Κώστας Μαρδάς για ελληνοτουρκικά 2020: Πέντε συν, στο πλην…

Κυρ, 03/01/2021 - 08:47

Για πέντε συν, που πέτυχε το 2020 η κυβέρνηση στην εξωτερική και αμυντική πολιτική μέσα στο πλην των 82 ημερών ερευνών του Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο, μίλησε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος, ως αναλυτής, στη σαββατιάτικη πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ με τον Γιάννη Σκάλκο και τον Κώστα Λασκαράτο.

Συγκεκριμένα απαρίθμησε τα εξής επιτεύγματα Μητσοτάκη:

«Έσπασε τα μούτρα του Ερντογάν στο φράκτη του Έβρου, μειώνοντας τις παράνομες ροές κατά 80%, υπέγραψε τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία.

Υπέγραψε τη συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο-  αν και υπήρξε αναλογία θαλάσσιας ζώνης 45 – 55 υπέρ του Καϊρου και αποφυγή οριοθέτησης στο Καστελόριζο.

Υπέγραψε την συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι μια από τις πιο σημαντικές από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Προχώρησε τις παραγγελίες των Ραφάλ και νέων εξοπλιστικών συστημάτων».

Και συνέχισε κρίνοντας την κυβέρνηση γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη στο Καστελόριζο, αλλά και επικρίνοντας τους επικίνδυνους διεθνολόγους:

«Στα μείον είναι οι παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου που, παρά την θηριώδη διπλωματική κινητοποίηση του Πρωθυπουργού , έγιναν! Και έγιναν χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και με την ανοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ και τις Αιγύπτου.

Βέβαια, το λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι, οι πολιτικές ηγεσίες, παρασυρόμενες από ορισμένους αναλυτές, εξομοίωσαν τις έρευνες σε μη οριοθετημένη έκταση σχεδόν ως… αιτία πολέμου».

«Και, αν η κυβέρνηση άκουγε έναν διεθνολόγο που πρότεινε να εμποδίσουμε στα 12 ναυτικά μίλια , το συνοδευόμενο από πέντε πολεμικά Ορούτς Ρέις σε διεθνή ύδατα, τώρα θα είμαστε σε στρατιωτική εμπλοκή. Μάλιστα, σε μια περίοδο που, ναι μεν έχουμε πολιτική στήριξη από εταίρους και συμμάχους, αλλά δεν έχουμε τη στήριξή τους επί του πεδίου».

Για την προοπτική των διερευνητικών επαφών ήταν επιφυλακτικός και επανέλαβε μια παλιά του ιδέα:

«Εύχομαι καλό διάλογο… όμως, πάμε στο διάλογο χωρίς δικές μας διεκδικήσεις. Μόνο η Τουρκία έχει διεκδικήσεις! Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, με αφορμή την χθεσινή δήλωση του Ερντογάν ότι η Αγιά Σοφιά είναι το… στέμμα του 2020, να ζητήσουμε να τελείται λειτουργία ή να διαβάζεται το Ευαγγέλιο από την Ελλαδική Εκκλησία τρεις φορές το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα και της Παναγίας. Χωρίς η ενέργεια αυτή να λαμβάνει εθνοφυλετικό περιεχόμενο, ότι… θα πάρουμε την Πόλη…μπορεί αυτό το αίτημα να μην το δεχθεί ο Ερντογάν. Εμείς ας το θέτουμε! Ας τον έχουμε απολογούμενο στην UNESCO! Διότι τώρα μόνο εκείνος ζητάει».

Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος- συγγραφέας κατέληξε με μια ευχή όλο νόημα:

«Εύχομαι έντιμη ειρήνη!.. Και, ας είμαστε έτοιμοι και για σκληρό διάλογο και για σκληρή άμυνα!..».

Oλοκληρώνοντας την ανάλυσή του, έκλεισε με… 21 λέξεις - ρεφρέν, από μια σειρά λαϊκότροπων τραγουδιών για την Άμυνα στο Αιγαίο, που, όπως ανέφερε, ετοιμάζει με τον συνθέτη Τάσο Γκρους:

 

«Δεν νικιέται ο Ερντογάν με το ίσως και το αν…

Θέλει πνεύμα, θέλει ύλη, θέλει αμυντικό κονδύλι.

Και τον Παναγή Κονδύλη!».

(Όπου Κονδύλης, ο αείμνηστος  στοχαστής, συγγραφέας του τόμου «Θεωρία του Πολέμου»). 

 

Ακολουθεί το βίντεο. Χρόνος από 2.35: https://www.ertflix.gr/enimerosi-24/02ian2021-ert-savvatokyriako/

Σχετικά Άρθρα