Χίος, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Μυρίζει... εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό μέχρι την Τετάρτη ο Κ. Μουτζούρης

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου στο Ράδιο "ΑΛΗΘΕΙΑ"
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 16/01/2020 - 13:20
Ηχητικό απόσπασμα: 

Οδεύοντας προς το διήμερο κινητοποιήσεων στις 22 – 23 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με το πλαίσιο δράσης να έχει ήδη καθοριστεί και με την Περιφέρεια να στοχεύει στην αποστολή ηχηρού μηνύματος προς την Κυβέρνηση για την  διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού κατά τέτοιο τρόπο που θα αποσυμφορηθούν  τα νησιά, που σήμερα σηκώνουν τεράστιο βάρος, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Χωρίς να αναφερθεί σε ενδείξεις, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση, μίλησε για… αισθήσεις λέγοντας: «η οσμή μου φτάνει μακριά».

Αναφορικά  με το πλαίσιο των κινητοποιήσεων την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου αυτές επικεντρώνονται στα νησιά με κλείσιμο ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συγκεντρώσεις στις 12 το μεσημέρι.

Διήμερο θα είναι το λουκέτο (22 και 23 Ιανουαρίου) σε Περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ την Πέμπτη Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι στα νησιά θα μεταβούν στην Αθήνα για να μεταφέρουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών και στα κόμματα της Βουλής, ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό αν αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος με πιθανή ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου, οργανώνεται συγκέντρωση στην Αθήνα, ενεργοποιώντας τους νησιώτες της Αττικής αλλά και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας κατοίκων και φορέων από τα νησιά.

Ο κος Μουτζούρης αναφέρθηκε, τέλος, και στην επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην υπουργοποίηση του Νότη Μηταράκη, την οποία και χαιρέτισε, θεωρώντας ότι μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα ζητήματα όπως οι κλειστές δομές, παρόλο που στην παρούσα φάση οι θέσεις Περιφέρειας και Υπουργού διίστανται.  

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 19/02/2020 - 15:35

Στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου καταφεύγει ο Αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας, Παντελής Βρουλής, ζητώντας την στήριξή του για την διεκδίκηση από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΛΠΝΟ της ικανοποίησης των αιτημάτων που αφορούν την "υγειονομική θωράκιση" όσων διαμένουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Ο κος Βρουλής, αφού αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα προβλήματα αποκομιδής των σκουπιδιών αλλά και αποχέτευσης, εστιάζει στο βάρος που έχει δεχθεί το Νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά, που μόνο πέρσι περιελάμβαναν  630 εισαγωγές μεταναστών, 5.902 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία κ.λ.π.

Ο ίδιος μάλιστα προτείνει να γίνει στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας, εντός του ΚΥΤ .

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

"Το νησί μας βρίσκεται δυστυχώς στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ειδικά αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 6700 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και κυρίως στον γύρω χώρο.

Άντρες γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά, απελπισμένοι που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού, στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο.

 Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να παρθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων, έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοσή τους στους κατοίκους του νησιού μας.

Μέτρα όπως, η άμεση και συνεχής αποκομιδή των σκουπιδιών, η βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος, καλή διατροφή –ιδιαίτερα των μικρών παιδιών – η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων, όπως και ο πλήρης εμβολιασμός τους.

Σαν Ιατρικός Σύλλογος χρειαζόμαστε να στηρίξετε τις θέσεις μας και να τις μεταφέρετε στο υπουργείο Υγείας – ΚΕΛΠΝΟ το οποίο πρέπει να σταματήσει την τακτική του παραγκωνισμού γι΄ αυτά τα ζητήματα και να βρίσκετε σε συνεχή επαφή μαζί μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο μιας και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία των προσφύγων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και να υιοθετήσετε άμεσα την πρόταση μας για δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας, εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης, όπως είναι πλέον ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού, και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους.

Από πρόσφατη στατιστική έρευνα σχετικά με την νοσηλεία των μεταναστών προκύπτει ότι στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Νομού Χίου μόνο για το έτος 2019:

  •  είχαμε 630 εισαγωγές μεταναστών
  • ότι στα εξωτερικά ιατρεία του ίδιου νοσοκομείου εξετάστηκαν 5.902 μετανάστες
  • η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 12 μετανάστες
  • ο αριθμός των τοκετών των μεταναστών είναι συνολικά 79 (37 φυσιολογικοί τοκετοί και 42 καισαρικές τομές)
  • στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξετάσθηκαν 1.570 μετανάστες.

 

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο ότι πρέπει να πιστοποιούνται όλοι οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλες περιοχές στον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους ελέγχου, διαφάνειας και ασφάλειας των προσφύγων – μεταναστών και το ΕΟΔΥ, (ΚΕΛΠΝΟ )να δίνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

 

  Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot, ανοιχτών η κλειστών, ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν.

Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά, καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας.

 

 Αναμένουμε για τις ενέργειες και στη στήριξή σας.

 

 Θα είναι το καλύτερο για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες!"