Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

«Κυνηγητό» περιπολικών στο Αιγαίο

Νέα ένταση στα Ίμια σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα
Δευ, 20/02/2017 - 00:17
Επαναλήφθηκε και την Κυριακή η ένταση στην περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων μεταξύ των σαφών του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία πλέον είναι καθημερινά στη γειτονική χώρα. 

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή και τη φωτογράφησή του μπροστά στις βραχονησίδες του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, την 21η επέτειο από την κρίση του 1996, η παρουσία των τουρκικών περιπολικών σκαφών στην περιοχή είναι μόνιμη, όπως συνεχή είναι και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί δήθεν παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη της Ακτοφυλακής, που ανέκαθεν περιπολούσαν στην περιοχή ανατολικά της Καλύμνου και της Καλολίμνου. 

Την Κυριακή, σύμφωνα με τηλεγραφήματα τουρκικών πρακτορείων ειδήσεων που αναπαράγουν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, περιπολικά σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής φέρονται να καταδίωξαν και πάλι πλοία του ελληνικού Λιμενικού, που δήθεν παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα έξι φορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακολούθησε καταδίωξη τριών ωρών μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ προς συνδρομή των τουρκικών σκαφών έσπευσε και πλοίο της Ακτοφυλακής από το λιμάνι του Τουργκούτρεϊς. 

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, υπήρξαν εκατέρωθεν προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου, για παραβίαση των χωρικών υδάτων της κάθε πλευράς με τις αντίστοιχες εκκλήσεις για άμεση απομάκρυνση, πρακτική που ακολουθείται πλέον σε καθημερινή βάση από την τουρκική πλευρά, σε μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο. 

Στην Αθήνα, πάντως, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποδίδουν τα δημοσιεύματα σε τουρκική προπαγάνδα, ενώ από το Λιμενικό δηλώνουν ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό. 

Newsroom ΔΟΛ

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:25
ΑΔΕΔΥ

Με ευθύνη της κυβέρνησης της «αριστείας» της ΝΔ, χθες αστυνομικά όργανα διενήργησαν ελέγχους σε δύο σχολεία της πόλης της Χίου, στο 4ο και 5ο δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, εκτελώντας πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες.

Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς όλο αυτό το διάστημα δεν παίζουν με την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, ώστε να μην πράττουν τα δέοντα. Στο κάτω κάτω κάθε εκπαιδευτική δομή διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο.

Το ότι όλο αυτό το διάστημα ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, εκπαίδευση, Δήμοι) είναι αυτός που στήριξε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει το λόγου το αληθές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χάρισε τα εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες εν μία νυκτί.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τώρα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο που να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος: Μάρκος Σκούφαλος

Η Γραμματέας: Σοφία Γατανά