Ν. Μηταράκης από Σάμο: Απαντάμε με πράξεις σε όσους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Η ομιλία
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 01/10/2021 - 15:13

20 στρέμματα ήταν η επίσημη δομή και πάνω από 70 στρέμματα οι καταπατημένοι χώροι, στο Βαθύ της Σάμου, η οποία παραδόθηκε σήμερα στο Δήμο Ανατολικής Σάμου προς αξιοποίηση, μετά την κατασκευή του νέου κέντρου, ανέφερε σήμερα κατά την τελετή παράδοσης, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κος Μηταράκης επανέλαβε ότι η διαμονή στις νέες δομές θα είναι προσωρινή, καθώς και ότι μετά τη Σάμο ακολουθούν το 2022 τα νέα κέντρα σε Χίο και Λέσβο.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του:

«Στο σημείο που βρισκόμαστε, σήμερα, στο παλιό ΚΥΤ του Βαθέος, διέμειναν κατά καιρούς χιλιάδες μετανάστες. Σε ιδιαίτερα δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες.

Τα σημάδια της καταπάτησης της φύσης, αλλά και της αυτοσχέδιας επέκτασης του ΚΥΤ είναι εμφανή: 20 στρέμματα ήταν η επίσημη δομή και πάνω από 70 στρέμματα οι καταπατημένοι χώροι. Μια δομή που δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα κλείσει. Η προ ημερών έναρξη λειτουργίας της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Σάμου είναι αυτή που οδήγησε οριστικό κλείσιμο της δομής, εδώ, στο Βαθύ.

Και στην απόδοση της στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και στους κατοίκους του, με χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων από την Κυβέρνηση. Η κατάσταση στα νησιά και στη χώρα πλέον άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως Κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: Πρώτον, τη ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, Όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή: μείωση 90% σε σχέση με το 2019.

Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες. Απαντήσαμε με πράξεις στα λόγια όσων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που επικεντρώνεται σε έξι πυλώνες δράσης συνολικά, όπως τα έχετε αποτυπώσει με ευκρίνεια εσείς, κε. Πρωθυπουργέ.

Πρώτον, στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων πάντοτε με σεβασμό στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών κανόνων εμπλοκής στη θάλασσα. Δεύτερον, στις ταχείες διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες, γεγονός που αποτυπώνεται στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας των αποφάσεων ασύλου.

Τρίτον, στην ενίσχυση των επιστροφών και των απελάσεων, έχοντας καταφέρει σήμερα να διατηρούμε ισοζύγιο επιστροφών-αφίξεων με θετικό πρόσημο για τη χώρα μας. Πλέον, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες από τη στιγμή της εισόδου έως και της εξόδου του αιτούντος από το εθνικό σύστημα υποδοχής. Τέταρτον, στον εξορθολογισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων. Πέμπτον, με τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τη διάρθρωση ενός πλαισίου λογοδοσίας, τόσο των ιδίων, όσο και των μελών τους. Έκτον, στην αντικατάσταση των παλαιών ΚΥΤ με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Δομές μόνιμες ως εγκαταστάσεις που παρέχουν εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Που εγγυήθηκαν τη μόνιμη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ.

Αλλά όχι δομές μόνιμης παραμονής, αλλά πρόσκαιρης και προσωρινής. Στη Σάμο 20 χιλιάδες άτομα ήρθαν την τελευταία πενταετία, Η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή έχει μεν 3 χιλιάδες θέσεις, αλλά φιλοξενεί 300 άτομα.

Απαντήσαμε λοιπόν σε όλες τις προσδοκίες των νησιωτών, Απαντήσαμε στο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Σεπτεμβρίου 2019

Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Μηδενίσαμε τις ροές, Αποσυμφορήσαμε τα νησιά.

Ελέγξαμε την πανδημία στο μεταναστευτικό, με μηδέν απώλειες ανθρώπινης ζωής στις δομές των νησιών από την αρχή της πανδημίας, Κλείσαμε τις παλιές δομές, Και ξεκινώντας, από τη Σάμο, Δημιουργήσαμε τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή.

Μία δομή που προσφέρει αφενός την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία και ήδη έχει αποσπάσει διεθνώς θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Μέσα Ενημέρωσης, αφετέρου προσφέρει ασφάλεια, σε ωφελούμενους, προσωπικό & την τοπική κοινωνία.

Μακριά από τον αστικό ιστό, όπως είχαμε δεσμευτεί, εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές σε  Λέρο και στην Κω,

Και το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών στο Μαυροβούνι και τη ΒΙΑΛ.

Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015, τραβάμε μια γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο.

Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα την παλιά Δομή στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.»

ftiahnoyme_domes_proskairis_paramonis_ligon_minon

Σχετικά Άρθρα