Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Μέχρι το βράδυ... «φως» από το Υπ. Παιδείας για ένα ή δύο ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Σώζεται η ειδικότητα των πλοιάρχων στο Εσπερινό
Ακούστε το ηχιτικό
Δευ, 09/10/2017 - 15:36
Ηχητικό απόσπασμα: 

Μέχρι το βράδυ αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τα 4 ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ της Χίου (1ο, Καρδαμύλων και Εσπερινό), μετά τη συνάντηση ου είχαν σήμερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Στ. Σταυρινούδης, ο εντεταλμένος για θέματα παιδείας δημοτικός σύμβουλος Χίου, Κώστας Καρατζάς 3μελής αντιπροσωπεία γονέων από τα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην «Α» του Βουλευτή, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει κανονικά το τμήμα Πλοιάρχων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ και εξετάζεται η λειτουργία ενός ή δύο ακόμη τμημάτων από τα υπόλοιπα τρία ολιγομελή (2 στο 1ο ΕΠΑΛ και 1 στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων), για τα οποία η απόφαση θα τους γνωστοποιηθεί μέχρι το βράδυ.

Στον υφυπουργό τέθηκε και το ζήτημα της κατάργησης του τμήματος της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης του ΓΕΛ Καρδαμύλων, για το οποίο όμως δεν είναι αρμόδιος, όπως είπε ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, αλλά τους ενημέρωσε ότι υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων και για τα ΓΕΛ.

Μάλιστα όπως είπε στην «Α» η Ειρήνη Κουντουρούδα, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των Καρδαμύλων, τους έδειξε και έγγραφο λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΓΕΛ, στο οποίο περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο τμήματα του ΓΕΛ Καρδαμύλων.   

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 07/12/2019 - 09:51

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, δήλωσε πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, οι συντάξεις Ιανουαρίου, θα καταβληθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και συγκεκριμένα από τις 18 Δεκεμβρίου εν όψει των Χριστουγέννων.

Εν συνεχεία, σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε:

«Στις απαράδεκτες περιπτώσεις που βλέπουμε εργοδότες να ζητούν πίσω το δώρο από τους εργαζόμενούς τους έπειτα από την καταβολή του σε αυτούς, προτρέπουμε τους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Υπάρχει τρόπος επιβεβαίωσης και εάν αυτό συμβαίνει, θα κινηθούμε και εμείς ποινικά.».

Εν συνεχεία ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το υπάρχων σύστημα έχει πολύ χαμηλή απόδοση, ενώ με τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική, αυτό θα αλλάξει. Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε:

«Η νέα επικουρική ξεκινάει από 01 Ιανουρίου 2021 για τους νέους ασφαλισμένους. Προχωράμε στην κεφαλαιοποίηση της επικουρικής, δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερες αποδόσεις στις επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς», ενώ συμπλήρωσε:

«Οι παλιοί συνταξιούχοι είναι απόλυτα διασφαλισμένοι όσον αφορά την καταβολή των συντάξεών τους και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για αυτόν που σήμερα εργάζεται ή έιναι συνταξιούχους. Το δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ θα στηρίξει αυτές τις παλιές συντάξεις.»

«Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, έχουμε επιταχύνει το ρυθμό έκδοσης και το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη, καθώς έχουμε στόχο από το καλοκαίρι του 2020 να εκδίδεται το 1/3 των συντάξεων ψηφιακά και από το 2021 το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90%», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.