Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου για Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Σφαγών της Χίου

Παρ, 28/04/2023 - 15:09

Την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στην αιματοβαμμένη Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των θυμάτων των Σφαγών της Χίου το 1822.

Συμπληρώνονται φέτος 201 χρόνια από τις 30 Μαρτίου του 1822, όταν ο Καρά Αλής αποβιβάστηκε στο νησί μας, με 7.000 άνδρες, με σκοπό να καταπνίξει κάθε προσπάθεια επανάστασης των υπόδουλων Χιωτών. Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε η σφαγή, οι λεηλασίες και η πυρπόληση της πόλης της Χίου.

Ο απολογισμός ήταν τρομακτικός. Ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός του νησιού αφανίστηκε. Η στεριά μετατράπηκε σε ένα απέραντο σφαγείο και η θάλασσα σε υγρό νεκροταφείο. Μια ανείπωτη τραγωδία είχε συντελεστεί. Πάνω από 42000 άτομα σφαγιάστηκαν και 50000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ στο ποίημά του «Το Ελληνόπουλο» περιγράφει την θηριωδία: «Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίος, τ’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά, τ’ αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια και στον χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια καθρέφτιζε μέσ’ τα νερά. Ερμιά παντού….».

Τιμή και Δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι!

Αιωνία τους η μνήμη!

Σχετικά Άρθρα