Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

Με τέτοιο κόστος και με αυτές τις διαδικασίες κτηματογράφηση σε 3 μήνες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Παρέμβαση της Προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Χίου σε Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 12/02/2019 - 14:58
Ηχητικό απόσπασμα: 

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και με έναν λογαριασμό 455 ευρώ -ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμη γιατί υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες- έφυγε από το γραφείο κτηματογράφησης η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Χίου, Ξένια Κορακάκη, η οποία μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία, αλλά έχοντας και αντίστοιχες αναφορές από άλλους συμπολίτες, έστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και στο Δήμαρχο, ζητώντας την παρέμβασή τους για τη διαδικασία κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη στο νησί μας.

Ζητούμενα για την Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών η επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, αφού το προβλεπόμενο 3μηνο είναι πολύ λίγο για όσα πρέπει να γίνουν και η μείωση του ποσού κατά δηλωθέν ακίνητο που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με δεδομένη την ιδιομορφία των μικρών και διάσπαρτων κλήρων που έχουμε στο νησί.

«Δεν είναι εποχες τώρα να ζητάνε από τον κόσμο τόσα λεφτά», σχολίασε.

«Αν δεν κάνουν κάτι, οι περισσότεροι δεν θα δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Εμένα αρκετές γυναίκες στο χωριό μου είπαν ότι δεν κάνουν τίποτα μέχρι το καλοκαίρι που θα έρθουν τα παιδιά τους», ανέφερε η Ξένια Κορακάκη στο Ράδιο «Α» σημειώνοντας ότι εκείνη μόνο, στην πρώτη επίσκεψη, χρειάστηκε 5 ώρες να μείνει στο γραφείο κτηματογράφησης και παρά την ευγενική αντιμετώπισή της από το προσωπικό, δεν κατάφερε να τελειώσει, παρόλο που όπως λέει, πήγε έχοντας την εντύπωση ότι τα είχε όλα τακτοποιημένα, αφού είχε και τίτλους ιδιοκτησίας φανταστείτε -σχολίασε- τι θα τραβήξουν όσοι δεν έχουν και πόσα θα πληρώσουν αν χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια από μηχανικούς ή πρέπει να κάνουν συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ακολουθεί η επιστολή της σε Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη:

«Τον τελευταίο μήνα υπάρχει έντονη ανησυχία στους συμπολίτες μας και πολλά παράπονα με θέμα την κτηματογράφηση των περιοχών του νομού μας που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Το κτηματολόγιο είναι χρήσιμο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνει, αλλά υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε και να δώσετε λύση.

1. Ο περιορισμένος χρόνος (μόλις τρεις μήνες για τους κατοίκους της Ελλάδας και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού) στον οποίο καλούνται οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους και ο φόβος και η φημολογία ότι αν δεν γίνει μέσα στα χρονικά όρια που έχουν θέσει θα χάσουν την περιουσία τους.

2. Η πληθώρα εγγράφων που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκτός των τίτλων ιδιοκτησίας που πρέπει να καταθέσουν για κάθε κτίσμα ή χωραφάκι (στην καλή περίπτωση που έχουν αποκτηθεί με συμβόλαιο), πρέπει να συμπληρωθούν και 3 διαφορετικά έντυπα για κάθε ακίνητο. Ο εντοπισμός δε των χωραφιών σε χάρτες παλιούς και μέσα από το κομπιούτερ με όρια και συντεταγμένες θέλει να είσαι άριστος γνώστης χρήσης του κομπιούτερ, διαφορετικά πρέπει να γίνει από κάποιον μηχανικό με το όποιο κόστος.

3. Το σοβαρότερο θέμα είναι το οικονομικό σε μια δύσκολη οικονομική εποχή για όλους μας. Σας εξηγώ από προσωπική εμπειρία.

Ζητούν 35 ευρώ για την δήλωση αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα, είναι 35 ευρώ για κάθε ακίνητο (και ας είναι ερείπιο ή 10 τ.μ. ή απλά οικόπεδο) και κάθε δικαίωμα.

Αν το σπιτάκι που έχεις στο χωριό (που όλοι γνωρίζουν ότι στα καστροχώρια μας άλλος έχει το πάνω και άλλος το κάτω) που σου έδωσαν οι γονείς σου και έχει αποκτηθεί σε διαφορετικά συμβόλαια είναι άλλα 35 ευρώ, αν κράτησαν την επικαρπία θα πληρώσει και ο κάθε επικαρπωτής για το δικαίωμα του επίσης 35 ευρώ.

Οι άνθρωποι που μένουν στα χωριά έχουν και μια αποθήκη και ένα κελάρι και ίσως ένα κοτέτσι οπότε είναι άλλα 3Χ35.

Τα δε χωράφια που όπως λένε μας κάνουν χάρη και πληρώνουμε 2Χ35 για όσα χωράφια και να έχει κάποιος είναι άλλο ένα ψέμα. Είναι 2Χ35 ευρώ για αυτά που σου έδωσε ο κάθε γονιός, αν δε τύχει 2 από αυτά να βρίσκονται στα όρια με διπλανό χωριό (δεδομένου ότι τα κτηματολογικά όρια δεν είναι σαφή) τότε έχεις άλλα 2Χ35, αν δε κάποιος παππούς είναι από διπλανό χωριό και σου έχει αφήσει 2 χωραφάκια είναι άλλα 2Χ35 και πάει λέγοντας.

Έχουμε φθάσει σε 13Χ35=455 δεδομένου ότι θα φτιάξεις μόνος σου τα χαρτιά και δεν ζητήσεις βοήθεια ειδικού.

Ζητούμε την ενημέρωσή σας από το γραφείο κτηματογράφησης και την παρέμβασή σας, δεν είναι δυνατόν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μείνει στα χωριά μας και τα κρατάνε ζωντανά, αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που κάνουν την δύσκολη και επίπονη δουλειά του αγρότη να τους ταλαιπωρούμε και να τους υποχρεώσουμε να πληρώσουν 500 και περισσότερα ευρώ όταν η αγροτική σύνταξη είναι 300 ευρώ.

Είμαι στη διάθεσή σας για ενημέρωση και επεξήγηση των ανωτέρω.»

 

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος ΕΝ.ΚΑ. ΧΙΟΥ

Ξένια Κορακάκη”

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 16/06/2019 - 11:58
ΚΙΝΑΛ

Πρόβλημα με την στελέχωση του ψηφοδελτίου του στο Νομό με τις δύο... υποχρεωτικά γυναίκες έχει το ΚΙΝΑΛ.

Ετσι ανακοίνωσε μόνο το... μισό ψηφοδέλτιο που απαρτίζουν οι Πολ. Λαμπρινούδης και Γιώργος Αμέντας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής: 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Χίου ανακοινώνει την υποψηφιότητα του Γεωργίου Αμέντα του Αντωνίου μαζί με την γνωστή υποψηφιότητα του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, για το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σε επόμενο Δελτίο Τύπου θα ανακοινωθεί και η στελέχωση του υπόλοιπου ψηφοδελτίου νίκης για τις επερχόμενες εκλογές.