Lockdown για τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 05/11/2020 - 14:29

Γενικό αποκλεισμό σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα» υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού.

Ανοιχτά μένουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής
 Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

Γιατί ελήφθη η απόφαση για lockdown τριών εβδομάδων

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε –ερωτηθείς σχετικά και αναφερόμενος στις τελευταίες ημέρες- ότι «για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αύξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αρχίσουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας».

«Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες. Κάτι άλλαξε». Σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση για το lockdown, γνωρίζοντας ότι είναι οδυνηρό οικονομικά, ωστόσο σημείωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μην φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Διαβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυνατότητες στο σύστημα υγείας, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο ανεπτυγμένες, με περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν άντεξαν.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές, ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί να ξανανοίξουμε την οικονομία με μεγάλη προσοχή». Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν. «Το ζήτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε πιο σοφοί» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών. Αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες».

Αναστολή εργασίας: 800 ευρώ αντί για 534 τον Νοέμβριο

Αναφερόμενος σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, στάθηκε σε τρία εξ αυτών.

  1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.
  2. Επεκτείνοται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.
  3. Θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

 

«Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία»

Ερωτηθείς για τα σχολεία, είπε ότι πρέπει να κλείσουν τελευταία. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά, ενώ εκτιμήθηκε ότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.

Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επετεύχθη να μην υπάρχει μετάδοση του ιού από επισκέπτες σε τοπικές κοινωνίες. Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητη η σύσταση των επιστημόνων για ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, προσθέτοντας «το πώς θα το κάνουμε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

Σε ακόμη μία αναφορά του για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός στα ΜΜΜ, γι’ αυτό και είναι σημαντικές οι μάσκες.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξαν λάθη, απάντησε ότι «υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις». «Έχουμε αναγνωρίσει, με θάρρος, λάθη και τα έχουμε διορθώσει» σημείωσε. Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για κάποια απόφαση, είπε ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα ήταν πιο πιεστικός σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταδείξει ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Υπογράμμισε ότι «θέλουμε τους πολίτες συμμάχους» και σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε εκείνους που αμφισβητούν την ανάγκη λήψης μέτρων. «Υπάρχουν διαφόρων ειδών αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε “δεν υπάρχει κορωνοϊός“. Μια βόλτα τα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» σχολίασε.

Τσιόδρας: Ποτέ δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε από την πλευρά του ότι διενεργούνται πάνω από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, για να ελεγχθεί η πανδημία.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία» σημείωσε και τόνισε είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα. Όπως τόνισε, μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, σημειώθηκε ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο από τα fake news γύρω από τον ιό, που οδηγεί σε λανθασμένη στάση απέναντι στο φαινόμενο. «Ο ιός είναι εδώ, συνεχίζουμε να τον παλεύουμε» υπογράμμισε. 

anakoinoseis_kai_synenteyxi_typoy_k._mitsotaki_-_s._tsiodra_gia_tin_antimetopisi_tis_pandimias

Σχετικά Άρθρα