Μια τρύπα στο... Μουζάλα

Μεταφορά – άγνωστο πότε και πόσων- προσφύγων στην ενδοχώρα, επαναλειτουργία του Μερσινιδίου, κλείνουν Σούδα - ΔΗΠΕΘΕ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 09/09/2016 - 14:39

9 σημεία συμφωνίας, μεταξύ των οποίων η μεταφορά προσφύγων (το πότε και πόσοι δεν απαντάται προς το παρόν), το κλείσιμο των δομών της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ και η επαναλειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι για τους παραβατικούς, ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από το ίδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έγινε υπό τον Υπουργό, Γιάννη Μουζάλα με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  Χριστιάνας Καλογήρου (με τηλεδιάσκεψη), του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα  Φιλίπ Λεκλέρκ μαζί με τον Γιώργο Τσαρμπόπουλο καθώς και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννη Χατζηγιάννη.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου «κατά τη συνάντηση, ελέχθη από την Περιφέρεια και  τον Δήμο ότι πρέπει να μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Από πλευράς Υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για την δυνατότητα μεταφοράς  ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και υποστηρίζεται ως έχει και εξ ολοκλήρου.»

Επίσης το Υπουργείο παραθέτει και τα 9 σημεία που οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στο νησί που είναι τα εξής:

1)                  Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία.

2)                   Λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά την μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.

3)                  Κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας καθώς και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί άμεσα.

4)                  Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας πολιτών και επιχειρηματιών καθώς και να ελεγχθεί η παραβατικότητα.

5)                  Χορήγηση αποζημιώσεων στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών 

6)                  Ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας για τις δράσεις αυτές. 

7)                  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναλαμβάνει να συμβάλλει  σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την δημιουργία του προαναφερθέντος χώρου, τη μεταφορά προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, στην ενδοχώρα καθώς και την εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια.

8)                  Περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για γρηγορότερη εξέταση αιτημάτων,  με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

9)                  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ανωτέρω δράσεις με χρηματοδότηση και  ανθρώπινο δυναμικό. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου την Δευτέρα.

Στ.Κάρμαντζης για ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικά Άρθρα