N. Mηταράκης: Η δομή, όπως σχεδιάστηκε, θα γίνει στο Θόλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 07/01/2022 - 15:37

Αμετακίνητος από τη θέση της Κυβέρνησης για κατασκευή Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στο Θόλος εμφανίστηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, από τη στιγμή που έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, περνάει σε φάση υλοποίησης και είναι πλέον θέμα της εταιρείας πως θα κινηθεί για να γίνει το έργο.

Ο κος Μηταράκης δεν επέμεινε μόνο στο ζήτημα της χωροθέτησης αλλά και στις ανάγκες που θα εξυπηρετεί η δομή -αρνήθηκε τον όρο υπερδομή που χρησιμοποιούν όσοι αντιδρούν- λέγοντας ότι για την Κυβέρνηση είναι αναγκαία η δημιουργία και του ΠΡΟΚΕΚΑ, χωρητικότητας 560 ατόμων, εκτός των χώρων φιλοξενίας που θα έχουν χωρητικότητα 1.240 ατόμων.

Κατά τον ίδιο η λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ δεν θα επηρεάζει κανέναν, αφού θα λειτουργεί ως φυλακή με τους όρους που θέτει η ΕΛΑΣ, που σημαίνει -όπως είπε- ότι φυλάσσονται εκεί τόσοι όσοι προβλέπεται από την χωρητικότητά του, με όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ακόμα και στην περίπτωση που θα έχουμε αυξημένες ροές στην περιοχή, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει υπερπληθυσμός στη δομή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνονται μετακινήσεις μεταναστών στις 28 δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 50.000 ατόμων, που σήμερα έχουν κάλυψη της τάξεως του 60%.

«Αυτό που ζητάει ο πολίτης της Χίου είναι ασφάλεια. Δεν μπορεί η δομή να μην μπορεί να κλείνει. Δεν μπορεί αυτοί που είναι προς απέλαση, να εξαφανίζονται και μετά να εμφανίζονται στα αστικά κέντρα», ανέφερε ο κος Μηταράκης.

Αρκετές φορές ο υπουργός μίλησε για το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι οι βασικοί στόχοι για την ουσιαστική μείωση των ροών και το δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες έχουν επιτευχθεί, κάτι που ήταν και στα βασικά ζητούμενα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Όπως είπε,  στη Χίο το 2021 είχαμε 484 αφίξεις, όσος περίπου είναι και ο αριθμός των διαμενόντων σήμερα στο νησί.

Επανέλαβε ότι η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει και βάσει δικαστικής απόφασης πρέπει να επιστραφεί στο δήμο – δεν μπορεί είπε να γίνει κάτι άλλο, εκτός κι αν αλλάξει θέση ο δήμος – και στη νέα δομή να μεταφερθούν το κέντρο φιλοξενίας, η δομή καραντίνας, ίσως οι υπηρεσίες ασύλου και το ΠΡΟΚΕΚΑ.

Όπως είπε οι δομημένοι χώροι στο Θόλος θα είναι 18 στρέμματα -τα 8,5 για τους χώρους φιλοξενίας και τα υπόλοιπα υπηρεσίες, κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.- όταν στη ΒΙΑΛ οι δομημένοι χώροι είναι 9 στέμματα και την περίοδο της κρίσης έφτασαν και στα 20 στρέμματα.

«To μεταναστευτικό δεν είναι το μέλλον αλλά το παρελθόν της Χίου. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην μας απασχολήσει ξανά. Η παρουσίαση που κάνω στηρίζεται σε απτά αποτελέσματα», τόνισε ο Ν. Μηταράκης.

Υπεραμυνόμενος του κυβερνητικού σχεδιασμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο και ακόμα κι αν ο ίδιος δεν είναι υπουργός αύριο αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Για τις κινητοποιήσεις που συνεχίζουμε να έχουμε στη Χίο,  με σκοπιές στο Θόλος και τα όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο 24ωρα στο λιμάνι των Μεστών και της Χίου στο πλαίσιο της επιχείρησης έλευσης των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας στο νησί για να ξεκινήσει η κατασκευή της δομής μίλησε για «κάποιους που ξεσηκώνουν τον κόσμο», ενώ αναφέρθηκε σε μηνύματα που λαμβάνει ο ίδιος από πολλούς που συμφωνούν με τη δημιουργία Κλειστού Ελεγχόμενου Κέντρου.

Επίσης σημείωσε ότι στις χθεσινές συγκεντρώσεις «αστυνομία και λιμενικό έδειξαν αυτοσυγκράτηση» και τόνισε : «Εμείς θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών» και σχολίασε  επίσης ότι «με αυτοδικία δεν λύνεται το μεταναστευτικό».

«Όταν λειτουργήσει η νέα δομή θα καταρριφθούν όλα τα ψέματα που είπαν», ανέφερε καταφερόμενος εκείνων που αντιδρούν επικαλούμενος μάλιστα τις αντιδράσεις που προηγήθηκαν για τη δομή απομόνωσης στη Λευκωνία, η λειτουργία της οποίας μέχρι σήμερα απέδειξε ότι είχαν λάθος.

Αναφορικά με το χρόνο που επελέγη, ανήμερα των Θεοφανίων, να επιχειρηθεί η έλευση των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ στη Χίο, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να επηρεαστεί η λειτουργία των Θεοφανίων και προβλέπονταν η έλευση να γίνει νωρίτερα, πλην όμως μεσολάβησε η εμπλοκή στα Μεστά.

«Δέχομαι ότι από το 2016 έως σήμερα λέω τα ίδια», είπε υπεραμυνόμενος της στάσης του για τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού, διερωτώμενος σε περίπτωση που την άλλαζε σήμερα αν θα ήταν υπεύθυνο αυτό.

«Είναι εύκολο να πω «μια δομή των 500», είπε.

Στα ερωτήματα για το πως θα εφαρμόσει το σχεδιασμό όταν επί του πεδίου συναντά τους αντιδρώντας σημείωσε:

«Δεν είναι λύση να κατέβουν στο δρόμο αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που διαφωνούν.

Στη δημοκρατία δεν γίνονται στο δρόμο τα πράγματα. Στη δημοκρατία τα πράγματα γίνονται στις πολιτικές διεργασίες, στη βουλή, στις εκλογές και στα δικαστήρια. Από εκεί και πέρα η εταιρεία έχει την ευθύνη να ολοκληρώσει το έργο».

 

 

i_apofasi_toy_yp._symvoylioy_einai_na_ginei_domi_1800_anthropon

Σχετικά Άρθρα