Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Με δαπάνες του Οίκου Ναύτου η συντήρηση των ορόφων που θα δοθούν στην ΑΕΝ και τα λειτουργικά έξοδα

Επαφές με Υπ. Ναυτλίας και Εργασίας για γιατρό στον Ο.Ν. για συνταγογράφηση σε ναυτικούς
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 19/11/2019 - 15:04
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Ομόφωνη ήταν η απόφαση παραχώρησης δύο ορόφων του Οίκου Ναύτου Χίου στην ΑΕΝ Μηχανικών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με τον Πρόεδρο του, Βαγγέλη Αυγουλά, να αναφέρει σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ότι έχει εξασφαλιστεί ποσό 20.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν όσες εργασίες απαιτούνται στους 3ο και 4ο ορόφους ώστε μέχρι τον Φεβρουάριο να μπορέσει η Ακαδημία να στεγάσει σπουδαστές της.

Παράλληλα - σημείωσε - η σχολή θα μεριμνήσει για τον εξοπλισμό των χώρων.

«Εμείς πήραμε άμεσα την απόφαση γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μεταγραφής 40 σπουδαστών στην ΑΕΝ και παραχωρούμε για 2,5 χρόνια το χώρο με την ελπίδα να αυξηθεί η δυναμικότητα της ακαδημίας και μέσα σ’αυτό το διάστημα να λυθεί και το θέμα της μεταστέγασής της», είπε ο κος Αυγουλάς, λέγοντας ακόμη ότι τις λειτουργικές δαπάνες (καθαριότητα κ.λ.π.) και στους δύο ορόφους θα τις καλύπτει ο Ο.Ν.

Ο κος Αυγουλάς αναφέρθηκε επίσης στο δίκαιο – όπως το χαρακτήρισε-αίτημα των ναυτικών για την καθημερινή εξυπηρέτηση τους από γιατρό στο κτίριο του Οίκου Ναύτη στη Χίο. Όπως είπε, γι’αυτό το ζήτημα αύριο θα έχει ραντεβού με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τη Δευτέρα με τον Υφυπουργό Εργασίας Ν. Μηταράκη, προκειμένου να ζητήσει την μεσολάβησή τους για να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας το οποίο έχει την αρμοδιότητα για ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι στη συνεδρίασή του, την επόμενη Πέμπτη 28/11, το Δ.Σ. του Οίκου Ναύτη θα λάβει απόφαση για την παραχώρηση στο νοσοκομείο Χίου εξοπλισμού των κλειστών ιατρείων του οργανισμού στο νησί μας.

Ήδη έχει γίνει η καταγραφή τους και από το «Σκυλίτσειο» και αναμένεται η αποστολή στον οργανισμο της λίστας συγκεκριμένων αιτημάτων, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά της δέσμευσή του ο Ο.Ν. να διαθέσει χρήματα για την αίθουσα καρκινοπαθών στο Σκυλίτσειο, λέγοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2020 θα εντάξει ποσό 50.000 ευρώ γι' αυτό το σκοπό, άμεσα αξιοποιήσιμο εφ' όσον αρθούν όποια προβλήματα υπάρχουν.

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση Νότη Μηταράκη στο διεθνές συνέδριο του Economist
Πέμ, 12/12/2019 - 19:35

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη νούμερο ένα πρόκληση που αντιμετωπίζουν ως έθνος, το δημογραφικό. 

Μια πρόκληση μου επηρεάζει το κράτος πρόνοιας, τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μια πρόκληση που καταφανώς επηρεάζει τα διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως εφαρμόζεται σήμερα στην χώρα μας, και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση. 

Βέβαια να τονίσουμε ότι το δημογραφικό είναι δημιούργημα ενός ευτυχούς και ενός δυστυχούς γεγονότος. 

Το ευτυχές είναι ότι ζούμε περισσότερο. Και όπως συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΣΑ στο Παρίσι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γιορτάζουμε.

To 2005 ένας άντρας 65 ετών θα ζούσε ακόμα 17 χρόνια και μια γυναίκα 20. Σήμερα ένας αντίστοιχος 65αρης θα ζήσει ακόμα 18,5 χρόνια και μια γυναίκα 22, ενώ το 2070 θα έχουμε φτάσει τα 24 χρόνια για τους άντρες και τα 27 για τις γυναίκες.

Το δυστυχές είναι ότι γεννάμε λιγότερο. Το 2007 είχαμε 112.000 γεννήσεις και το 2018 μόλις 86.500. Αντιστοιχούν μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο δείκτης διατήρησης του πληθυσμού είναι στα 2,1.  

Ένα σύστημα διανεμητικό όπως έχουμε σήμερα χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο για να είναι βιώσιμο.

Εμείς σήμερα έχουμε  περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25.

Εξαιτίας του δημογραφικού, με το σημερινό συνταξιοδοτικό, ο συντελεστής αναπλήρωσης εισοδήματος από 70% το 2019 θα πέσει στο 56% το 2070 σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες.

Άρα, από δημογραφικής πλευράς, το σύστημα πιέζεται. 

Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι αύριο, ή σε 10 χρόνια, αλλά σήμερα.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό. 

Καταρχάς να καθησυχάσω ότι δεν έρχομαι να εξαγγείλω σήμερα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ήδη με μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2030 στα 65 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στα 64,7 έτη. 

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ήδη στο Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις με θετικό αντίκτυπο. 

Πρώτον σταματάμε να βλέπουμε τιμωρητικά την εργασία των ήδη συνταξιούχων, μειώνοντας την περικοπή των συντάξεών τους. 

Δεύτερον εργαζόμαστε για την ανάσχεση του brain drain. 

Ταυτόχρονα με κίνητρα και ελέγχους στηρίζουμε την πλήρη απασχόληση και τις τυπικές μορφές εργασίας, άρα και την εισφοροδότηση. 

Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και πυροσβεστικά.

Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή το ότι τα διανεμητικά συστήματα δε μπορούν να σηκώσουν αποτελεσματικά το βάρος του δημογραφικού. 

Χρειαζόμαστε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά. Στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός). 

Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το Pay-as-you go σύστημα.

Ταυτόχρονα, πρέπει και το ίδιο το κράτος να αναπροσαρμόσει το ρόλο του και τις πολιτικές του ως θεματοφύλακας και διαχειριστής της κοινωνικής ασφάλισης. 

Η αποκλειστική στροφή προς ιδιωτικά ή αμιγώς προαιρετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης έχει αποδειχτεί διεθνώς, ανεπαρκής. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που πρέπει να προχωρήσουμε από την απλή διαπίστωση στο σχεδιασμό και την πράξη.

Ανοίγουμε το διάλογο και προχωράμε αποφασιστικά σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. 

Σας ευχαριστώ.