεθνολόγοι:

«Μόλις ξεκινήσει ο διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος αντιπρόσωπος θα πει ότι τα ελληνικά 12 μίλια στο Αιγαίο τα θεωρούν αιτία πολέμου. Αν ο Έλληνας αντιπρόσωπος ακολουθήσει την ιδέα των διερευνητικών του 1976 - 1981 και δεχθεί να ζητήσει την κλιμακωτή επέκταση, δηλαδή αλλού 8 μίλια, αλλού 10 -εκεί που τα νησιά μας δεν ενοχλούν την Άγκυρα-  και 12 μίλια μόνο από τις ηπειρωτικές ακτές και την Εύβοια, αυτομάτως σημαίνει ότι εμείς αποδεχόμαστε τη συζήτηση για παραίτηση από το δικαίωμα των 12 μιλίων που μας δίνει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και το ερώτημα είναι: Ας πούμε ότι εμείς προβαίνουμε, για λόγους καλής πίστης, σε αυτή τη κίνηση… η Τουρκία τι προτίθεται να μας δώσει, ώστε μια ενδεχόμενη συμφωνία να είναι ισορροπημένη; Αυτό δεν το έχει απαντήσει η Σημιτική πλευρά, που έκανε μια τέτοια συζήτηση στις συνομιλίες του 2002 - 2003».

Συνεχίζοντας με το καυτό ζήτημα της κυριαρχίας νησιών - νησίδων επεσήμανε το χάσμα:

«Στην πορεία, θα μπει και θέμα από πού θα αρχίσουμε να μετράμε για την υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος θα πει ότι ξεκινάμε από το τέλος των χωρικών υδάτων π.χ. της Χίου, αλλά και των Ψαρών. Ο Τούρκος θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι ενώ η Χίος είναι στη Συνθήκη της Λωζάννης, τα Ψαρά δεν είναι. Εμείς, βέβαια θα υποστηρίξουμε ότι η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες  αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική, οικονομική, κοινωνική, διοικητική ενότητα και εθνική ενότητα!  Οι Τούρκοι όμως δεν αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα…».

Σημειωτέον, ότι ο Κώστας Μαρδάς έχει πολλές φορές προειδοποιήσει ότι:

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι πιέζουν την Ελλάδα να συζητήσει όλες τις λεγόμενες «ελληνοτουρκικές διαφορές». Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην κρίση των Ιμίων το 1996, επί… Δημοκρατικού Κλίντον, είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τουρκική ούτε ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, ζητώντας διαπραγματεύσεις για τις νησίδες που, κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, είναι  αμφισβητούμενης κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο. Κάτι, βέβαια, που αρνήθηκαν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και  αρνείται και σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Ο χρόνος παρέμβασής του στο βίντεο που ακολουθεί είναι από 12.00 έως 20.00: https://blueskytv.gr/2021/01/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%b5%...

 

Σχετικά Άρθρα