Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

"Μαζική αποβολή" από το Υπουργείο Παιδείας σε μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων

Παρ, 06/10/2017 - 16:49

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας,Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, Γιάννης Ανδριανός, βουλευτής Αργολίδας, Μαρία Αντωνίου, βουλευτής Καστοριάς, και Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λάρισας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απηύθυναν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων σε Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.  

Για το θέμα αυτό, η Νίκη Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Καίτοι ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάργηση τμημάτων, π.χ. όταν δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον σπουδαστών ή για οποιοδήποτε λόγο έχουν απαξιωθεί, η Υπουργική Απόφαση που οδήγησε στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ. έπληξε ιδιαίτερα: 
α. μαθητές της Γ’ Λυκείου, αφού διέκοψε εν τοις πράγμασι την εκπαιδευτική τους πορεία, παρ’ ότι είχαν ήδη ολοκληρώσει προηγούμενες τάξεις (Α’ ή/και Β’) καταργούμενων τμημάτων, 
β. μαθητές των απομακρυσμένων ΕΠΑ.Λ., των οποίων συχνά η μόνη επιλογή είναι η μετακίνηση σε άλλες σχολικές μονάδες, πολλές φορές σε άλλο νομό ή άλλο νησί, 
γ. μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ, στην πλειοψηφία τους ενήλικες και εργαζόμενους, που μοχθούν για να αξιοποιήσουν την τεχνική τους κατάρτιση προς εύρεση εργασίας σε συγκεκριμένη ειδικότητα της συνειδητής επιλογής τους. 
Παρά τις Κυβερνητικές εξαγγελίες περί στήριξης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, διαπιστώνεται απορρύθμιση και υποβάθμιση, ευνοείται η σχολική διαρροή, ενώ η ανασφάλεια έχει ήδη καταλάβει τους μαθητές που βρίσκονται για άλλη μία φορά προ δυσάρεστης εκπλήξεως εν τω μέσω των σπουδών τους."

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 
κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Μαζική αποβολή» από το Υπουργείο Παιδείας σε μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2017

Με την υπ’ αρ. Φ12/134644/Δ4, ΦΕΚ Β’ 2891/21-8-2017 Υπουργική Απόφασή σας, ορίστηκε ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α΄ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β΄ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ΄ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.). Η Απόφαση αυτή οδήγησε στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ. που δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών. Προκειμένου, δε, να απαλειφθούν εν μέρει οι δυσμενείς συνέπειες της εν λόγω Απόφασης, εγκρίθηκε με τις υπ’ αρ. Πρωτ. 1470/20-9-2017, 1482/27-9-2017, 1484/28-9-2017 και 1506/3-10-2017 Αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη η κατ’ εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017-2018.

Καίτοι ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάργηση τμημάτων, π.χ. όταν δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον σπουδαστών ή για οποιοδήποτε λόγο έχουν απαξιωθεί, η υπ’ αρ. Φ12/134644/Δ4 ΥΑ έπληξε ιδιαίτερα: 
α. μαθητές της Γ’ Λυκείου, αφού διέκοψε εν τοις πράγμασι την εκπαιδευτική τους πορεία, παρ’ ότι είχαν ήδη ολοκληρώσει προηγούμενες τάξεις (Α’ ή/και Β’) καταργούμενων τμημάτων, 
β. μαθητές των απομακρυσμένων ΕΠΑ.Λ., των οποίων συχνά η μόνη επιλογή είναι η μετακίνηση σε άλλες σχολικές μονάδες, πολλές φορές σε άλλο νομό ή άλλο νησί, 
γ. μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ, στην πλειοψηφία τους ενήλικες και εργαζόμενους, που μοχθούν για να αξιοποιήσουν την τεχνική τους κατάρτιση προς εύρεση εργασίας σε συγκεκριμένη ειδικότητα της συνειδητής επιλογής τους.

Τα, δε, ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ. που εξαιρέθηκαν με τις μετέπειτα Αποφάσεις, δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις τμημάτων, το κλείσιμο των οποίων συνιστά καίριο πλήγμα στους μαθητές τους, για τους προαναφερθέντες λόγους όπως η νησιωτικότητα, η μοναδικότητα τμήματος ανά νομό ή η επαγγελματική διέξοδος που προσφέρει σε ενήλικες.

Στην πρόσφατη εγκύκλιο υπ’ αρ. Πρωτ. Φ1α/162351/Δ4/28-9-2017, διευκρινίζεται ότι «οι μαθητές οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης σε ολιγομελή τμήματα των οποίων η λειτουργία δεν εγκρίθηκε δύνανται: 1. να εγγραφούν εντός σχολικής μονάδας σε άλλο τομέα ή ειδικότητα ή 2. να μετεγγραφούν σε άλλη σχολική μονάδα με απόφαση των Δ.Δ.Ε.», ενώ αγνοούνται τα πραγματικά ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Τέλος, με σημερινή σας ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο χαρακτηρισμός του Υπουργείου Παιδείας ως «ανάλγητο που κλείνει τμήματα» των ΕΠΑΛ οφείλεται στον «τεχνητό θόρυβο» από φορείς και ΜΜΕ, και όχι στις πρακτικές σας, εξακολουθείτε να μη δίνετε τις καίριες απαντήσεις που απαιτούν οι πληγέντες από την εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Κύριε Υπουργέ,

Στην εξαγγελία του τριετούς σας σχεδίου για την Παιδεία, μεταξύ των στόχων σας ήταν η ενίσχυση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, «ιδίως μέσω των επαγγελματικών ευκαιριών που μπορούν να αποκτήσουν οι μαθητές με την απόκτηση του πτυχίου ειδικότητας». Στη σημερινή σας ανακοίνωση επαναλαμβάνετε ότι στοχεύετε «στη στήριξη και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης». Αντ’ αυτού, διαπιστώνεται απορρύθμιση και υποβάθμιση, ευνοείται η σχολική διαρροή, ενώ η ανασφάλεια έχει ήδη καταλάβει τους μαθητές που βρίσκονται για άλλη μία φορά προ δυσάρεστης εκπλήξεως εν τω μέσω των σπουδών τους, βλέποντας ως κυριότερη διέξοδο την διακοπή τους. Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

▪ Σκοπεύετε να εγκύψετε στα προβλήματα που προκάλεσε η Απόφασή σας για κατάργηση τμημάτων ΕΠΑ.Λ. και αν ναι, πώς σκοπεύετε να τα επιλύσετε και πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας 
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας 
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς 
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:38

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλούσια διήμερη περιοδεία της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στη Χίο.

            Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή της στους εργαζόμενους του Δήμου Χίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες όπως στην καθαριότητα. Επισήμαναν την αλλαγή που προετοιμάζεται στον χαρακτήρα των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των επιχειρηματιών. Ακόμα, μίλησαν για τους εργαζόμενους της καθαριότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάσσονται μόνιμα στα ΒΑΕ.

            Στη συνέχεια συναντήθηκε με του εργαζόμενους της Περιφέρειας όπου της επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των Κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ με τα σχέδια «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην υποβάθμισης υπηρεσιών, στην υποστελέχωση, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις  μεταφέρουν αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς όμως να δίνουν και τους ανάλογους πόρους. Αναδείχθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

            Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ). Εκεί, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ "μένουμε σπίτι" χωρίς την αντίστοιχη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, την πρόνοια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στα νησιά, το κρίσιμο πρόβλημα της πρόσβασης, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα δικαιώματα των γονιών ΑμεΑ, η πολιτική περικοπών των ΚΕΠΑ που υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση.

            Η πρόεδρος της ΠΟΑμεΑΒΑ και του τοπικού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, τόνισε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΑμεΑ και για τα οποία αγωνίζονται είναι προβλήματα κοινά με του υπόλοιπου λαού. Απασχολούν σειρά ευπαθών ομάδων και τα μέλη των οικογενειών μας. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε τη σταθερή στήριξή του ΚΚΕ στα ΑμεΑ, την πολιτική ανάδειξης πολλών σχετικών ζητημάτων από το ΚΚΕ για τη δουλειά, την ασφάλιση, το εισόδημα, την υγεία, την Ειδική Αγωγή ενώ στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ως πρόταση που ανακουφίζει και τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ.

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στο χωριό Συκιάδα της Βόρειας Χίου όπου μίλησε σε κατοίκους στην Πλατεία.

           

 

            Την Παρασκευή 3/7 η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Χίου όπου θίχτηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, και της προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή με την επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις για τους λαούς.

            Κατόπιν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Χίου. Η βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδίκησε την καταβολή εκτάκτου επιδόματος για αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν στην πρώτη γραμμή όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται χειροκροτήματα ανέφερε αλλά ουσιαστική στήριξη, ατομικά μέσα προστασίας όχι μονάχα σε έκτακτες συνθήκες. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους «αφανείς ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

            Επόμενη στάση ήταν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα. Κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ και για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είπε.

            Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χίου τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητήματα αιχμής στην παρέμβαση των εργαζόμενων αλλά και της Βουλευτή του ΚΚΕ η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας μέσω ΟΑΕΔ, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλγματα που κατέθεσε το ΚΚΕ με τη μορφή σχεδίου νόμου και απορρίφθηκε από τα Κόμματα του κεφαλαίου, η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού όχι με χειροκροτήματα αλλά με πράξεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

            Το μεσημέρι, επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συζητώντας και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για επάνδρωση σε μέσα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα της πυροπροστασίας στη Χίο με μόνιμους εργαζόμενους.

            Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψή της το απόγευμα στο χωριό Νένητα όπου συνομίλησε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία.