"Με άλλο μάτι" στα χωρικά... ύδατα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ε.α. Λ.Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΟΥΡΝΙΑ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 29/10/2018 - 16:43
Η επικειρότητα με άλλο μάτι με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Μπουρνιά

Με ορολογίες, διεθνείς συνθήκες, ναυτικό δίκαιο και όλα αυτά που ακούμε καθημερινά αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως, παρότι πολύ σημαντικά στην ευαίσθητη περιοχή που ζούμε, ασχολείται η εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» (Δευτέρα 29/10 στις 20.00 & 00.00, Τρίτη 16.00).

Ο Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος, Χαράλαμπος Μπουρνιάς, μας διαφωτίζει για το τι είναι χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και τι προβλήματα ανακύπτουν σε αυτά με τη γείτονα χώρα Τουρκία, καταλήγοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία και μελετημένες κινήσεις μιας και τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια.

Ο κ. Μπουρνιάς εκτός του ότι αποσαφηνίζει πολλούς όρους εξηγεί πώς γίνεται να έχουμε διαφορετικό εναέριο χώρο και διαφορετική αιγιαλίτιδα ζώνη -κάτι βεβαίως που δεν αποδέχεται η Τουρκία-, πόσο σημαντικό είναι το Δίκαιο της Θάλασσας που η χώρα μας έχει υπογράψει από το 1982, τι είναι παράβαση, παραβίαση και υπέρπτηση, που πολύ συχνά κάνουν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών και κυρίως τη νήσο Παναγιά, πόσο σημαντικό είναι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου -αγκάθι στο μάτι της Τουρκίας- ποιοι βράχοι και βραχονησίδες μπορούν να έχουν ΑΟΖ και πόσο σημαντικό είναι με προσεκτικά βήματα να προβούμε κάποια στιγμή σε οριοθέτηση τέτοιων ζωνών.

Εξηγεί ακόμη γιατί είναι σημαντικό η Τουρκία να μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. αλλά και πόσο σημαντικό είναι τα εθνικής σημασίας θέματα να συζητούνται σε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να αποφασίζεται μία ενιαία γραμμή και όχι να αιφνιδιάζεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας με δηλώσεις τύπου Κοτζιά.

i_mi_apodohi_toy_dikaioy_tis_thalassas_apomononei_tin_toyrkia

Σχετικά Άρθρα