Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Κυρ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό

Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες της ενδοχώρας
Παρ, 04/10/2019 - 10:48

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

«Αλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικές μετανάστες, ας αναγνωρίσουμε ότι με βάση τα πραγματικά στοιχεία το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πρωτίστως είναι μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Το 2015 Σύροι που εγκατέλειπαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Σήμερα όμως Σύροι είναι δύο στους 10. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές και μετανάστες από τον υποσαχάρια Αφρική. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ανέφερε πως «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα στην αρχή παρά όταν έχει γιγαντωθεί. Είναι παράδοξο να ασκείται κριτική από αυτούς που πυροδότησαν το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Επί τέσσερα χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα και οι περισσότερες ήταν εθελοντικές επιστροφές. Εμείς παραλάβαμε 69.386 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ενώ επί μια τετραετία απορροφήθηκαν μόνο το 25% των ευρωπαϊκών πόρων».

Αναφερόμενος στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης έκανε λόγο για «μια πολιτική χλευασμού και μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Μια πολιτική αδράνειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που οδήγησε σε σκηνές όπως αυτές της Ειδομένης και της Μόριας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο τεσσάρων δράσεων της κυβέρνησης, που αφορούν την «καλύτερη προστασία των συνόρων, ταχύτερο σύστημα ασύλου, ανακούφιση των νησιών με αρτιότερη διαχείριση και διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια».

«Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά μας αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο με την ευθύνη του κράτους και αυτά περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο τεσσάρων δράσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

«Κίνηση πρώτη καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και χωρίς περιθώριο κατάχρησής του. Πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο για ζητήματα που απαιτούν διεθνή προστασία.

Βάζουμε τέλος στην αναρχία και παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής για πρώτη φορά, όταν αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές παραπέμπονται στη διαδικασία επιστροφής.

Επιταχύνουμε τη διαδικασία διοικητικής και δικαστικής κρίσης των αιτήσεων ασύλου. Καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών κρίσης και ενισχύουμε τις επιτροπές προσφυγών.

Μετά την καταγραφή εφόσον οι αιτούντες παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται, η αίτηση τους εξετάζεται ταχύρρυθμα εντός τεσσάρων ημερών. Ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυτικό στρες ως μέτρο ευαλωτότητας. Στο σύστημα θα παραμένουν μόνο όσοι επιθυμούν πραγματικά την προστασία.

Δεύτερον, εντός του 2020 εντάσσουμε 40.000 αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία και 16.000 σε προγράμματα απασχόλησης. Μεταβάλλουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ για να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι.

Τρίτον, η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα εγκαθιστούμε περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποιούμε την επιτήρηση του Εβρου στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε τις δυνάμεις του Λιμενικού με περισσότερα πλωτά μέσα. Προσλαμβάνουμε 400 υπαλλήλους στην υπηρεσία ασύλου για να αυξήσουμε την ταχύτητα χειρισμού των υποθέσεων. Δημιουργούμε προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Ανακουφίζουμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες της ενδοχώρας και θα φροντίσουμε η εγκατάστασή τους να είναι σε συνθήκες αξιοπρεπείς». 

 

Αναδημοσίευση από το kathimerini.gr.

Σχετικά Άρθρα

Και πλαίσιο αιτημάτων που έθεσε η Περιφερειακή Αρχή
Δευ, 20/01/2020 - 14:52

Έντονος είναι ο προβληματισμός από το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ για το πλαίσιο αιτημάτων  που προβάλλει η Περιφερειακή Αρχή για την κινητοποίση της Τετάρτης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι παρεκκλίνει  από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (περιφέρειας και δήμων), ενώ διαφωνεί και με τον περιορισμό των ομιλητών στην συγκέντρωση που προγραμματίζεται να γίνει στην πλατεία.

Η Γραμματέας του τμήματος, Σοφία Γατανά, μιλώντας στο Ράδιο - ΑΛΗΘΕΙΑ τόνισε ότι αύριο το πρωί θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Νομαρχιακού Τμήματος και στη συνέχεια θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εξετάσουν τη στάση τους στην αυριανή κινητοποίηση.

«Βρισκόμαστε σε επαφή και με επικεφαλής άλλων φορέων που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση», ανέφερε η κα Γατανά, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη στάση εργασίας μετά τις 12 που έχει αποφασιστεί σημειώνοντας ότι «δεν χαρίζουμε σε κανέναν τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας». Ωστόσο με δεδομένο την κατεύθυνση που δίνει στην κινητοποίηση της Τετάρτης η Περιφερειακή Αρχή και ο αποκλεισμός εκπροσώπων φορέων από το βήμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, έχει δυσαρεστήσει έντονα τους συνδικαλιστές που θεωρούν ότι αυτό γίνεται για να μην ακουστούν θέσεις που δεν είναι αρεστές στην Κυβέρνηση.

«Το πλαίσιο της διεκδίκησης της ΑΔΕΔΥ είναι ξεκάθαρο και σταθερό. Ζητάμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, ζητάμε να μη γίνει καμία νέα δομή, να κλείσει η ΒΙΑΛ και υπερασπίζουμε τα αιτήματα των κατοίκων που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα Κέντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η  κα Γατανά.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν εκτάκτως και οι διοικήσεις της ΟΕΒΕ Χίου αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου, οι Πρόεδροι των οποίων μαζί με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου το πρωί συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνο.