Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Ματαιοπονούν όσοι επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την αγωνιστική δράση των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ
Τρί, 07/04/2020 - 18:59

 

            Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την προσπάθεια παρεμπόδισης της ανάδειξης των μεγάλων ελλείψεων στην υγεία και της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης που έγινε στην Χίο

            Σήμερα, 7 Απριλίου, ενώ έξω από τα νοσοκομεία όλης της χώρας υψώθηκε η φωνή των γιατρών και νοσηλευτών όπου εξέφρασε την αγωνία και την διεκδίκησή τους για να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Ενώ δίπλα τους βρέθηκαν, για εκφράσουν την αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας τους κατά της πανδημίας και τη στήριξη των διεκδικήσεων τους, σωματεία εργαζομένων και φορέων, ορισμένοι στη Χίο προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν αυτή τη συμβολική εκδήλωση έξω από το νοσοκομείο ως παράνομη ενέργεια που δήθεν παραβιάζει τους περιορισμούς της μετακίνησης!

            Στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και δημοτικός σύμβουλος Μ. Σκούφαλος όπου επικεφαλής μιας ολιγομελούς αντιπροσωπείας συμμετείχε στην εκδήλωση. Πριν αρχίσει αρχίσει η εκδήλωση του ζητήθηκε από όργανα της αστυνομίας να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την παρουσία του έξω από το Νοσοκομείο. Μετά την λήξη της σύντομης εκδήλωσης καλέστηκε ,από το τηλέφωνο και θα καλούνταν και μέσω email να μεταβεί στα γραφεία αστυνομίας με το σκεπτικό ότι “η συνδικαλιστική δράση, ενδέχεται να μην περιλαμβάνεται στις σκόπιμες μετακινήσεις”! Στην συνέχεια, και ενώ είχαν μεσολαβήσει διαβήματα διαμαρτυρίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς κυβερνητικούς παράγοντες, η κλήση της αστυνομίας ακυρώθηκε.

            Ωστόσο το θέμα είναι σοβαρό και οφείλει η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο αν καταδικάζει την παρέμβαση – απαίτηση, που εκδηλώθηκε από ορισμένους διορισμένους από αυτή παράγοντες, προκειμένου να χαρακτηριστεί η συμβολική εκδήλωση του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου ως παράνομη ενέργεια;

            Όπως και να έχει, ας το βάλουν καλά στο νου τους όσοι, με διάφορα προσχήματα, επιθυμούν να φιμώσουν και να παρεμποδίσουν την αγωνιστική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων ότι ματαιοπονούν.

Χίος 7/4/2020

Σχετικά Άρθρα

Ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος
Δευ, 01/06/2020 - 12:10

Ένα μήνα πριν λήξει η νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, μετά τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, θέτει το ζήτημα της θεσμοθέτησης του μέτρου σε μόνιμη βάση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να σταματήσει ο παραλογισμός με την επιβολή ΦΠΑ 24% στα μικρά νησιά, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά και στην περίπτωσή τους να υπάρχει μηδενικός συντελεστής.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα παρακάτω:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του Φ.Π.Α. στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην Περ/κή μας Ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας."