Χίος, Κυριακή 29 Μαρτίου

Το Κυβερνητικό «δούλεμα» για το νησιωτικό ΦΠΑ συνεχίζεται

Στα όρια του συντάγματος η αύξησή του, κατά τον Πρόεδρο της Βουλής. «Δεν το υποστηρίξαμε», είπε ο Υπ. Οικονομικών… όμως όλοι τους ψήφισαν το μέτρο
Πέμ, 26/05/2016 - 14:34

 

Το δούλεμα – κι αυτός είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που μπορεί να γίνει- με το νησιωτικό ΦΠΑ συνεχίζεται από τα Κυβερνητικά στελέχη. Μετά τις δηλώσεις Καμένου για το πόσο εγκληματική και αντισυνταγματική είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και στη συνέχεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στα όρια της συνταγματικότητας κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από τα πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση του μέτρου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η επίμαχη διάταξη είναι στα όρια του Συντάγματος, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Ναι, είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις».

Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα μιλούσε ευθεία για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν», εξήγησε.

Έκανε επίσης λόγο για « ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά» κατά τη διαπραγμάτευση το περασμένο καλοκαίρι. Η εμμονή, αυτή, όπως είπε, «καταρχήν αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών».

Στις παραπάνω αναφορές προστίθεται σήμερα και ο χαρακτηρισμός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού ότι είναι απαράδεκτη η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επεσήμανε ότι «κανείς δεν υποστήριζε την αύξηση».

Κατά την συζήτηση ερώτησης στην Βουλή ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ σημειώνοντας: «Νομίζω ότι κανένας σε αυτήν την αίθουσα δεν υποστήριζε αυτήν την αύξηση. Να θυμίσω, όμως, ότι ήμασταν υποχρεωμένοι σαν κυβέρνηση να το κάνουμε, διότι είχαμε μπροστά μας τον ν.4336 και τον ν.4334, οι οποίοι ψηφίστηκαν από 221 και 229 βουλευτές αντίστοιχα, νόμοι οι οποίοι μας δέσμευαν για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Κάναμε επιλογή να μην επιβαρύνουμε τα νησιά που είναι στα ανατολικά μας σύνορα και τα νησιά τα οποία δέχονται προσφυγικές ροές. Αναγκαστικά επιλέχθηκε η άλλη κατηγορία των νησιών και νομίζω ότι έχει κατατεθεί η σχετική επιχειρηματολογία».

Από την πλευρά του ο κ. Καματερός επεσήμανε πως «παρόλο που διαφωνώ με τον κ. Καμμένο τις περισσότερες φορές (…) σε αυτήν την περίπτωση συμφωνώ απόλυτα μαζί του».

«Μπορεί να μην χρησιμοποιούσα τον χαρακτηρισμό 'εγκληματικό' για το ότι ψηφίσαμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά είναι απαράδεκτο. Ήταν από τα ένα, δύο στοιχεία που υπήρχαν για την αναγνώριση της νησιωτικότητας και αυτό το καταργήσαμε. Ξέρουμε πώς έγινε, ξέρουμε κάτω από ποια πίεση έγινε, ξέρουμε την πίεση των δανειστών και ξέρουμε ότι όποια κυβέρνηση και να ήταν -και οι προηγούμενες κ.λπ.- θα αναγκαζόταν να το καταργήσει. Μάλιστα, εμείς καταφέραμε να γίνει σταδιακά και μέχρι τότε προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει. Να τελειώσω, όμως, με την αντισυνταγματικότητα: Το άρθρο 101 του Συντάγματος αναφέρει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη του τι επιπτώσεις θα έχει στα νησιά», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 20:23

Τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.    

Ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική, ενώ σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 38, εκ των οποίων 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Επιπλέον, 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνομένα στη ΜΕΘ. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, ενώ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Το 5% των νοσούντων χρειάζεται εντατική θεραπεία. «Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί περισσότερα από 684.000 κρούσματα, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι και πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενημέρωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το 15% των περιπτώσεων είχαν κακή έκβαση, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

«Αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι κυρίως ηλικιωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής λέγοντας πως ο μέσος όρος των νοσούντων στην Ελλάδα είναι τα 66 έτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ έχει παραταθεί και ο ελάχιστος χρόνος είναι οι 10 μέρες.

«Ας μη μας παραξενεύει… Οι θάνατοι είναι η τραγική κατάληξη μιας μάχης με ανίερο εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το κρούσμα σε κλειστή δομή φιλοξενίας, ο καθηγητής είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, ο κ. Τσιόδρα επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, καθώς σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

Σε γενικές γραμμές τόνισε πως δεν ενδείκνυται η χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε, 5 ασθενείς πήραν ορό από ασθενείς που ιαθήκαν στην Κίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο αριθμό αύξησης από άλλες χώρες», είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη.»
 

Πηγή: skai.gr