Κώστας Μαρδάς: Γιατί ΝΑΤΟ δεν θέλει ελληνοτουρκικό πόλεμο, αλλά...

Τρί, 06/10/2020 - 16:18

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ πιέζει για να κάνουμε αναχαιτίσεις των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο από …απόσταση, εφαρμόζοντας την πολιτική των ΗΠΑ να μην ανάψει η φωτιά ενός ελληνο - τουρκικού πολέμου στο ΝΑΤΟ από σύγκρουση ή κατάρριψη αεροσκαφών» είπε ο Κώστας Μαρδάς, καλεσμένος στο κυριακάτικο δελτίο ειδήσεων του καναλιού BLUE SKY, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Ατλαντική Συμμαχίας στην Αθήνα.

 «Κάτι που δεν θέλει η Αμερική, γιατί το Αιγαίο το διαπλέουν, κατευθυνόμενα προς τα Στενά, 13.000 πλοία κάθε χρόνο. Πλοία εμπορικά, αναψυχής, δεξαμενόπλοια και πάσης φύσεως πολεμικά των ΗΠΑ», εξήγησε.

Και συνέχισε με την γεωπολιτική οπτική της κατάστασης:

«Λόγω της στρατηγικής σημασίας αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου, που ενώνει τα Στενά του Σουέζ με τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των Δαρδανελίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν πόλεμο. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η πολιτικής τους είναι, να μην ξεσπάσει ελληνο- τουρκικός πόλεμος στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε, αλλά ξέροντας πως αυτή η στρατηγική μπορεί να αποβεί εις βάρος των συνόρων μας αφού, προσφέροντάς μας μια ειρήνη έναντι της Τουρκίας, μας πιέζουν να κάνουμε διάλογο με την Άγκυρα που απαιτεί από την Ελλάδα να τις παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αναλύοντας το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι έχει θετικό την επιβολή ως όρο για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας την υποχρέωση της Τουρκίας να απόσχει από τις παρανομίες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά έχει, όπως είπε, «εκτός από τις κυρώσεις στον αέρα και δύο μαύρες τρύπες», που είναι:

«Η δυνητική διεύρυνση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και η συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και φυσικού αερίου σε διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι τον εκπρόσωπο του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου».

Εκτιμώντας ότι ο διάλογος πιθανώς να έχει άδοξο τέλος, μιας και η κυβέρνηση σωστά απέκλεισε τη συζήτηση άλλων θεμάτων πέραν της υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ, προειδοποίησε:

«Με δεδομένη την κατάσταση της χρεοκοπημένης Ελλάδας, που επί δέκα χρόνια δεν έκανε αμυντικούς εξοπλισμούς, ας δεχθούμε ένα διάλογο, έστω και σε όλα, θέτοντας όμως ένα όριο …Αναμένοντας ότι όμως ότι θα το ξεπεράσει ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι δεν δέχεται την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, όπως μας προτείνουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ε.Ε...».

Ακολουθεί το βίντεο με την ανάλυσή του.

 

Χρόνος: Από 13.00 έως 27.00: http://blueskytv.gr/2020/10/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%ce%b5%...

Σχετικά Άρθρα