Κώστας Μαρδάς: «Το μηδέν και τo... άπειρο των παραβιάσεων»

Κυρ, 20/08/2023 - 20:40

«Η συγκρατημένη στάση του Ερντογάν , σε σχέση με την μέχρι πρόσφατα επιθετική της πολιτική στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο», πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα, είπε το Σάββατο πρωί ο Κώστας Μαρδάς, κάνοντας ποδαρικό στην πρώτη εκπομπή της νέας σαιζόν του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε «πρωτοφανές ιστορικό γεγονός» το ότι η Τουρκία -έστω για δικούς της λόγους- μηδένισε τις παραβιάσεις επί τέσσερεις συνεχείς μήνες και πάει πιθανότατα για πέμπτο (Απρίλιος - Αύγουστος), όταν το 2022 είχε κάνει… άπειρες (11.000).

Παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει το  τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εντός της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ, 90 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο και 200 χιλιόμετρα από την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι και αυτή η κίνηση του Ερντογάν δείχνει ότι είναι στο πνεύμα του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για προσέγγιση.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως και στο επεισόδιο με την απώθηση της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο από τουρκοκύπριους η Τουρκία κράτησε μια όχι εριστική στάση.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επανέλαβε τη θέση του για κάποιες υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας -θεωρώντας τολμηρή τη δήλωση Μητσοτάκη- που πρέπει να συνοδευτούν με ανάλογες εκ μέρους του Ερντογάν, πάντα με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής όπου στο χρόνο από 3.24 έως 3.40 υπάρχει η ανάλυσή του μαζί με τον διεθνολόγο καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτο και τον στρατηγό ε.α. Λάμπρο Τζούμη: https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/kalimera/2023-08-19-05

Σχετικά Άρθρα