Λεφτά υπάρχουν... και για την Παθολογική

2,9 εκ. ευρώ περιμένουν 2 χρόνια στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για έργα σε δομές Υγείας στο Β. Αιγαίο - Μέχρι τις 10 Νοέμβρη ανοιχτή η πρόσκληση
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 03/08/2017 - 14:50
Ηχητικό απόσπασμα: 

Μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν το Νοσοκομείο Χίου και το Υπουργείο Υγείας αν θέλουν να διεκδικήσουν την ένταξη της νέας Παθολογικής Κλινικής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου.

Σήμερα με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκε για 3η φορά πρόσκληση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» για την αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, με δυνατότητα χρηματοδότησης κτιριακών έργων αλλά και προμήθειας και εγκατάστασης ιατρικού εξοπλισμού, με διαθέσιμους πόρους 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το «κλειδί» που μπορεί να ανοίξει το συγκεκριμένο «πακέτο» είναι η εξασφάλιση της ωριμότητας του έργου, με πηγές από το Νοσοκομείο Χίου να θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα που δίνεται για υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, μέχρι 10 Νοεμβρίου, είναι αρκετό για να μπορέσει η μελέτη που βρίσκεται στο τελικό στάδιο (τεύχη δημοπράτησης), να σταλεί από το «Σκυλίτσειο» στο Υπουργείο Υγείας για να τύχει έγκρισης  και στη συνέχεια να υποβληθεί για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» η Χριστιάνα Καλογήρου εστίασε στο ότι η πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας βγαίνει για τρίτη φορά και επισήμανε ότι αν το έργο της Παθολογικής (το οποίο περιλαμβάνει στο ισόγειο και την κατασκευή ψυχιατρικής κλινικής) εξασφαλίσει τα στοιχεία της ωριμότητας μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η Περιφερειάρχης θύμισε ότι η 1η πρόσκληση, που είχε προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ ενεργοποιήθηκε το Μάρτιο του 2016 και από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση, ενώ η 2η πρόσκληση είχε και πάλι προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ και προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων τις 9 Ιουνίου 2017  και τελικά σ’αυτήν υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση ύψους 450.000 ευρώ για αγορά στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο της Χίου, για την οποία τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σχετική απόφαση ένταξης.

«Είναι δεδομένο ότι τα νοσοκομεία των νησιών μας έχουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως για να αποκτήσουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Αξιοποιούμε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και δίνουμε για άλλη μία φορά τη δυνατότητα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, που άλλωστε είναι για όλους μας σταθερό ζητούμενο. Αναμένουμε την ανταπόκριση των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων», ανέφερε κα Καλογήρου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας το οποίο πρέπει να συνδράμει για να εξασφαλίσουν ωριμότητα τα έργα.  

«Δεν έχουν καμιά δικαιολογία να μην ανταποκριθούν αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δικαιούχοι είναι και πάλι όλα τα νοσοκομεία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

 

Σχετικά Άρθρα