Κώστας Μαρδάς για Ερντογάν: Αττίλας στην Κύπρο – «αρνάκι» στο Αιγαίο

Τρί, 22/08/2023 - 23:07

«Ο ΟΗΕ έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας όχι μόνο να επιτηρεί τη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου ,αλλά και να εμποδίζει την παραβίασή της» , είπε ο Κώστας Μαρδάς αναλύοντας την Κυριακή στην πρωϊνή εκπομπή με την Νίνα Κασιμάτη τις διαστάσεις του επεισοδίου στο δικοινοτικό χωριό  (που είναι εντός της Νεκρής Ζώνης υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας ), όπου τουρκοκύπριοι αστυνομικοί απείλησαν στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών . Οι τελευταίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν  εργασίες διάνοιξης δρόμου για ταχύτερη  - όπως διατείνονται οι Αττίλες  - συγκοινωνία με το κατεχόμενο χωριό Άρσος. Εργασίες που έπρεπε να γίνουν με άδεια του ΟΗΕ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος – συγγραφέας επεσήμανε πως ο Ερντογάν , ασκώντας διττή πολιτική, στην Κύπρο προκαλεί αλλά στο Αιγαίο δείχνει να είναι στο πνεύμα της πρόσφατης ΝΑΤΟϊκής συνάντησής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους όπου συμφωνήθηκε μια διαδικασία προσέγγισης.

Και ως απόδειξη έφερε τον μηδενισμό των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου επί τέσσερεις μήνες και την αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν εντός της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ.

Ο Κώστας Μαρδάς υποστήριξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές , εδώ και χρόνια, δημιούργησαν στο ελληνικό κοινό ιδεατές αντιλήψεις για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν πρόκειται για εθνική επικράτεια, αλλά για δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης, αποσιωπώντας επίσης ότι την αντίθεση στα ελληνικά 12 μίλια έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ακολουθεί το βίντεο στο χρόνο 1.39 :

 

https://www.ertflix.gr/vod/vod.295698-sabbatokuriako-apo-tis-101

Σχετικά Άρθρα