Μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ζητά η Συμπαράταξη Πολιτών μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις διατάξεις Θεοδωρικάκου που ενίσχυαν το ρόλο των Οικονομικών Επιτροπών
Δευ, 12/12/2022 - 15:54

Με επιστολή της στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου η Συμπαράταξη Πολιτών του ζητά να επαναφέρει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι την ανασύστασή της, επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ (επισυνάπτεται) αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του πρώην ΥΠΕΣ Θεοδωρικάκου.

Αναλυτικά σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη αναφέρει:

«Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου του καλοκαιριού του 2019 που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ υπέρ της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα μεταβίβαζαν σοβαρές αρμοδιότητες, που παραδοσιακά ασκούσαν τα Περιφερειακά Συμβούλια σ’αυτές τις επιτροπές, δημοσιεύτηκε στις 2.12.2022. Δικαιωθήκαμε πολιτικά πλήρως αφού το ΣτΕ με σαφή τρόπο θεωρεί υπεύθυνη τη νομοθέτηση της κυβέρνησης που χωρίς κανένα λόγο «δημοσίου συμφέροντος» προέβη σε αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές ενέργειες που παραβίαζαν εκ των υστέρων κατάφωρα την εκφρασθείσα βούληση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Η επίσημη ανακοίνωση - περίληψη απόφασης του ΣτΕ (και όχι δημοσιεύματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης) δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και είναι άμεσα εκτελεστή. Μεταξύ άλλων η απόφαση του ΣΤΕ αναφέρει:

«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου.

Εξάλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.»

Με βάση τα παραπάνω:

1. Ζητάμε την ανασύνθεση των επιτροπών αφού οι ρυθμίσεις του Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

2. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συνεδριάσεις των σημερινών επιτροπών από δω και στο εξής είναι στον «αέρα» και οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Κατά συνέπεια εμείς με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και τη συνταγματική τάξη καλούμε τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές άμεσα να εναρμονίσουν τις ενέργειές τους με την απόφαση του ΣτΕ και να παραπέμπουν τα θέματα των οικονομικών επιτροπών στα ΔΣ – ΠΣ εν αναμονή των ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ που μόνο με την επαναφορά των διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι μπορεί να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα. Μέχρι τότε δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών.

Ακολουθεί η επιστολή της Συμπαράταξης Πολιτών προς τον Περιφερειάρχη:

Κ. Περιφερειάρχη,, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι σας γνωστοποιούμε ότι, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (επισυνάπτεται) με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής των Δήμων και των Περιφερειών και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων,  δεν μπορούμε να συμμετέχουμε εφ’ εξής στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.

Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο με τη σημερινή του σύσταση πάσχει και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις του είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.

Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας  μας σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράσθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, σας καλούμε τα θέματα της να παραπέμπονται προς λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με εκτίμηση,

Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γ. Αργυρούδη, Μ. Κάρλας, Μ. Νικολάρα, Γ. Σπιλάνης».

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα